Domov Življenjski Stil 5 zlatih pravil za mladosten videz kože

5 zlatih pravil za mladosten videz kože

Mladostna, lepa koža se ne zgodi po naključju; potrebno je nekaj dela. Ne glede na to, kakšno vrsto kože imajo vaši starši, so vaši geni le majhen del enačbe. Ker leta minevajo, znaki staranja začnejo vplivati na vaše telo in koža ni nobena izjema. Na srečo obstajajo preprosti načini za upočasnitev procesa staranja in preprečevanje poškodb kože. Zato lahko škodo povzročijo tudi številni dejavniki, kot so izpostavljenost soncu, prehrana in stres. Dejavniki, ki jih lahko v nasprotju s svojim DNK enostavno nadzorujete. Sledite tem nasvetom in naredite prvi korak k mladostni koži.

1. Očistite kožo (s primernim čistilom!)

Najučinkovitejši način čiščenja obraza je uporaba nežnega čistila, prilagojenega vašemu tipu kože. Cilj je, da se znebite znoja, odvečnega sebuma, ličil in umazanije, nakopičenih na obrazu čez dan.

2. Dvakrat ali trikrat na teden uporabite kremo v obliki retinola

Zakaj deluje: Derivati vitamina A (na primer retinol) so odličen zaveznik v boju proti gubam, starostnim pikam in aknam. Retinol pospeši obnavljanje celic, da piling in razkrije bolj zdravo, mladostniško kožo. Vaša koža lahko postane suha, razdražena in se začne luščiti bolj kot običajno. Ne obupajte! Rezultati lahko trajajo do štiri tedne.

Začnite z nanašanjem kreme ali seruma, sestavljenega z retinolom, dvakrat na teden (zelo tanka plast, preden nanesete dnevno ali nočno kremo), nato pa postopno povečajte frekvenco, dokler ga ne uporabljate dnevno, zjutraj ali ponoči na čisti, suhi koži.

3. Zaščitite se pred soncem

Vedno se zaščitite pred soncem / Foto: SHUTTERSTOCK

UV- žarki poškodujejo DNK celice in povečajo tveganje za kožni rak. UV žarki lahko tudi poslabšajo kolagen v vaši koži, kar ima za posledico prezgodnje znake staranja. Ker je sonce tudi med oblačnimi dnevi škodljivo, ne pozabite vedno nanašati krem za sončenje. Preden stopite ven, uporabite kremo z zaščitnim faktorjem (SPF) 30 ali več.

4. Hidrirajte kožo

Tako kot vaše telo vsak dan v povprečju potrebuje vsaj 1,5 litra vode, tako koža potrebuje vlago, da ostane osvežena in zdrava. Nanesite vlažilno kremo, ki je posebej zasnovana za vaš tip kože, zlasti na območjih, ki so izpostavljena soncu.

5. Jejte zdravo

Zdrava in uravnotežena prehrana, je bistven način za ohranjanje zdrave kože in ohranjanje mladostnega videza. Z uživanjem hrane, bogate z maščobnimi kislinami in antioksidanti, poskrbite za dnevno uživanje vitaminov in mineralov. Jejte veliko svetlega sadja, zelene zelenjave in mastnih rib, kot je losos. Izogibajte se ali zmanjšajte vnos maščobne ali sladke hrane. Kakovost vaše prehrane je na nek način očitna na vaši koži.