Connect with us

Življenjski Stil

Svetovni dan Zemlje – Kako skrbeti za naš planet?

Published

on

Danes, 22.4.2020, obeležujemo svetovni dan zemlje. Kaj bi bilo lahko bolj primerno, kot to. da danes malce razmisimo o tem kako bi lahko bolje skrbeli za naš planet?

Najboljši in najosnovnejši način za to je, da se držite vseh “naravnih stvari” ali da se jim čim bolj približate. Razmislite o zmanjšanju porabe energije, ponovno uporabite vse, kar je mogoče ponovno uporabiti, in na primer reciklirajte izdelke iz plastike, aluminija in papirja.

Tukaj je 10 stvari, ki jih lahko letos naredite, kar pa bo planetu Zemlji neizmerno koristilo:

1) Na svojem vrtu gojite zelišča, ki odbijajo žuželke

Poprova meta / Foto: SHUTTERSTOCK

Namesto, da bi prižgali ogenj, da bi odganjali komarje in druge žuželke, gojite rastline z naravnimi lastnostmi za odganjanje žuželk, kot so limonska trava, ognjič, rožmarin, bazilika, limonin timijan in meta.

3) Ne puščajte balonov v zrak

Praznovanje dogodka se morda zdi kul, toda, ko baloni počijo in deli padejo, prispevajo k onesnaženosti. Ko balon denimo poči nad morjem, pogosto konča v želodcu morskih živali, kot so morske želve, ribe in nekatere ptice, ki ga zamenjajo ​​s hrano in za to plačajo smrtonosno ceno.

4) Ne kupujte eksotičnih in / ali ogroženih živali

Sem spadajo živali, kot so jastreb, gozdarica in usnjene želve, opice, tigri, papige,.. Vse te živali bi morale biti v naravi, mi pa bi tudi lahko živeli brez hišnih ljubljenčkov ali dodatkov k našemu dekorju doma. Mar ne?

5) Odstranite odpadke pravilno

Reciklažni krog odpadkov / Foto: SHUTTERSTOCK

Svoje gospodinjske odpadke dajte v vrečko in jih odložite v za to vsrto namenjen zabojnik za smeti. Tovornjak za smeti jih pobere in odpelje na odlagališče. Poskusite tudi čim bolj ločevati svoje smeti.

6) Posadite več dreves

Kot veste, drevesa čistijo zrak, “proizvajajo dež” in lovijo pline za ogrevanje, kot sta ogljik in metan, kar nas ohranja hladne.

7)Preklopite na zeleno energijo

Solarna energija / Foto: SHUTTERSTOCK

Prehod na zeleno energijo je lahko veliko lažji, kot si mislite, saj je danes na trgu že kar nekaj kvalitetnih naprav, ki omogočajo proizvodnjo okolju bolj prijazne energije – alternativne energije. Nabavni stroški takšne napprave, so sicer relativno visoki, vendar energetski strokovnjaki verjamejo, da se bodo stroški še naprej zniževali. Ker sta sončna in vetrna energija že sedaj cenejša od nafte, boste takšno investicijo lahko dobili povrnjeno v približno treh do petih letih.

8) Prihranite električno energijo

Svoje stare žarnice zamenjajte za LED žarnice. Čeprav stanejo malce več, kot starinska izvedba, le te porabijo veliko manj energije a še vedno zagotavljajo svetel, oster in čist sijaj.

9) Prihranite vodo

Takoj popravite tesne cevi. Prav tako lahko namestite dežni sod, ki vam omogoča, da zalivate svoj vrt in izvajate različne projekte po hiši, da prihranite vodo iz glavnega vira.

10) Uporabljajte organska gnojila / kompost

Organsko pridelovanje hrane / Foto: SHUTTERSTOCK

Pokazalo se je, da kemična gnojila prinašajo večje pridelke, vendar dokazano onesnažujejo vodne vire in lahko škodujejo človeku. Uporaba organskih odpadkov iz kuhinje in vrta za pripravo komposta, ki ga vrtnarji imenujejo črno zlato, je veliko bolj zdrava možnost.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals