Domov Življenjski Stil Kako otroke naučiti hvaležnosti

Kako otroke naučiti hvaležnosti

Naučite otroka, da se zahvaljuje

Spodbujajte otroka, da se redno zahvaljuje. Ponudite ideje, kot so:»Tvoj brat te je spustil najprej. Kaj mu rečeš? “ali “Kaj rečeš babici, ker ti je dala piškot?”

Čeprav se zdi, da prisiljena zahvala zahteva resnično hvaležnost, je to prvi korak. Otrokom lahko pomaga razumeti, kdaj so jim drugi dali nekaj, naj bo to kaj oprijemljivega kot darilo ali nekaj neotipljivega, kot je čas.

Otroke lahko tudi spodbudite, da pišejo zahvale ljudem, ki jim darujejo ali izkazujejo prijaznost. Vaš otrok bi lahko narisal sliko za dedka in babico, ki sta mu kupila darilo za rojstni dan. Lahko pa svojega najstnika spodbudite, da napiše zahvalno pismo trenerju, ki je vplival na njegovo življenje.

Potrudite se, da otroka opozorite na čase, ko pokaže hvaležnost, ne da bi ga k temu vzpodbudili. Pohvalite prosocialno vedenje z besedami: “Všeč mi je, kako si se zahvalili svoji punci.” ali “Pozitivna pozornost bo povečala pomen hvaležnosti”.

Tako zmanjšate stres in otrok se bo počutil bolj hvaležen za to, kar ima.

Zastavite vprašanja o hvaležnosti

Če se vaš otrok redno spominja, da je rekel hvala«, je morda čas, da se prepričate, da ne gre samo skozi družbeno predpisano vedenje, ko rečemo »hvala«. Začnite pogovore o tem, kaj pomeni biti hvaležen, in “postavite” hvaležnost na povsem novo raven, tako da vključite več hvaležnosti.

Raziskovalci so ugotovili, da se je večina staršev osredotočila na to, kaj otroci počnejo, da bi izrazili hvaležnost. Medtem ko je 85% staršev reklo, da so prosili svoje otroke, naj se jim zahvalijo, jih je le 39% spodbudilo, naj se jim zahvalijo na načine, ki so zunaj običajnih načinov. Poleg tega je le tretjina staršev vprašala svoje otroke, kako se počutijo glede darila, in le 22% jih je vprašalo, zakaj mislijo, da jim je nekdo dal darilo.

Raziskovalci UNC spodbujajo starše, da otrokom postavljajo vprašanja, da spodbudijo globlji občutek hvaležnosti.

Foto: Shutterstock