Connect with us

Življenjski Stil

Nasveti, ki odženejo slabo voljo in negativne misli

Published

on

Negativne misli nas lahko hitro prevzamejo v tej meri, da nam pričnejo krojiti življenje. Bolj kot se jim predajamo in večkrat kot jim podležemo, bolj so trdovratne in težje se jih je znebiti. Nazadnje postanemo povsem črnogledi, v vsakem trenutku nas prevzemata strah in pesimizem. Negativne misli se lahko razrastejo izjemno hitro, kar pomeni, da depresija gotovo ni daleč, zato je treba proti njim ukrepati takoj, ko se pojavijo. Poiskati moramo njihov vzrok, razmisliti o tem, kakšne so naše druge možnosti, prav tako pa moramo skrbeti za pozitivno razmišljanje z vsakdanjimi preprostimi metodami, ki nas sprostijo napetosti, preženejo strah in vračajo upanje ter »sončen« pogled na svet in naše življenje.

Metode, ki vodijo v pozitivno razmišljanje

V nadaljevanju si preberite, katere so tiste metode, ki najbolj učinkovito preženejo negativne misli, še preden se vas loti depresija. Upoštevajte jih čimveč in vaše negativne miselne vzorce bodo pričeli nadomeščati pozitivni.

Foto: Shutterstock

1. Joga in meditacija

Joga skrbi tako za telo kot duha, torej nam pomaga pri dobrem počutju tako na telesnem kot psihičnem oziroma spiritualnem nivoju. Menite, da je joga za vas preveč zapletena? Potem se ne obremenjujte z jogiji, ki izvajajo najzahtevnejše asane, in se spomnite, da je pri jogi v prvi vrsti pomembno dihanje. Pri njej se ne osredotočate na težave, temveč na dihanje, ki vas očisti in sprosti. Pri njej pozabite na težave in se napolnite s pozitivno energijo ter dobrim počutjem, zaradi katerega je kasnejši spopad s težavami precej lažji in produktivnejši.

Foto: Shuttestock

2. Smeh in nasmeh

Negativne misli se pogosto kažejo tudi v naši nezmožnosti, da se nasmehnemo ali od srca nasmejimo. Nasmeh ne vpliva dobro zgolj na druge, temveč predvsem na nas same, žal pa se je potrebno včasih kar nekoliko prisiliti, da si ga znamo ponovno pričarati na obraz. Nasmeh nam sam po sebi pomaga sprostiti stres, tako da imajo pozitivne misli več prostora kot sicer.

Foto: Shutterstock

3. Obdajte se s pozitivnimi ljudmi

Imate prijatelje, sodelavce in znance, ki ves čas negodujejo, vidijo samo slabe stvari, ne verjamejo v nič dobrega in jim prav vsaka stvar predstavlja problem? Če želite prijatelje za depresijo, prav, sicer pa se jim raje izognite. Družite in pogovarjajte se z ljubečimi, pozitivnimi ljudmi, ki sledijo svojim sanjam, si zadajajo dobre cilje, ki vedo, da je pozitivno razmišljanje že polovica poti do cilja.

Foto: Shutterstock

4. Zavedajte se, da ste odgovorni

Ne iščite krivca za to, da je vaše življenje takšno, kot je. Niste žrtev, temveč svoje življenje ustvarjate sami, zato ste zanj tudi sami odgovorni. To pomeni, da ga morate zares vzeti v svoje roke. Če je potrebna sprememba na bolje, se je morate lotiti sami, ne pa tičati na mestu in se izgovarjati, da ste ujeti in da ne morete ničesar spremeniti. Zamenjajte negativne misli s pozitivnimi, ki vodijo v svetlejšo prihodnost.

Foto: Shutterstock

5. Ne stremite k popolnosti

Tudi vi včasih razmišljate o tem, kaj vse je narobe z vami? Depresija pogosto izvira prav iz tega, da na sebi iščete zgolj napake. Vendar pa je resnica takšna, da nihče ni popoln. Namesto da se posvečate svojim slabim lastnostim, se raje posvetite dobrim. Učite se iz svojih napak in načrtujte spremembe, ki vas bodo v bodoče pred njimi obvarovale, nikar pa ne obupujte. Vsakdo od nas je poseben, vsakdo skriva v sebi marsikaj lepega, treba je le najti način, da se to pokaže navzven.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals