Domov Življenjski Stil Kaj se dogaja z dobričinami, ki jih ljudje izkoriščajo?

Kaj se dogaja z dobričinami, ki jih ljudje izkoriščajo?

Dobro razmislite, če tudi sami to počnete in preberite, kakšne rane puščate za seboj …

Se pogosto obračate na določene ljudi s prošnjami za pomoč ali za takšne in drugačne usluge? Kaj pa se zgodi, ko se na vas obrnejo oni? Ste med tistimi, ki jih brez slabe vesti zavrnete? Veste, ene in iste dobričine ljudje izkoriščajo zgolj zaradi tega, ker jim slednji to dovolijo.

Zakaj, se sprašujete? Ker se slabše počutijo, če vas zavrnejo, kot pa če stisnejo zobe in vam ustrežejo. Znova in znova. In to navkljub jasnemu zavedanju, da vam služijo zgolj kot orodje za lažje doseganje cilja ter da si v vaših očeh pogosto ne zaslužijo niti hvaležnosti. Čeprav empatija ni lastnost tistih, ki brezvestno pričakujejo usluge, pa je morda vendarle dobro, da bi se seznanili s tem, kako takšen odnos vpliva na izkoriščenega posameznika.

Kako se počuti oseba, ki jo pogosto izkoriščajo za usluge?

Takšna oseba je ob ponavljajočem se dogajanju predvsem žalostna. Razočaranje s časoma ni več prisotno, saj od izkoriščevalcev pričakuje, da jo bodo znova pocukali za rokav, ko jo bodo potrebovali. Hkrati ne pričakuje, da jo bodo razveselili z iskreno hvaležnostjo ali pozitivnim odzivom na njeno prošnjo. Vse to močno vpliva na njeno samopodobo, vse kar prejema je namreč zgolj občutek, da je za okolico brezplačen pripomoček. Nekdo brez vrednosti, nekdo, ki ga ne cenijo in ne spoštujejo, čeprav je vedno na voljo.

Osebe z močnejšim karakterjem imajo seveda izkoriščanja kmalu dovolj in nehvaležnim posameznikom hitro postavijo mejo. Velike težave pa imajo šibkejše osebe, ki jim odločna zavrnitev prinaša lastno trpljenje in občutek krivde, ki temelji na tem, da so vas razočarali, pustili na cedilu, zaradi česar bodo odslej še bolj odrinjeni. Te osebe so pogosto ujete v začaranem krogu, nemalokrat se soočajo z depresijo, čeprav se o tem okolici ne sanja. V očeh drugih so videti kot topel, prijazen in skrben človek, ki je vedno tam, ko ga potrebujejo. Kako dolgo še, se vprašajte.

Foto: Pixabay.com