Domov Življenjski Stil 3 dejavniki, zaradi katerih se težko motivirate

3 dejavniki, zaradi katerih se težko motivirate

V vašem življenju se boste vedno srečevali s trenutki, ko boste morali opravljati naloge, za katere menite, da so, iz enega ali drugega razloga, neprijetne – delati s sodelavcem, ki vam ni všeč, ob ponedeljkih iti v službo, odnesti smeti, se voziti, imeti skupno večerjo s soprogovim prijateljem, ki vam gre pošteno na živce. Te in podobne stvari velikokrat počnemo, kljub temu, da nam ne ugajajo, velikokrat pa se v sebi počutimo žalostno, utrujeno ali celo nadležno in nam podirajo notranji mir.

Ste vedeli, da so tudi znotraj vas stvari, ki dejansko otežujejo občutek navdušenja in občutka miru ali sreče?

Tukaj lahko spoznate nekaj dejavnikov, ki omejujejo vašo motivacijo:

Vaša miselnost

Vaša miselnost, ki je v resnici samo skupek vaših prepričanj, je glavni dejavnik, ki omejuje vašo motivacijo. To je zato, ker lahko močno omejite svoje razumevanje sveta in na splošno vseh izkušenj. Vašo miselnost včasih lahko sestavljajo predsodki, pristranskosti in standardi, ki nato zavirajo vašo rast. Vse to so sedaj vaša prepričanja. Če na primer verjamete, da iz vaših sodelavcev ali osebja, ki ga imate morda zaposlene, ne more priti noben napredek – ne boste videli da je tam med njimi morda uradnik, ki dejansko ima upravljavski potencial, ki ga iščete. Če temu ne želite verjeti dejansko lahko denimo pišete prispevke za znano revijo, ker ste oseba iz majhnega mesta, zamudili pa boste priložnost, da bi izpostavili svoj talent in poželi nagrade, ki bi jih sicer lahko in postali ugleden dopisnik.

Vaša cona udobja

Izstopite iz vaše cone udobja / Foto: SHUTTERSTOCK

Vsi imamo v glavah določene omejitve. Te omejitve so stvari, na podlagi katerih se odločimo. To so naša lastna osebna prepričanja, etika in naši standardi. V teh mejah se počutimo udobno in znotraj katerih lahko naredimo stvari tako, kot želimo in kot je prav za nas. Ko se približamo zunanjim robovom naših meja, začnemo čutiti nelagodje, sramežljivost, zadrego ali razdraženost. Ne želimo iti dlje, ker nam ni všeč tisto, česar ne vemo oziroma česar še nismo doživeli. Ker imamo strah pred neznanim, bi raje ostali znotraj svoje cone udobja, ker se tam počutimo varne. Težava je v tem, da je lahko ozka cona udobja glavni dejavnik, zaradi katerega se je težko motivirati. Vsakič, ko se vam predstavi neka nova ideja ali vam na pot pride nova izkušnja, najprej preverite, ali se res prilega vaši coni udobja. Če se ne, novosti preprosto pogosto zavrnete ali ne postavljajte nobenih vprašanj in “vas ne zanima”. To ni dobro, ker so mnoge od teh novih idej in izkušenj lahko dobre za vas. Ampak tega najverjetneje nikoli ne boste izvedeli, ker nimate motivacije, da bi te nove stvari sploh preizkusili. Tako na žalost deluje velika večina ljudi in se počutijo prikrajšane zakaj so v življenju tam kot so, v resnici pa ne želijo izstopiti iz svoje cone udobja in se tega niti ne zavedajo. Uspehe tako žanje drobna peščica ljudi, ki jih nato gledamo s spoštovanjem ali z zavistjo – odvisno od nas samih.

Vaše pretekle izkušnje

Glejte naprej in ne nazaj / Foto: SHUTTERSTOCK

Ste se nokoč opekli na štedilniku? Verjetno sedaj bolj pazite med tem, ko kuhate. Vam vaš bivši šef ni izkazal dovolj spoštovanja za vaše trdo delo? To je sedaj verjetno eden izmed razlogov, zakaj se sami sedaj ne počutite dovolj motivirani za vaše delo, ki ga opravljate.

Vaše izkušnje – osebne, socialne in poklicne imajo veliko opravka s tem, kako se v svojem življenju odločate, torej vplivajo na vaš proces sprejemanja odločtev. Lahko so tudi dejavniki zaradi katerih se težko motivirate. Če so te izkušnje negativne, vplivajo na to, da ste nagnjeni k oklevanju in negotovosti, ker vplivajo na vašo samozavest in zaupanje.

Če ste se, na primer, v življenju veliko srečevali z zavračanjem ali zasmehovanjem, si ni težko predstavljati, da danes ne čutite potrebe po izpopolnjevanju ali doseganju nekih osebnostnih ciljev. Verjetno si danes mislite: “Pa kaj potem? Česar koli se v življenju lotim, je tako ali tako zanič in ni nikoli dovolj dobro.” Zavedajte se, da tako ne razmišljate zaradi sebe, temveč zato, ker ste se tako začeli vesti in razmišljati zaradi preteklih izkušenj. Takšno prepričanje vam je bilo nekoč, nekje na poti “vsajeno”.

Razen če se zavestno potrudite, da bi prepoznali te pretekle izkušnje in jih potem zavrnili bodo le te še naprej vladale vašemu življenju in se boste še naprej težko motivirali. Posledično boste v življenju obstali tam, kjer ste in nič se ne bo spremenilo. Delo na sebi je težko in spreminjati sebe, torej svoja prepričanja je težko, vendar pa če se boste želeli v življenju premakniti in narediti korak naprej je to delo, ki se ga boste morali lotiti. Imate motivacijo, da to tudi storite? Nimate? Zakaj je nimate? Odkod prepričanje, da te motivacije nimate? Vse to so samo prepričanja, vi pa se morate motivirati, da jih tudi spremenite – počasi, eno prepričanje za drugim.