Domov Življenjski Stil Razvade, ki jih počnemo nehote in nam škodujejo

Razvade, ki jih počnemo nehote in nam škodujejo

Ste vedeli, da vsakodnevno nehote počnete napake, ki niti slučajno niso dobre za vaše zdravje? V prispevku si preberite, katerim majhnim razvadam se je bolje izogibati.

Nekateri zobozdravniki trdijo, da je napaka, da po ščetkanju zob zobno pasto izperemo. S tem naj bi izprali tudi tanki sloj, ki ga zobna pasta naredi čez naše zobe, da jih ščiti. Prav tako svetujejo ščetkanje zob šele pol ure po obroku in ne takoj.

Tudi vsakodnevno prhanje naj ne bi bilo tako zelo zdravo, kot morda mislite. Na tak način namreč izsušite in lahko tudi poškodujete svojo kožo, sploh če uporabljate agresivna mila. Če vsak dan kožo namilite, s tem sperete tudi povrhnjico in s tem povzročite, da je koža bolj ranljiva za bakterije, prav tako pa potrebuje vse več zaščitne kreme, saj naravno zaščito sperete z mili. Pri prhanju zato uporabljajte nežna mila, celo telo namilite enkrat tedensko in nič več.

Tudi dolgotrajno sedenje in branje časopisa medtem ko opravljate veliko potrebo, ni ravno pametno dejanje. Če je to vaša navada, jo čim prej opustite, saj dolgotrajno sedenje na straniščni školjki lahko povzroči hemoroide in težave s črevesjem.

Počivanje po obroku pripomore, da se nabirajo odvečni kilogrami. (foto: Shutterstock)

Ste kdaj dali pozornost na to, kako dihate? Veliko odraslih namreč ne diha pravilno, to je, da diha samo z gornjim delom prsi. Takšno dihanje ne prekrvavi pljuč in je nezdravo. Dihanje mora prihajati »iz trebuha«. Vdihnite skozi nosnici in pri tem izbočite trebuh, izdihnite skozi nosnici in pri tem stisnite trebuh. Pravilno dihanje potuje iz trebuha proti prsim in grlu. Poizkusite!

Veliko manj maščobnih oblog bi se naložilo na zadnjico, stegna ali trebuh, če po večerji ne bi legli na kavč in povrhu tega popili še kozarec piva. Držite se pravila, da večerjate skromno, ne prepozno. Nekaj deset minut po zadnjem obroku se odpravite na nekajminutni sprehod ali pa postorite še kako gospodinjsko delo po hiši. Šele nato lahko zasluženo ležete na kavč in si ogledate svoj najljubši film.

Foto: Shutterstock