Connect with us

Življenjski Stil

Kako biti srečen?

Published

on

Medtem ko ljudje zasledujejo številne in različne cilje, ki si jih prizadevajo, imajo praktično vse dejavnosti skoraj univerzalen cilj: cilj biti srečen. Ljudje, ki porabijo veliko časa za denar, to na splošno počnejo zato, ker verjamejo, da jih denar osrečuje ali jih ščiti pred stvarmi, zaradi katerih so nesrečni. Če poudarek ni na denarju, temveč na delovnih mestih, ki prinašajo denar, se na splošno verjame, da ta delovna mesta osrečujejo ljudi. Ljudje si prizadevajo za to popolno razmerje, popolno hišo, lepo telo, odobravanje drugih, da so srečni. Včasih nas te stvari osrečujejo.

V drugih primerih poudarjamo, da svojih ciljev nismo dosegli ali pa jih dosežemo in ugotavljamo, da še vedno nismo srečni. V drugih primerih se tako intenzivno osredotočamo na cilj, ki naj bi prinesel srečo, da nimamo časa za druge stvari v življenju, ki bi nas zares osrečile. Vse to lahko zmede in sproži vprašanje: Kako dosežete cilj, da ste srečni?

Srečo je mogoče gojiti na več načinov. Ne samo da lahko svojemu življenjskemu slogu dodate blažene trenutke, temveč lahko delate tudi na svojih običajnih miselnih vzorcih in še veliko več.

Poglejte svoje življenje: vas življenjski slog osrečuje?

Pozitivni strokovnjaki psihologije – tisti, ki preučujejo človeško srečo in dejavnike, ki k njej prispevajo, so opredelili več ključnih področij življenja, ki se zdijo bolj povezana z osebno srečo. Katere so torej stvari v življenju, ki so povezane z osebno srečo? Nekatere od njih so stvari, ki bi jih pričakovali: denar, prijatelji, zdravje, življenjske razmere; druge so stvari, na katere v vsakdanjem življenju morda ne mislite, kot so: B. Vaša soseska, duhovnost, sodelovanje v skupnosti in smisel življenja.

Vendar je življenjski slog le del enačbe sreče. Vaš odnos do življenja in do stvari, ki se vam dogajajo vsak dan, lahko prav tako močno vpliva na vašo splošno srečo in zadovoljstvo v življenju. 

Poglejte svoj odnos: vas misli osrečujejo?

Foto: SHUTTERSTOCK

Kot smo že omenili v prejšnjem delu, življenjske značilnosti pomembno vplivajo na raven osebne sreče, vendar je bistveni del enačbe odnos do življenja. Verjetno ni skrivnost, da so optimisti večinoma srečni ljudje, vendar se morda ne zavedate, da je optimizem več kot “postavljati srečen obraz ali gledati dobro plat”.  Gojenje optimističnega uma ne more pomeniti samo gojenja sreče ne glede na vaše okoliščine, temveč lahko v vaše življenje vnese še več stvari, ki jih lahko uživate.

Srečni ljudje nimajo samo optimizma, ampak tudi notranje nadzorno mesto. Preprosto povedano, ponavadi verjamejo, da so gospodarji svoje usode in ne žrtve okoliščin. Če vzamete dejavnike stresa, boste ugotovili, da ste vi tisti, ki določate, kako od reagirati v dani situaciji. Vi ste gospodar svoje sreče. Na vas je, kam usmerjate svoj fokus. 

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals