Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Pilates vaja, ki bo všeč vsaki nosečnici

Objavljeno

V redu

Pilates skrbi za moč, gibljivost in dober mišični tonus, kar je dobro tako med nosečnostjo kot sicer, pri tem pa kot pomemben del izvajanja vaj poudarja tudi dihanje in sproščanje. Vaje se osredotočajo predvsem na trup oziroma območje med rameni in medenico, vključno z mišicami medeničnega dna. Razvijajo moč mišičnih stabilizatorjev, ki podpirajo medenico in križ. Če te mišice okrepite, bo vaš trup močan – in s pilatesom je to mogoče, ne da bi telo oziroma sklepe preveč obremenili. Prav zato je pilates tudi odlična vadba za nosečnice. Ker mora biti vadba za nosečnice prilagojena njihovemu posebnemu stanju, je potrebno poiskati pilates, prilagojen nosečnicam. Prav tako mora biti inštruktor pilatesa usposobljen za delo z nosečnicami oziroma mora imeti z njimi izkušnje. Četudi lahko opisano vajo izvajate brez težav, je treba vedeti, da gre klasični pilates hitro v precej težje vaje, ki za nosečnice niso primerne.

Pilates za nosečnice ima največjo prednost v tem, da se osredotoča na mišice in gibe, ki med nosečnostjo pogosto povzročajo težave. Pilates skrbi za:

 1. Učvrstitev trebušnih mišic, kar telesu pomaga, da se bolje spopada z dodatno maso zaradi v maternici rastočega otroka.
 2. Manj bolečin v križu. Hormoni med nosečnostjo povzročijo, da so vezi med kostmi in sklepi bolj mehke in raztegljive, poleg tega je zaradi dodatne teže in spremembe težišča bolečin več, prav tako smo tudi bolj nerodni in bolj nagnjeni k poškodbam. Pilates pa poskrbi za mišice v notranjosti trupa, ki skrbijo za stabilizacijo in tako preprečujejo bolečine v križu in medenici.
 3. Krepitev mišic medeničnega dna. S tem imamo boljši nadzor nad iztrebljanjem, poskrbimo za podporo mehurju in preprečimo uhajanje urina, prav tako pa imamo pri porodu več moči za potiskanje.
 4. Ravnotežje. Ker se med nosečnostjo spremeni težišče in pridobimo maso, smo precej bolj nerodni, pilates pa je najboljša vadba za nosečnice prav zato, ker pomaga izboljšati ravnotežje.
 5. Razbremenitev hrbta in medenice. Določene vaje, pri katerih krepimo telo na vseh štirih, nam pomagajo razbremeniti hrbet in medenico, prav tako pa so nam lahko v pomoč, da se otrok proti koncu nosečnosti obrne v pravi položaj, torej z glavico navzdol.
 6. Sproščanje in nadzor nad dihanjem. Oboje je med porodom še kako pomembno, zato se velja naučiti čim boljših tehnik.
Pregnant women in a gym. Girls diong yoga. Women working together.

Pilates za nosečnice brez izkušenj?

Kakšna vadba za nosečnice vam bo najbolj ustrezala, je seveda odvisno od tega, kakšna oseba ste in kakšne so vaše telesne značilnosti. Kako ugotoviti, ali vam ustreza prav pilates za nosečnice, če se z njim doslej niste nikoli ukvarjali? Najbolje je, da naredite eno lažjih vaj in preverite, ali vam je všeč oziroma se vam zdi koristna – ali pri njej čutite, da telo opravlja delo.

 1. Naučite se stisniti mišice medeničnega dna. Če jih ne znate, pojdite na stranišče in med lulanjem zaustavite curek – stisnili ste prav te mišice. Spustite se na dlani in kolena. Dlani naj bodo postavljene pod rameni, kolena pa pod kolki. Hrbet držite povsem ravno (pri čemer vam bo v veliko pomoč ogledalo).
 2. Spustite se na dlani in kolena. Dlani naj bodo postavljene pod rameni, kolena pa pod kolki. Hrbet držite povsem ravno (pri čemer vam bo v veliko pomoč ogledalo).
 3. Vdihnite, pri izdihu pa stisnite mišice medeničnega dna in potegnite trebuh oziroma popek navzgor.
 4. Normalno dihajte, ohranite hrbet pri miru in držite položaj 10 sekund.
 5. Počasi sprostite svoje telo.

Vajo ponovite desetkrat. Se vam zdi primerna? Potem bo pilates za nosečnice kot nalašč za vas.

Pregnancy Yoga, Fitness concept. Portrait of two attractive young pregnant yoga models posing with sport mats against white wall indoor. Pregnant smiling fitness women before practicing yoga at class

Življenjski Stil

Teh 5 modnih dodatkov nikar ne uporabljajte več

Objavljeno

V redu

Avtor

Še nedavno so bili ti modni dodatki nujni za vse ljubiteljice mode, sedaj pa je čas, da jih odstranite iz svoje garderobne omare, saj se boste z njimi le še osmešile.

Moda se menja svetlobno hitro. In če je bil še pred nekaj meseci nek modni dodatek nujen, je danes lahko že obremenjujoč. Da letošnje poletje ne boste naredile napake, si preberite, katere modne dodatke, ki so bili še lani top, nujno odstranite iz svoje omare.

Mini očala

Še lansko leto so mini očala zasedala prva mesta med modnimi dodatki, upreti se jim nista mogli niti Rihanna in Ariana Grande, letos pa so popolnoma iz mode. Modni strokovnjaki svetujejo večja očala.

Bomber jakna

Kar nekaj let so bile tako imenovane bomber jakne zelo modne. Bile so vseh barv, različnih modnih krojev, navduševale so v kombinaciji s kavbojkami. A sedaj je čas, da se od njih poslovimo. Letos prihajajo bolj elegantne jakne.

Torbice za okrog pasu

Moda, ki je bila zelo priljubljena konec devetdesetih let, se je lansko pomlad in poletje poskušala vrniti. A neuspešno. Torbice za okrog pasu so pozabljene, namesto njih pa je čas za elegantne in ženstvene torbice.

PVC obutev

Plastične sandale, ki so lansko leto poskušale izboriti prva mesta med top modo so pozabljene. Nič več jih ne obujte.

Oblačila modnih znamk

Vrhunske modne znamke oblačil so bile na vseh kosih še nekaj let nazaj dobro vidne. Ime modne znamke je bilo dobro vidno tako na modnih dodatkih kot tudi na oblačilih. Sedaj so v ospredju enobarvne majice, ki ne razkrivajo oblikovalca. Prevladujejo bele barve.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda!

Objavljeno

V redu

Avtor

Že res, da so čmrlji zaradi pozebe ostali brez hrane, a kot svarijo strokovnjaki, lahko z nastavljanjem medu ali sladkorne raztopine naredimo še več škode. Preverimo, zakaj in kako lahko čmrljem zares pomagamo.

Ker je aprilska pozeba uničila številne cvetove, ki predstavljajo naraven vir hrane čmrljem, se je po družbenih omrežjih razširila informacija, naj jim ljudje pomagajo tako, da nastavijo žlico s sladkorno raztopino. A kot pojasnjuje biolog dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo, slednje ni nasvet, ki bi čmrljem koristil – ravno nasprotno, raztopina je lahko zanje škodljiva, med pa nevaren.

Zakaj lahko med in sladkorna raztopina škodujeta čmrljem?

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda! (foto: pixabay.com)

»Čmrlji tako ponujene sladkorne raztopine v teh razmerah ne bodo koristili, ker morajo varčevati z energijo in zato v glavnem mirujejo. Obstaja nevarnost, da bi ljudje ta način krmljenja uporabili tudi kasneje. Takrat dejansko obstaja možnost, da bi se čmrlji navadili na krmilnik, kar pa bi bilo zanje škodljivo. Potrebujejo namreč kakovostno hrano, ki jo nudijo cvetovi (medičino in cvetni prah) in se ne smejo navaditi na ‘fast food’. Še slabše je, če recepturo ‘izboljšamo’ tako, da namesto sladkorja uporabimo kar med. V medu so namreč povzročitelji čebeljih bolezni, ki so nevarne za čmrlje,« pojasnjuje Bevk in dodaja, da lahko v poletnem času s takšnim krmljenjem naredimo precej škode tudi čebelarjem, saj lahko izzovemo čebelji rop.

Med in sladkor torej v resnici ne dajeta koristnih rezultatov – kar pa ne pomeni, da čmrljem ne morete pomagati na drug način. Bevk tekom spletne objave na družbenem omrežju svetuje, da lahko to storimo tako, da skrbimo, da je v okolju dovolj medovitih rastlin. »Tako bodo čmrlji imeli večje zaloge hrane in bodo lažje preživeli vremenske nevšečnosti. Varujmo torej cvetoče travnike in mejice ter ohranjajmo in sadimo avtohtone medovite rastline, ki so bolj odporne na zmrzal. Ta rešitev ni tako preprosta, vendar deluje.«

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO