Domov Glasba Rok Lunaček: “Danes je vsa umetnost bolj mimobežna …” INTERVJU

Rok Lunaček: “Danes je vsa umetnost bolj mimobežna …” INTERVJU

»20 – letni flirt Romea in Julije« napoveduje novo verzijo pesmi Romeo in Julija, ki je pred točno toliko leti na hitro osvojila praktično vse, ki so takrat spremljali slovensko sceno, hodili v znane klube in gledali na nacionalki Maria Galuniča, no, poslušali so tudi radio in na frekvencah se je vrtela dobra slovenska glasba.

Flirt je bila skupina mladih fantov, ki je takrat uspešno flirtala z vsemi.
Rok Lunaček, član, avtor in pevec, ki sem in tja predvsem v besedilih še poflirta z nami, je po 20ih letih še vedno avtorsko močno prisoten na sceni.


Prva misel ob, takrat torej pred 20 -imi leti v primerjavi z danes na sceni?

Prva misel je ta, da je danes vsa umetnost, tudi glasba, bolj mimobežna kot nekdaj. Informacija, kar glasba tudi zagotovo je, bolj posredno teče. Hkrati pa vseeno velja še vedno enako kot takrat; kar je vredno, ostane. Morda je danes še toliko več embalaže kot nekoč. Ampak kot rečeno – vsebina vedno pretehta na dolgi rok.

Takrat ste bili mladi, simpatični in Flirt, zdaj Flirrt s kilometrino, kaj se je zgodilo vmes?

Vmes se je zgodilo sedem studijskih albumov, večkrat smo nastopili v kultni oddaji Izštekani za katero smo tudi posneli himno, naredili smo več duetov, npr s Tinkaro Kovač, z Orleki, z legendarnim, žal pokojnim Janezom Zmazkom-Žanom, pa tudi imeli par hitov kot je 20 let nazaj, Nekoč sva se pa rada imela, V mojem telesu, itd.
Je pa res, da smo delali bolj intimno glasbo, nastopali v jazz klubih in nasploh nagovarjali subtilno publiko s katero imamo, sploh na akustičnih koncertih, izredno dobro kemijo.

Kmalu bo band praznoval četrt stoletja, napoved je prenovljeni hit Romeo in Julija. Nekaj zvenečih glasbenih imen se je pojavilo pri novi verziji, ima prste vmes mednarodni producent Krešimir Tomec?

Da. Krešo je moj frend, veliko delava skupaj tudi za druge. Nekako logično je bilo, da tole narediva in krasno je naredil kot vedno. Ob tej priliki se pa zahvaljujem tudi Marku Ramljaku, ki je odigral violino (Gibonni) in Robiju Piklu (tudi Manouche) za vso pomoč in piko na i.

Flirt band

In po vseh teh letih končno video, ki ima zgodbo, sploh zadnje dejanje?

Ja, končno video. In da – marsikomu iz tistega časa bo jasno kaj pomeni zadnje dejanje, ko se spot že konča. Luka Vunduk, originalni kitarist in soavtor melodije. Vmes se skoraj 15 let nisva videla, niti slišala. Ko sva se srečala je bilo kot da ne bi minilo toliko let. Obujala sva spomine in se kmalu spet dobiva. Izredno sem vesel, da je v spotu. Veliko emocij je bilo na setu.
Plesalca Monja Lorenčič in Žan Roj sta pa z gibi narisala vse tisto, kar mi kot bend nikoli ne bi mogli. Dobesedno sta muziko in besedilo ubesedila z gibi. Izjemna sta.

Kdaj bo spet razprodana Rdeča dvorana v Velenju? To se čudno sliši v teh časih pa vendar, razmišljate tudi o vrnitvi na oder, ko bo to mogoče? Rdeča dvorana ali Križanke s skupino Plavi Orkestar?

Delali bomo več večjih koncertov. Še več pa intimnih, ker smo ugotovili, da smo tam na štiri oči s publiko in smo imeli aksutične koncerte, ki so trajali tudi po 4 ure. Tega na velikem odru skorajda ne moreš storiti ali pa je mnogo težje. Bomo pa delali eno večjo stvar ob 25 letki. Prezgodaj je, da bi o tem govorili in najbrž tudi prehitro, glede na dane razmere. Snemamo osmi studijski album, razmišljamo tudi o best of albumu. Kdaj in kako; ko bo čas za to.

Foto: Jaka Kniplič, osebni arhiv