Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Kako biti srečen?

Objavljeno

V redu

Medtem ko ljudje zasledujejo številne in različne cilje, ki si jih prizadevajo, imajo praktično vse dejavnosti skoraj univerzalen cilj: cilj biti srečen. Ljudje, ki porabijo veliko časa za denar, to na splošno počnejo zato, ker verjamejo, da jih denar osrečuje ali jih ščiti pred stvarmi, zaradi katerih so nesrečni. Če poudarek ni na denarju, temveč na delovnih mestih, ki prinašajo denar, se na splošno verjame, da ta delovna mesta osrečujejo ljudi. Ljudje si prizadevajo za to popolno razmerje, popolno hišo, lepo telo, odobravanje drugih, da so srečni. Včasih nas te stvari osrečujejo.

V drugih primerih poudarjamo, da svojih ciljev nismo dosegli ali pa jih dosežemo in ugotavljamo, da še vedno nismo srečni. V drugih primerih se tako intenzivno osredotočamo na cilj, ki naj bi prinesel srečo, da nimamo časa za druge stvari v življenju, ki bi nas zares osrečile. Vse to lahko zmede in sproži vprašanje: Kako dosežete cilj, da ste srečni?

Srečo je mogoče gojiti na več načinov. Ne samo da lahko svojemu življenjskemu slogu dodate blažene trenutke, temveč lahko delate tudi na svojih običajnih miselnih vzorcih in še veliko več.

Poglejte svoje življenje: vas življenjski slog osrečuje?

Pozitivni strokovnjaki psihologije – tisti, ki preučujejo človeško srečo in dejavnike, ki k njej prispevajo, so opredelili več ključnih področij življenja, ki se zdijo bolj povezana z osebno srečo. Katere so torej stvari v življenju, ki so povezane z osebno srečo? Nekatere od njih so stvari, ki bi jih pričakovali: denar, prijatelji, zdravje, življenjske razmere; druge so stvari, na katere v vsakdanjem življenju morda ne mislite, kot so: B. Vaša soseska, duhovnost, sodelovanje v skupnosti in smisel življenja.

Vendar je življenjski slog le del enačbe sreče. Vaš odnos do življenja in do stvari, ki se vam dogajajo vsak dan, lahko prav tako močno vpliva na vašo splošno srečo in zadovoljstvo v življenju. 

Poglejte svoj odnos: vas misli osrečujejo?

Foto: SHUTTERSTOCK

Kot smo že omenili v prejšnjem delu, življenjske značilnosti pomembno vplivajo na raven osebne sreče, vendar je bistveni del enačbe odnos do življenja. Verjetno ni skrivnost, da so optimisti večinoma srečni ljudje, vendar se morda ne zavedate, da je optimizem več kot “postavljati srečen obraz ali gledati dobro plat”.  Gojenje optimističnega uma ne more pomeniti samo gojenja sreče ne glede na vaše okoliščine, temveč lahko v vaše življenje vnese še več stvari, ki jih lahko uživate.

Srečni ljudje nimajo samo optimizma, ampak tudi notranje nadzorno mesto. Preprosto povedano, ponavadi verjamejo, da so gospodarji svoje usode in ne žrtve okoliščin. Če vzamete dejavnike stresa, boste ugotovili, da ste vi tisti, ki določate, kako od reagirati v dani situaciji. Vi ste gospodar svoje sreče. Na vas je, kam usmerjate svoj fokus. 

Življenjski Stil

Skopuhi in večni dolžniki – ljudje, ki prinašajo slabo voljo

Objavljeno

V redu

Avtor

Med osebe, ki so v družbi zelo nepriljubljene, spadajo pretirano stiskaški posamezniki in pa tisti, ki si nenehno sposojajo denar, a ga vrnejo le redko ali celo nikoli.  

Kdo so skopuhi ali tako imenovani stiskači?

Ne, ne gre za ljudi, ki morajo zaradi šibkejše finančne situacije pošteno premisliti, kako bodo obrnili evro, da bodo prišli skozi mesec. Ali pa za varčne posameznike, ki se držijo zasnovanega finančnega plana za realizacijo zastavljenih ciljev. Tudi slednji se bodo denimo marsičemu odrekli, da bi jim uspelo kar so si zadali.

Skopuhi so navadno stiskaški ne glede na svoj finančni položaj. To so tisti, ki se po druženju vedno izognejo plačilu računa za pijačo, a so tam prvi, če vedo, da bodo lahko pili in jedli brezplačno oz. na račun nekoga drugega. Pravi stiskači namreč obožujejo brezplačne ponudbe, četudi bi si sami lahko privoščili veliko več. Čeprav bodo na obiskih z veseljem pospravili vse, kar jim boste ponudili, pa se sami kot gostitelji nikoli ne izkažejo. Nemalokrat se zgodi, da gostje obsedijo ob prazni mizi ali kozarcu vode.

‘Hej, mi lahko posodiš? Jutri ti bom vrnil, obljubim!’

Če boste posodili denar prijatelju, boste izgubili oboje. (foto: Shutterstock)

Denar in prijateljstvo ne gresta z roko v roki, zlasti če imamo opravka z osebami, ki zgolj jemljejo, ko pa je potrebno vrniti, jih moramo opominjati in malodane moledovati. Takšne osebe v prijateljske odnose vnesejo nemalo nemira. Večnih dolžnikov se zato družba izogiba, saj skorajda ne mine srečanje, da si ne bi želeli izposoditi denarja. V kolikor bi se izposojanja lotili odgovorno in poskrbeli za vračilo posojila, se jih seveda ne bi prijela grenka etiketa, tako pa gre za osebe, s katerimi okolica ne želi imeti nobenega opravka.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Mislim, da ima moj mož virtualno ljubico

Objavljeno

V redu

Avtor

Enostavno več ne vem kaj naj si mislim. Ves čas ima računalnik pri sebi, ok, delo od doma, Zoom, Skype in ne vem kaj še ampak saj ne more biti to do polnoči?

Umakne se v garderobno sobo, ker joj iz službe spet in rabi mir in potem nekaj mrmra, se hihita, napol cvili, a takoj zatem ima tisti glas, tisti nižji napol radijski, ki ga dobi tudi kadar se po dvajsetih letih zakona spet malo zmoti in mi piha na dušo. No, odkar s tem žametnim zvokom piha v garderobi, moja duša nima nič od tega.

In potem uho prislonim na vrata ampak nič ne slišim, razberem,  verjetno da še slušalke gor, ker slišati ni nič. Eno mlado »zoom pohotnico« bi pa že ujela no. In me žre in razmišljam in ga sprašujem, a bo to zdaj kar tako, da boš moral biti ves čas dosegljiv in priklopljen? Pa nekaj mrmra, da kako mi ni jasno, da so ljudje brez služb in tako naprej. Ja, seveda, vse razumem, ampak to, da tudi skoraj ob polnoči v spodnjih gatah laufa v garderobo z laptopom pod pazduho pa ne pije vode. Sem zavpila za njim, če ni malo neprimerno oblečen za v službo? Tresk, vrata so se glasno zaprla in to je to. Sem šla za njim in nežno, nežno pokljukala, zaklenjeno??? Do zdaj nisem vedela, da obstaja ključ od vrat garderobne sobe?

Ne vem kaj naj? Če ga sprašujem, se samo še bolj odmika. Če hodim za njim, se zaklepa. Najraje bi se s sodelavko zmenila in počela isto pa da vidim kako bo, ko bom z računalnikom zgoraj brez laufala v kopalnico. Kaj naj?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ste me pa nasmejali, kljub temu, da vam sigurno ni smešno, ampak ste tako dobro opisali situacijo za katero sem prepričana, da ni osamljena in da je še in še takih oziroma podobnih scen. Posebne situacije privedejo do posebnih, tudi nepredvidljivih dogodkov. On se res nenavadno vede, vi pa ste tudi zagotovo bolj obremenjeni in pozorni kot bi bili, če bi normalno funkcionirali, hodili v službo, se posvečali drugim stvarem. Mislim, da je edina možnost pogovor. Skrivalnice in provokacije ne bodo pripeljale nikamor, kvečjemu še slabše je lahko.  Posedite ga za mizo, zaklenite, če bo treba, vzemite računalnik, če je pomanjkljivo oblečen nič hudega in z besedo na dan. Kar trdo ga primite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Okrepite orhideje s česnovo vodo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da je česen odličen zdravilec za sobne rastline?

Česnova voda odlično vpliva na zdravje rastlin. Priljubljena je zlasti pri oskrbi lončnic, ponaša se namreč s številnimi koristnimi učinki. In kaj natanko se bo zgodilo, če boste sobne rastline zalili s česnovo vodo?

–          rastlino boste zaščitili pred boleznimi in škodljivci

–          okrepili boste koreninski sistem

–          spodbudili boste rast in cvetenje

–          pripomogli boste k splošni okrepitvi rastline

–          preprečili boste razvoj morebitnih okužb in glivičnih infekcij

Česnova voda prija orhidejam. (foto: pexels.com)

Česnova voda je priljubljena tudi za namakanje orhidej. Namesto, da bi priljubljeno lončnico namočili zgolj v postani vodi, slednji dodajte česnovo vodo. A previdno, v kolikor opazite, da orhideja nima zdravih korenin, je nikar ne namakajte v pripravku, saj lahko koncentracija česnovega soka povzroči dodatne poškodbe.

Orhideje lahko v česnovi vodi namakate dvakrat na mesec. Rezultat bo opazen že po prvem namakanju. Kot boste videli, bodo listi postali bolj sijoči, pojavile se bodo nove korenine, dva tedna kasneje pa vas lahko razveselijo že novi poganjki.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO