Domov Zanimivosti Svetovni dan knjige

Svetovni dan knjige

Uradno je, branje je dobro za vas. Veliko uspešnih ljudi branje združuje s srečo. V nadaljevanju bomo prestavili nekaj predlogov, zakaj je dobro, če vsak dan beremo vsaj 30 minut.

1. Branje vam lahko pomaga živeti dlje

Glede na raziskavo univerze Yale, ljudje, ki berejo knjige, živijo približno dve leti dlje kot ljudje, ki jih ne, ne glede na spol, bogastvo, izobrazbo ali zdravje.

“Branje knjig je prispevalo k koristi za preživetje, ki je bila bistveno večja kot pri branju časopisov ali revij,” so zapisali avtorji študije.

Globoko branje spodbuja empatijo in čustveno inteligenco – kognitivne procese, ki lahko privedejo do večjih možnosti za preživetje, je zapisano v poročilu.

2. Iz fizične knjige lahko vzamete veliko več

Nekatere študije kažejo, da študenti “zaznavajo” več informacij, ki so na papirju kot na zaslonu. Študija na Norveškem je pokazala, da so študentje, ki berejo tiskana besedila, boljši pri testu razumevanja tistega, kar so prebrali, kot študenti, ki berejo digitalne knjige.

3. Razvijate različne veščine

Obstajajo znaki, da je potopitev v knjigo koristno za izobraževalne dosežke. Študija kaže, da odraščanje ob knjižnici doma spodbuja opismenjevanje, aritmetiko in tehnološko reševanje problemov za odrasle.

Veščine, kakršne so te, postajajo vse pomembnejše.

4. Zgradite vaš besedni zaklad

Poleg izboljšanja vaše čustvene in kognitivne inteligence lahko branje pomaga tudi pri razširitvi besednega zaklada. Nekatere raziskave zaključujejo, da so pri “nadpovprečnih bralcih opazili večji porast besednega zaklada, kot pri povprečnih bralcih”.

Knjižni klub Svetovnega ekonomskega foruma in druge podobne organizacije sestavljajo bralne sezname in zagotavljajo spletni prostor za razprave o leposlovju. Temu knjižnemu klubu se lahko pridružite kjer koli na svetu.

Kaj torej čakate? Sedite nazaj in uživajte v dobri knjigi že danes.

Foto: Shutterstock