Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

5 zlatih pravil za mladosten videz kože

Objavljeno

V redu

Mladostna, lepa koža se ne zgodi po naključju; potrebno je nekaj dela. Ne glede na to, kakšno vrsto kože imajo vaši starši, so vaši geni le majhen del enačbe. Ker leta minevajo, znaki staranja začnejo vplivati na vaše telo in koža ni nobena izjema. Na srečo obstajajo preprosti načini za upočasnitev procesa staranja in preprečevanje poškodb kože. Zato lahko škodo povzročijo tudi številni dejavniki, kot so izpostavljenost soncu, prehrana in stres. Dejavniki, ki jih lahko v nasprotju s svojim DNK enostavno nadzorujete. Sledite tem nasvetom in naredite prvi korak k mladostni koži.

1. Očistite kožo (s primernim čistilom!)

Najučinkovitejši način čiščenja obraza je uporaba nežnega čistila, prilagojenega vašemu tipu kože. Cilj je, da se znebite znoja, odvečnega sebuma, ličil in umazanije, nakopičenih na obrazu čez dan.

2. Dvakrat ali trikrat na teden uporabite kremo v obliki retinola

Zakaj deluje: Derivati vitamina A (na primer retinol) so odličen zaveznik v boju proti gubam, starostnim pikam in aknam. Retinol pospeši obnavljanje celic, da piling in razkrije bolj zdravo, mladostniško kožo. Vaša koža lahko postane suha, razdražena in se začne luščiti bolj kot običajno. Ne obupajte! Rezultati lahko trajajo do štiri tedne.

Začnite z nanašanjem kreme ali seruma, sestavljenega z retinolom, dvakrat na teden (zelo tanka plast, preden nanesete dnevno ali nočno kremo), nato pa postopno povečajte frekvenco, dokler ga ne uporabljate dnevno, zjutraj ali ponoči na čisti, suhi koži.

3. Zaščitite se pred soncem

Vedno se zaščitite pred soncem / Foto: SHUTTERSTOCK

UV- žarki poškodujejo DNK celice in povečajo tveganje za kožni rak. UV žarki lahko tudi poslabšajo kolagen v vaši koži, kar ima za posledico prezgodnje znake staranja. Ker je sonce tudi med oblačnimi dnevi škodljivo, ne pozabite vedno nanašati krem za sončenje. Preden stopite ven, uporabite kremo z zaščitnim faktorjem (SPF) 30 ali več.

4. Hidrirajte kožo

Tako kot vaše telo vsak dan v povprečju potrebuje vsaj 1,5 litra vode, tako koža potrebuje vlago, da ostane osvežena in zdrava. Nanesite vlažilno kremo, ki je posebej zasnovana za vaš tip kože, zlasti na območjih, ki so izpostavljena soncu.

5. Jejte zdravo

Zdrava in uravnotežena prehrana, je bistven način za ohranjanje zdrave kože in ohranjanje mladostnega videza. Z uživanjem hrane, bogate z maščobnimi kislinami in antioksidanti, poskrbite za dnevno uživanje vitaminov in mineralov. Jejte veliko svetlega sadja, zelene zelenjave in mastnih rib, kot je losos. Izogibajte se ali zmanjšajte vnos maščobne ali sladke hrane. Kakovost vaše prehrane je na nek način očitna na vaši koži.

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Slovenski vrtičkarji pridelke rešili s pomočjo sveč

Objavljeno

V redu

Avtor

To je uporaben trik, ki so se ga med aprilskim prihodom nizkih temperatur posluževali številni vrtičkarji.

Aprila nas je močno vznejevoljila vrnitev nizkih temperatur, ki so prizadele zlasti sadno drevje in vrtnine. Da bi preprečili pozebo, so se mnogi posluževali preventivnih ukrepov, vendar vsi žal niso obrodili sadov. Je pa vsekakor vredno omeniti trik za zaščito rastlin v rastlinjaku, saj so vrtičkarji z njim poželi daleč največji uspeh in odlično zaščitili vrtnine.

Ogrevanje rastlinjaka z nagrobnimi svečami

Ko se boste prihodnjič spraševali, kako vrtnine v rastlinjaku zaščititi pred nizkimi temperaturami, se spomnite na trik z nagrobnimi svečami, ki jih prižgete in čez noč namestite okoli rastlin. S tem boste dosegli, da se bo prostor segrel za kar nekaj stopinj nad ničlo, kar bo vrtnine obvarovalo pred pozebo. Da bo učinek še boljši, vrtnine prekrijte s kopreno.

Pozor! Ko nameščate sveče v rastlinjak, bodite pozorni na to, kam in kako jih boste postavili. Če bi se denimo sveča prevrnila na kopreno, lahko zlahka zanetite požar. Za varno namestitev tako poskrbite, da se bodo sveče nahajale na ravni podlagi, denimo na betonski ali kovinski plošči. Nekateri za varnost poskrbijo tudi tako, da sveče (eno ali več) postavijo v glineno ali odsluženo emajlirano posodo.

Foto: Pixabay

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Zakaj folk misli, da lahko sika na druge

Objavljeno

V redu

Avtor

Nikoli ne bom razumela zakaj nekateri, zadnje čase se mi zdi, da večina, misli, da lahko komentira, daje pripombe, sika na vsakega, ki pride mimo. Kako so si to zamislili, da si pač lahko, kar dovolijo.

Grem iz trgovine s polnim vozičkom, ker bi rada nakup odpeljala v avto in tam v miru zložila in tudi zaradi teže, pa saj to nima veze, ker tip, ki vstopa v trgovino z dvignjenim glasom reče proti meni; a boš zmogla? Halo, kdo pa si ti, da me tako ogovarjaš, da spuščaš pripombe, da me tikaš? Sem ravno hotela odgovoriti ne in mu v roke poriniti voziček pa ga že ni bilo več.  Takih je vse več, vsak dan se kakšen najde. A mislijo, da so smešni al kaj, vsemogočni? Pred pošto me je nazadnje en nahrulil, da sem bila nekam dolgo not? Ne razumem. Tega res ne razumem, s kakšno pravico se vsak, ki mu je malo dolgčas al pa bi rad dobil svojih par sekund pozornosti obregne ob prvega, ki pride mimo. Kje je olika, osnova obnašanja, spoštovanja? In ne niso vedno le moški, tudi kakšna ženska me je nahrulila, če grem v trgovino? Ja, če čakam pred trgovino zaradi omejitve  števila oseb, verjetno grem v trgovino, na uro nisem prišla gledat. No in to ni bilo takole; a čakate za v trgovino? To je bilo; a boš šla not, v trgovino al kaj čakaš?

Kljub maski se vidi, da sem gospa v zrelih letih in takšno obnašanje je zame nedopustno pa me že mika, da bi kaj rekla, ampak kaj, kaj naj pa rečem, saj ne bi razumeli oziroma z ljudmi, ki nimajo osnov obnašanja verjetno ne bi prišla daleč. Ignoriram in si mislim svoje, se mi pa zdi to skrajno neprimerno in žaljivo. Kaj menite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, žal je tovrstne komunikacije vse več. Vse več dvigovanja glasu in vse več tega, da si mnogi res dovolijo preveč, ko kar tako tikajo, po vaše sikajo, imajo pripombe, komentarje. Brez osnovnega  bontona, spoštljive komunikacije, brez dober dan in tako naprej.  Vse se da z dobro komunikacijo, vse se da, če se hoče, je pa res, da se zadnje čase prav ti, ki jih opisujete počutijo še pomembnejši, saj prav tako komunikacijo slišijo vsak dan s strani tistih, ki nas dnevno nagovarjajo, tudi v medijih, žal.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO