Domov Življenjski Stil Kako biti srečen?

Kako biti srečen?

Medtem ko ljudje zasledujejo številne in različne cilje, ki si jih prizadevajo, imajo praktično vse dejavnosti skoraj univerzalen cilj: cilj biti srečen. Ljudje, ki porabijo veliko časa za denar, to na splošno počnejo zato, ker verjamejo, da jih denar osrečuje ali jih ščiti pred stvarmi, zaradi katerih so nesrečni. Če poudarek ni na denarju, temveč na delovnih mestih, ki prinašajo denar, se na splošno verjame, da ta delovna mesta osrečujejo ljudi. Ljudje si prizadevajo za to popolno razmerje, popolno hišo, lepo telo, odobravanje drugih, da so srečni. Včasih nas te stvari osrečujejo.

V drugih primerih poudarjamo, da svojih ciljev nismo dosegli ali pa jih dosežemo in ugotavljamo, da še vedno nismo srečni. V drugih primerih se tako intenzivno osredotočamo na cilj, ki naj bi prinesel srečo, da nimamo časa za druge stvari v življenju, ki bi nas zares osrečile. Vse to lahko zmede in sproži vprašanje: Kako dosežete cilj, da ste srečni?

Srečo je mogoče gojiti na več načinov. Ne samo da lahko svojemu življenjskemu slogu dodate blažene trenutke, temveč lahko delate tudi na svojih običajnih miselnih vzorcih in še veliko več.

Poglejte svoje življenje: vas življenjski slog osrečuje?

Pozitivni strokovnjaki psihologije – tisti, ki preučujejo človeško srečo in dejavnike, ki k njej prispevajo, so opredelili več ključnih področij življenja, ki se zdijo bolj povezana z osebno srečo. Katere so torej stvari v življenju, ki so povezane z osebno srečo? Nekatere od njih so stvari, ki bi jih pričakovali: denar, prijatelji, zdravje, življenjske razmere; druge so stvari, na katere v vsakdanjem življenju morda ne mislite, kot so: B. Vaša soseska, duhovnost, sodelovanje v skupnosti in smisel življenja.

Vendar je življenjski slog le del enačbe sreče. Vaš odnos do življenja in do stvari, ki se vam dogajajo vsak dan, lahko prav tako močno vpliva na vašo splošno srečo in zadovoljstvo v življenju. 

Poglejte svoj odnos: vas misli osrečujejo?

Foto: SHUTTERSTOCK

Kot smo že omenili v prejšnjem delu, življenjske značilnosti pomembno vplivajo na raven osebne sreče, vendar je bistveni del enačbe odnos do življenja. Verjetno ni skrivnost, da so optimisti večinoma srečni ljudje, vendar se morda ne zavedate, da je optimizem več kot “postavljati srečen obraz ali gledati dobro plat”.  Gojenje optimističnega uma ne more pomeniti samo gojenja sreče ne glede na vaše okoliščine, temveč lahko v vaše življenje vnese še več stvari, ki jih lahko uživate.

Srečni ljudje nimajo samo optimizma, ampak tudi notranje nadzorno mesto. Preprosto povedano, ponavadi verjamejo, da so gospodarji svoje usode in ne žrtve okoliščin. Če vzamete dejavnike stresa, boste ugotovili, da ste vi tisti, ki določate, kako od reagirati v dani situaciji. Vi ste gospodar svoje sreče. Na vas je, kam usmerjate svoj fokus.