Connect with us

Življenjski Stil

3 dejavniki, zaradi katerih se težko motivirate

Objavljeno

on

V vašem življenju se boste vedno srečevali s trenutki, ko boste morali opravljati naloge, za katere menite, da so, iz enega ali drugega razloga, neprijetne – delati s sodelavcem, ki vam ni všeč, ob ponedeljkih iti v službo, odnesti smeti, se voziti, imeti skupno večerjo s soprogovim prijateljem, ki vam gre pošteno na živce. Te in podobne stvari velikokrat počnemo, kljub temu, da nam ne ugajajo, velikokrat pa se v sebi počutimo žalostno, utrujeno ali celo nadležno in nam podirajo notranji mir.

Ste vedeli, da so tudi znotraj vas stvari, ki dejansko otežujejo občutek navdušenja in občutka miru ali sreče?

Tukaj lahko spoznate nekaj dejavnikov, ki omejujejo vašo motivacijo:

Vaša miselnost

Vaša miselnost, ki je v resnici samo skupek vaših prepričanj, je glavni dejavnik, ki omejuje vašo motivacijo. To je zato, ker lahko močno omejite svoje razumevanje sveta in na splošno vseh izkušenj. Vašo miselnost včasih lahko sestavljajo predsodki, pristranskosti in standardi, ki nato zavirajo vašo rast. Vse to so sedaj vaša prepričanja. Če na primer verjamete, da iz vaših sodelavcev ali osebja, ki ga imate morda zaposlene, ne more priti noben napredek – ne boste videli da je tam med njimi morda uradnik, ki dejansko ima upravljavski potencial, ki ga iščete. Če temu ne želite verjeti dejansko lahko denimo pišete prispevke za znano revijo, ker ste oseba iz majhnega mesta, zamudili pa boste priložnost, da bi izpostavili svoj talent in poželi nagrade, ki bi jih sicer lahko in postali ugleden dopisnik.

Vaša cona udobja

Izstopite iz vaše cone udobja / Foto: SHUTTERSTOCK

Vsi imamo v glavah določene omejitve. Te omejitve so stvari, na podlagi katerih se odločimo. To so naša lastna osebna prepričanja, etika in naši standardi. V teh mejah se počutimo udobno in znotraj katerih lahko naredimo stvari tako, kot želimo in kot je prav za nas. Ko se približamo zunanjim robovom naših meja, začnemo čutiti nelagodje, sramežljivost, zadrego ali razdraženost. Ne želimo iti dlje, ker nam ni všeč tisto, česar ne vemo oziroma česar še nismo doživeli. Ker imamo strah pred neznanim, bi raje ostali znotraj svoje cone udobja, ker se tam počutimo varne. Težava je v tem, da je lahko ozka cona udobja glavni dejavnik, zaradi katerega se je težko motivirati. Vsakič, ko se vam predstavi neka nova ideja ali vam na pot pride nova izkušnja, najprej preverite, ali se res prilega vaši coni udobja. Če se ne, novosti preprosto pogosto zavrnete ali ne postavljajte nobenih vprašanj in “vas ne zanima”. To ni dobro, ker so mnoge od teh novih idej in izkušenj lahko dobre za vas. Ampak tega najverjetneje nikoli ne boste izvedeli, ker nimate motivacije, da bi te nove stvari sploh preizkusili. Tako na žalost deluje velika večina ljudi in se počutijo prikrajšane zakaj so v življenju tam kot so, v resnici pa ne želijo izstopiti iz svoje cone udobja in se tega niti ne zavedajo. Uspehe tako žanje drobna peščica ljudi, ki jih nato gledamo s spoštovanjem ali z zavistjo – odvisno od nas samih.

Vaše pretekle izkušnje

Glejte naprej in ne nazaj / Foto: SHUTTERSTOCK

Ste se nokoč opekli na štedilniku? Verjetno sedaj bolj pazite med tem, ko kuhate. Vam vaš bivši šef ni izkazal dovolj spoštovanja za vaše trdo delo? To je sedaj verjetno eden izmed razlogov, zakaj se sami sedaj ne počutite dovolj motivirani za vaše delo, ki ga opravljate.

Vaše izkušnje – osebne, socialne in poklicne imajo veliko opravka s tem, kako se v svojem življenju odločate, torej vplivajo na vaš proces sprejemanja odločtev. Lahko so tudi dejavniki zaradi katerih se težko motivirate. Če so te izkušnje negativne, vplivajo na to, da ste nagnjeni k oklevanju in negotovosti, ker vplivajo na vašo samozavest in zaupanje.

Če ste se, na primer, v življenju veliko srečevali z zavračanjem ali zasmehovanjem, si ni težko predstavljati, da danes ne čutite potrebe po izpopolnjevanju ali doseganju nekih osebnostnih ciljev. Verjetno si danes mislite: “Pa kaj potem? Česar koli se v življenju lotim, je tako ali tako zanič in ni nikoli dovolj dobro.” Zavedajte se, da tako ne razmišljate zaradi sebe, temveč zato, ker ste se tako začeli vesti in razmišljati zaradi preteklih izkušenj. Takšno prepričanje vam je bilo nekoč, nekje na poti “vsajeno”.

Razen če se zavestno potrudite, da bi prepoznali te pretekle izkušnje in jih potem zavrnili bodo le te še naprej vladale vašemu življenju in se boste še naprej težko motivirali. Posledično boste v življenju obstali tam, kjer ste in nič se ne bo spremenilo. Delo na sebi je težko in spreminjati sebe, torej svoja prepričanja je težko, vendar pa če se boste želeli v življenju premakniti in narediti korak naprej je to delo, ki se ga boste morali lotiti. Imate motivacijo, da to tudi storite? Nimate? Zakaj je nimate? Odkod prepričanje, da te motivacije nimate? Vse to so samo prepričanja, vi pa se morate motivirati, da jih tudi spremenite – počasi, eno prepričanje za drugim.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals