Kontaktirajte nas

Glasba

Poletna noč je oživela z uspešnicami in pokazala kako zelo potrebujemo “dan Ljubezni”!

Objavljeno

V redu

Poletna noč, glasbena prireditev, ki je po dolgem času prestolnico polepšala z glasbo, je minila v znamenju večno zelenih, čudovitih pesmi in vsem znanih refrenov, ki so del zapuščine Tadeja Hrušovarja – Dejvija. Pokojni glasbenik in avtor je bil eden najplodnejših in najuspešnejših še na področju bivše države, ko je zmagoval na festivalih in bil s svojim glasbenimi uspešnicami prisoten pravzaprav povsod.

Pepel in kri je njegova najbolj poznana zasedba in tako tudi vse uspešnice, ki jih je napisal in izvedel v tej zasedbi. Prav oni so pomagali do zmage Totu Cutugnu na Eurosongu, leta 1990. Pesem Insieme, še danes veliko uspešnico, so včeraj v njegov spomin zapeli člani zasedbe Eroika, ki so prvič na željo Dejvijevega sina Bernarda, združili vokale s Heleno Blagne in kar dvakrat popolnoma očarali publiko na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Tadej Hrušovar je napisal preko 400 glasbenih del, sodeloval s skoraj vsemi velikimi imeni naše glasbene scene, tudi tistimi, ki so včeraj zapeli. Poleg Eroike in Helene Blagne so se mu poklonili še Nuša Derenda, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko, Ana Dežman, Saša Lešnjek, Pepel in kri, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetićanin, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija. Pod njegovim imenom so nam vsem znane pesmi, a za mnoge niti ne vemo, da jih je napisal, najpogosteje v sodelovanju z Dušanom Velkaverhom.

Na včerajšnji prireditvi so obudila nostalgijo velika imena slovenske glasbene scene, legende, ki se jim je pridružila mladost, uspešni mladi pevci, ki so v času njegovih velikih zmag hodili še v vrtec ali pa se niso niti še rodili, med njimi je blestela Saša Lešnjek, ki je na trenutke tako zelo ujela energijo Ditke Haberl, da se tega skoraj ne da opisati. Tudi Ditka Haberl, ki se je z glasbene scene umaknila že zdavnaj, je naredila izjemo in se včeraj pridružila nastopajočim.

https://fb.watch/6hvLf9cUeA/

Poletne noči, glasbene prireditve, ki je spet pokazala kako ponosni smo lahko na slovensko glasbo, avtorje in izvajalce ter, da se jim zadnje čase godi krivica, saj jih je v medijskem prostoru premalo slišati in zaznati, kot takšne zagotovo ne bi bilo, če ne bi za vsem stal maestro Patrik Greblo, ki je tudi včeraj pokazal, da je nepremagljiv, ko so na odru pod njegovim vodstvom veliki Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija ter številni izvajalci. S svojo karizmo in sproščeno energijo ter pomočjo je sprostil tudi publiko, ki je bila vsaj na začetku bolj umirjena, kar gre zagotovo pripisati tudi temu, da smo bili dolgo, predolgo brez tovrstnih prireditev in druženja pa čeprav v skladu z ukrepi, ki veljajo še danes. Naj prireditev Poletna noč da veter v krila glasbenikom, da bodo lažje premagali krizo, ki je glasbeno industrijo močno prizadela in naj nas razveseljujejo in dajo refrene, ki se bodo zapisali v zgodovino. Na Dan ljubezni.

foto: Anže Vrabl

Glasba

Takšno je poletje Nina Ošlaka

Objavljeno

V redu

Avtor

Glasbenik se je to poletje podal v popolnoma drugačne vode …

Nino ne počiva. Po veliki uspešnici “KO SI Z MANO”, ki jo je predstavil tik pred poletjem, se tokrat akademski glasbenik podaja v čisto drugačne, akustične vode. V klavirsko-akustično verzijo je tako predelal svojo uspešnico, ki je bila v letu 2019 ena bolj predvajanih na radijskih valovih – RABIM TE.

Čeprav je od izida Ninovega zadnjega albuma “NEKAJ JE NA TEBI” minilo komaj slabi dve leti, vsestranski glasbenik NINO OŠLAK ustvarjalno nadaljuje tudi v tem poletju. Za leto 2022 tako napoveduje NOV ALBUM, za katerega pa se mu je porodila tudi zanimiva ideja, ki jo bo, kot pravi, izpeljal v naslednjih tednih.

A kaj se gre? Preko svojega INSTAGRAM profila bo k sodelovanju pri pisanju besedila za eno od pesmi tokrat povabil kar svoje poslušalce. Nino bo določil temo – ta bo usmerjena v srečo in vesele trenutke, ljudje pa bodo lahko prispevali svojo lepo misel, verz ali nek lep spomin iz svojega življenja.

Foto: Luka Blatnik

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

2CELLOS razveselila z novo pesmijo, to napovedujeta

Objavljeno

V redu

Avtor

Po več kot milijardi prenosov, neštetih razprodanih koncertih in oboževalcih po vsem svetu, hrvaški duo Luka Šulić in HAUSER napovedujeta prihod njunega šestega albuma DEDICATED. Ta bo izšel v petek, 17. septembra 2021, pri Sony Masterworks, od danes naprej pa si ga lahko zagotovimo že s prednaročilom. Z DEDICATED proslavljata 10 let skupnega ustvarjanja, samo ime pa simbolizira njuno predanost drug drugemu, oboževalcem, instrumentu in samemu slogu igranja.

A to še ni vse. Danes lahko prav tako premierno slišimo njuno najnovejšo skladbo ‘I DON’T CARE’ – fantastično izvedbo uspešnice Eda Sheerana. V videospotu, ki ga duet prilaga, se skriva tudi mnogo posebnih in še nikoli videnih trenutkov iz njune 10-letne kariere.

Vabljeni k ogledu videospota ‘I DON’T CARE’:

Novica o novem albumu prihaja tik po izidu ‘DEMONS‘, »strašljivi« različici uspešnice skupine Imagine Dragons, in živahne rock klasike ‘LIVIN’ ON A PRAYER‘ večnega Bon Jovija. Po kratkem premoru, ki ga je dvojec izkoristil za razmislek o njunih dosežkih in za sprostitev, sta se ponovno znašla v studiu in pričela s snemanjem največjih pop in rock hitov, ki so sedaj del najnovejšega albuma DEDICATED. Kot pravita sama, sta pesmi izbirala po notranjem občutku, vključila pa tudi veliko raziskave.

»Pavze so dobre za refleksijo«, pravi HAUSER in dodaja, »Pogledaš nazaj na vse dosežke in se odločiš, po kateri poti želiš nadaljevati. Toliko sva potovala, da za to nikoli nisva imela časa. Sedaj je vse mnogo jasneje«. K temu Šulić dodaja, »Vrnitev je bila vedno v planu in k DEDICATED sva pristopila z novim pristopom, s svežo energijo. Že dve leti nisva stala na odru in komaj čakava, da se nanje tudi vrneva.«

DEDICATED sestoji iz raznovrstnega kataloga, ki premore njun značilni slog igranja, s katerim rušita meje glasbenih zvrsti. Zbirka vključuje njun pogled na vse, od pop uspešnic (“Bad guy” Billie Eilish, “Shallow” Lady Gaga, “Halo” Beyonce) do hudih rock skladb (“Cryin ‘” Aerosmith, “Sweet Child O ‘Mine” Guns N ‘Roses, “Wherever I Go” OneRepublic) in slavnih klasikov (“Sound of Silence” Simona in Garfunkela).

»Ko naju poslušate, upava, da se zavedate, kako vsestranski in raznolik inštrumetn je čelo, saj lahko z njim igrava tako najtrši rock kot najmehkejšo balado in najsodobnejšo glasbo. Premakne vas na enak način. Premore celo paleto čustev, vzponov in padcev. Poskušava vam dati izkušnjo, ki je ne morete dobiti nikjer drugje.«

Hauser.

NADALJUJTE Z BRANJEM

Glasba

“So ljudje okoli nas pristni in kdo vse nosi masko,” se sprašuje popularni pevec

Objavljeno

V redu

Avtor

Kdo smo pod masko in kaj si želimo od življenja, se sprašuje popularni pevec.

Kdo smo je logično vprašanje, ki si ga vsi mi postavljamo ob prelomnih točkah svojega življenja. Kaj si želimo od življenja, s kom delimo svoj čas in prostor, ali so ljudje okoli nas pristni in kdo vse nosi masko. To so fundamentalno pomembne zadeve, ki se dotikajo slehernega posameznika,” o skladbi razmišlja Samuel Lucas, ki je napisal melodijo pesmi, ki jo skupaj z Majo Založnik predstavil na letošnjem festivalu MMS.

Besedilo pesmi je napisala Vita Lunaček, sicer žena priznanega tekstopisca Roka Lunačka, ki o skladbi pravi: ‘‘Kdo smo pa sta sicer samo dve besedi, ki pa tvorita nemalokrat pomembno vprašanje, ki tvori naše misli, naša dejanja, naša dejanja pa so naše življenje. Torej pomembno vprašanje. Vesela sem, da sem lahko napisala tole besedilo. Sploh zato, ker si tudi sama velikokrat zastavim dotično vprašanje. ”

Kdo smo, je naslov pesmi v kateri sta se združila dva izjemna pevca, Maja založnik in samuel Lucas. Videospot za pesem Kdo smo je posnela ekipa Foto factory, ki je snemala na dveh lokacijah, v ljubljanskih Stožicah in v čudovitih višavah Nanosa.

Foto: Press Maja Založnik

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO