Kontaktirajte nas

Kulinarika

Zakaj so dobra chia semena?

Objavljeno

V redu

Chia semena, so semena oljne kadulje (lat. Salcia hispanica). Enoletna rastlina, ki ima svoje korenine v osrednji in južni Mehiki, je visoka največ en meter in ima do osem centimetrov dolge ter do 5 centimetrov široke liste. Ime rastline je povezano z njenim indijanskim oziroma azteškim imenom ‘chian’.

Uporaba chia semen je zelo široka, navadno pa jih pojemo bodisi v obliki zmletih suhih semen bodisi kot cela semena, ki smo jih prej namočili. Namočimo jih lahko v različno hrano, na primer v jogurt,  mleko, vodo, sokove … in jih uporabimo kot vezivo ali gostilo, saj vpijejo vlago. Seveda jih lahko k jedem dodamo tudi nenamočena, na primer na solato, ali pa jih kalimo in uporabljamo kalčke.

Chia semena lahko uporabljate na različne načine:

 • primešajte jih k jogurtu, kosmičem ali kakšnemu drugemu zdravemu zajtrku ali malici
 • dodajte jih v juhe ali enolončnice
 • potresite jih po solati
 • dodajte jih praženi zelenjavi
 • uporabite jih pri peki peciva (podobno kot npr. mak), kruha in piškotov
 • primešajte jih v različne namaze
 • uporabite jih pri izdelavi smoothiejev

Če chia smena zmešate, so lahko kot različni dodatki k jedem:

Chia semena lahko dodate različnim jedem. / Foto: SHUTTERSTOCK
 • namesto moke jih dodajte v testo za palačinke
 • dodajte jih v namaz za potice ali zavitke
 • nadomestite del moke pri peki kruha z mletimi semeni
 • dodajte jih v testo za piškote
 • zmešajte pražena mleta chia semena, cimet in med, ter zmes uporabite kot podlago za pite
 • dodajte jih mletemu mesu z začimbami, ki ga uporabite za polpete, mesne kroglice ali polnjeno zelenjavo (papriko, paradižnik …)
 • dodajte jih različnim namazom
 • uporabite jih kot dodatek k mesnim ali zelenjavnim omakam za testenine (npr. bučke, jajčevci, cvetača, brokoli in mleta semena)

Našteli smo le par primerov super živila. Imate vi kakšen svoj predlog, kako uporabiti chia semena? Napišite nam, veseli bomo vsake ideje. 

Kulinarika

Odličen trik za vse, ki imate radi avokado

Objavljeno

V redu

Avtor

Preberite, kaj storiti, da prerezani avokado ne bo počrnel …

Avokado je zdrav sadež, vsebuje zdrave maščobe in je primeren tudi za vse tiste, ki so na dieti, ki uživajo le vegansko ali vegetarijansko hrano, za tiste, ki živijo zdravo.

Kadar uporabljamo avokado, največkrat uporabimo polovico, ostalo polovico pa shranimo in sredice te počrni. Seveda je avokado še vedno užiten, le pogled nanj ni najlepši.

Kaj lahko storimo, da sredica prerezanega avokada ne bo počrnela?

Avokado je zdrav in okusen. (foto: Shutterstock)

Uporabimo preprost trik. Takoj ko prerežemo avokado, po sredici kanemo nekaj kapljic oljčnega olja in ga vtremo v meso. Tako preprečimo oksidacijo in avokado ne bo spremenil barve. Hranimo ga v hladilniku in čim prej porabimo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik, ki bo rešili motno in preslano juho

Objavljeno

V redu

Avtor

Na pomoč, juha je motna in preveč slana. Kako si lahko pomagam?

Kako že pravijo? ‘Kdor dela, ta greši’, kajne? No, je pa fino, če si znamo pomagati, ko si zakuhamo kakšno nevšečnost. Če se torej tudi vam rado primeri, da preveč solite govejo juho ali da postane slednja tekom kuhanja motna, potem si le zapomnite, kako je potrebno ravnati …

Vaše težave bo rešil  krompir

Obe nevšečnosti boste zlahka rešili, če boste juhi dodali srednje velik krompir. Slednjega olupite in operite, nato pa prerezanega na polovico ali narezanega na rezine dodajte juhi. Kot boste videli, bo juha že po nekaj minutah bistra, krompir pa bo vase potegnil tudi vso odvečno sol. Kose krompirja lahko seveda še pred koncem priprave jedi odstranite.

Krompir je rešitev za preslano juho. (foto: pexels.com)

Da pa bi se v prihodnje izognili preslani juhi, naj vas zgolj opomnimo, da na začetku priprave juhe ni modro uporabiti preveč soli. Uporabite jo zgolj za blagi okus, dosolite pa proti koncu kuhanja, saj se lahko sicer med pripravo zaradi ostalih začimb in zelenjave razvije preveč slan okus.

Foto: Pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO