Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

3 dejavniki, zaradi katerih se težko motivirate

Objavljeno

V redu

V vašem življenju se boste vedno srečevali s trenutki, ko boste morali opravljati naloge, za katere menite, da so, iz enega ali drugega razloga, neprijetne – delati s sodelavcem, ki vam ni všeč, ob ponedeljkih iti v službo, odnesti smeti, se voziti, imeti skupno večerjo s soprogovim prijateljem, ki vam gre pošteno na živce. Te in podobne stvari velikokrat počnemo, kljub temu, da nam ne ugajajo, velikokrat pa se v sebi počutimo žalostno, utrujeno ali celo nadležno in nam podirajo notranji mir.

Ste vedeli, da so tudi znotraj vas stvari, ki dejansko otežujejo občutek navdušenja in občutka miru ali sreče?

Tukaj lahko spoznate nekaj dejavnikov, ki omejujejo vašo motivacijo:

Vaša miselnost

Vaša miselnost, ki je v resnici samo skupek vaših prepričanj, je glavni dejavnik, ki omejuje vašo motivacijo. To je zato, ker lahko močno omejite svoje razumevanje sveta in na splošno vseh izkušenj. Vašo miselnost včasih lahko sestavljajo predsodki, pristranskosti in standardi, ki nato zavirajo vašo rast. Vse to so sedaj vaša prepričanja. Če na primer verjamete, da iz vaših sodelavcev ali osebja, ki ga imate morda zaposlene, ne more priti noben napredek – ne boste videli da je tam med njimi morda uradnik, ki dejansko ima upravljavski potencial, ki ga iščete. Če temu ne želite verjeti dejansko lahko denimo pišete prispevke za znano revijo, ker ste oseba iz majhnega mesta, zamudili pa boste priložnost, da bi izpostavili svoj talent in poželi nagrade, ki bi jih sicer lahko in postali ugleden dopisnik.

Vaša cona udobja

Izstopite iz vaše cone udobja / Foto: SHUTTERSTOCK

Vsi imamo v glavah določene omejitve. Te omejitve so stvari, na podlagi katerih se odločimo. To so naša lastna osebna prepričanja, etika in naši standardi. V teh mejah se počutimo udobno in znotraj katerih lahko naredimo stvari tako, kot želimo in kot je prav za nas. Ko se približamo zunanjim robovom naših meja, začnemo čutiti nelagodje, sramežljivost, zadrego ali razdraženost. Ne želimo iti dlje, ker nam ni všeč tisto, česar ne vemo oziroma česar še nismo doživeli. Ker imamo strah pred neznanim, bi raje ostali znotraj svoje cone udobja, ker se tam počutimo varne. Težava je v tem, da je lahko ozka cona udobja glavni dejavnik, zaradi katerega se je težko motivirati. Vsakič, ko se vam predstavi neka nova ideja ali vam na pot pride nova izkušnja, najprej preverite, ali se res prilega vaši coni udobja. Če se ne, novosti preprosto pogosto zavrnete ali ne postavljajte nobenih vprašanj in “vas ne zanima”. To ni dobro, ker so mnoge od teh novih idej in izkušenj lahko dobre za vas. Ampak tega najverjetneje nikoli ne boste izvedeli, ker nimate motivacije, da bi te nove stvari sploh preizkusili. Tako na žalost deluje velika večina ljudi in se počutijo prikrajšane zakaj so v življenju tam kot so, v resnici pa ne želijo izstopiti iz svoje cone udobja in se tega niti ne zavedajo. Uspehe tako žanje drobna peščica ljudi, ki jih nato gledamo s spoštovanjem ali z zavistjo – odvisno od nas samih.

Vaše pretekle izkušnje

Glejte naprej in ne nazaj / Foto: SHUTTERSTOCK

Ste se nokoč opekli na štedilniku? Verjetno sedaj bolj pazite med tem, ko kuhate. Vam vaš bivši šef ni izkazal dovolj spoštovanja za vaše trdo delo? To je sedaj verjetno eden izmed razlogov, zakaj se sami sedaj ne počutite dovolj motivirani za vaše delo, ki ga opravljate.

Vaše izkušnje – osebne, socialne in poklicne imajo veliko opravka s tem, kako se v svojem življenju odločate, torej vplivajo na vaš proces sprejemanja odločtev. Lahko so tudi dejavniki zaradi katerih se težko motivirate. Če so te izkušnje negativne, vplivajo na to, da ste nagnjeni k oklevanju in negotovosti, ker vplivajo na vašo samozavest in zaupanje.

Če ste se, na primer, v življenju veliko srečevali z zavračanjem ali zasmehovanjem, si ni težko predstavljati, da danes ne čutite potrebe po izpopolnjevanju ali doseganju nekih osebnostnih ciljev. Verjetno si danes mislite: “Pa kaj potem? Česar koli se v življenju lotim, je tako ali tako zanič in ni nikoli dovolj dobro.” Zavedajte se, da tako ne razmišljate zaradi sebe, temveč zato, ker ste se tako začeli vesti in razmišljati zaradi preteklih izkušenj. Takšno prepričanje vam je bilo nekoč, nekje na poti “vsajeno”.

Razen če se zavestno potrudite, da bi prepoznali te pretekle izkušnje in jih potem zavrnili bodo le te še naprej vladale vašemu življenju in se boste še naprej težko motivirali. Posledično boste v življenju obstali tam, kjer ste in nič se ne bo spremenilo. Delo na sebi je težko in spreminjati sebe, torej svoja prepričanja je težko, vendar pa če se boste želeli v življenju premakniti in narediti korak naprej je to delo, ki se ga boste morali lotiti. Imate motivacijo, da to tudi storite? Nimate? Zakaj je nimate? Odkod prepričanje, da te motivacije nimate? Vse to so samo prepričanja, vi pa se morate motivirati, da jih tudi spremenite – počasi, eno prepričanje za drugim.

Življenjski Stil

To je astro znak, ki v ljubezni preseneča

Objavljeno

V redu

Avtor

Na prvi pogled deluje hladno, a v resnici je zelo zvest in čustven. Kateri astro znak v ljubezni preseneča? Preberite.

Osebe, ki so rojene v nebesnem znamenju device, vas bodo v ljubezni pozitivno presenetile. Če je vaš partner ali partnerica rojena v tem astro znaku, potem najbrž že veste, da so zelo čustveni in zvesti, a na prvi pogled nikakor ne delujejo tako.

Ker so rojeni perfekcionisti, gredo marsikomu na živce. Vedeti pa morate tudi, da so zelo inteligentni.

Pogosto živijo v svojem svetu, a so kljub temu zelo zanimivi in pogovor z njim vas bo navdušil. Imajo svoj pogled na življenje in najbrž vam bodo pokazali svoj in drugačen pogled na mnoge stvari.

Če se boste v devico zaljubili, pa vedite, da je brezbrižnost, ki jo na prvi vtis oddaja, le dobra krinka. Znajo ljubiti in želijo biti ljubljeni!

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Črn dim se vali, evo tradicionalno kurjenje, kaj folku ni jasno?

Objavljeno

V redu

Avtor

Živim v soseski hiš in očitno se vse prenaša iz roda v rod. Tako kot je večino hiš že zasedla mlajša generacija, sinovi ali hčere tistih, ki so jih gradili, tako tudi kurijo. Halo, na tistem metru trave, ki so jo pustili, ostalo so namreč prilagodili parkiranju velikih, ogromnih avtomobilov, nek se vidi raskoš.

Njihovi starši so sicer lahko zakurili malo večji ogenj, ker je bilo več prostora, ampak ta manjši je očitno bolj intenziven, ker se zdaj nabere več svinjarije. Kurijo vse, smeti, gume, cunje, vse, ker je verjetno predrag bencin, da bi odpeljali smeti na deponijo, smeti na smetišče, kaj tukaj ni jasno.

Ampak, dejmo zakurt, z masko jasno, letos jih imajo vsaj pri roki. Kako se ta smrdljivi, črn dim vali meni po sveže opranem perilu pa naprej v hišo, jih itak ne briga.

Tradicionalni črni dim na prvi dovolj topel, sončen dan, ko gre sveže perilo na štrik in so okna lahko končno na stežaj odprta. A luftat moramo, zaradi svežega lufta samega in še korone. Ha ha ha, nekdo je pa za hece. A naj pokličem okoljevarstvenike, policijo, koga? Ker to bo zdaj trajalo. Mogoče cigane, bodo prej odnesli torej zrihtali stvar, saj je sigurno kaj uporabnega. Uf.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Res je, vsako leto isto. Opažam tudi sama. Mi ni jasno kje imajo sploh skladiščeno vso to zalogo smeti in kako sploh lahko tako zelo onesnažujejo okolje.  Pri kurjenju česarkoli predstavlja glavni problem nevarnost požara. V zrak pa se sproščajo tudi toksični in karcinogeni dimi in saje.  V nekaterih občinah prepoved kurjenja določajo občinski predpisi, kot so npr. odloki o javnem redu in miru ali odloki o ravnanju z odpadki, ki konkretno za posamezna specifična področja določajo prepovedi in omejitve kurjenja v naravnem in bivalnem okolju. Pokličite na vašo občino in vprašajte za nasvet.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Botoks je učinkovita metoda pomlajevanja

Objavljeno

V redu

Avtor

Razmišljate o botoksu, pa bi radi vedeli več? Preberite nekaj dejstev.

Uporaba botoksa v namen pomlajevanja obraza je vse bolj razširjena tudi v Sloveniji. Vse več žensk, pa tudi moških, se odloča za to tehniko pomlajevanja obraza.

Kaj je botoks?

Botulin je eden najbolj smrtonosnih naravnih strupov ter najbolj toksična beljakovina sploh. V zelo majhnih odmerkih se uporablja kot mišični relaksant za blažitev bolečih mišičnih krčev ter v kozmetične namene (znan pod imenom botoks).

»Dobra stran botoksa je, da lahko z njegovo uporabo prekinemo kadarkoli. Res pa je, da se naša koža tudi med tretmaji z botoksom stara in če se bomo po desetih letih odločili, da botoksa ne želimo več, bo koža postarana,« je pojasnil lepotni strokovnjak dr. Andrej Testen.

Ko se boste odločili za pomlajevanje obraza z botoksom, morate vedeti, da je učinek viden šele sedem do 10 dni po posegu, terapijo pa je potrebno ponavljati na približno pol leta.

Ker je botoks v tekoči obliki, se ga v mišico vbrizga z iglo.

»Navadno se za to uporabi najtanjše možne iglice, tako da postopek ni pretirano boleč. Večinoma traja nekaj minut, tako da nekatere stranke na tretma, skočijo med malico,« je pojasnil dr.Testen.

Botoks – prej in potem (foto: Shutterstock)

Še več zanimivih informacij boste našli tukaj.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO