Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Trgovine z rabljenimi oblačili so vse bolj priljubljene

Objavljeno

V redu

»Zelo nas veseli, da je vedno več mlajše populacije med 15 in 25 leti, te na kateri je verjetno največje breme prihodnosti v smislu varovanja okolja.«

Vsak dan je več smeti, tudi tone oblačil, ki jih zavržemo. Nekatera zavržena oblačila so nova, nekatera tako malo rabljena, da so kot nova, nekatera še z etiketo in ceno. A na koncu koncev so to smeti, ki nam že tako delajo preglavice in nam bodo v prihodnosti, če se ne bomo bolj odgovorno vedli, še bolj grenile življenje.

Včasih gre za prenagljen nakup, morda darilo, ki nam ne ustreza, celo  za nakup prek spleta in napačno številko. Potem pa kar v smeti, saj se nam enostavno ne da ubadati s tem. Številka, ko govorimo o tonah smeti pa se povečuje.

V tako imenovanih »second hand« trgovinah lahko najdete marsikaj, od običajnih oblačil, do izbranih modelov visoke mode, ki so tako za nekoga tudi cenovno bolj dostopni.

Za slovensko “second hand” trgovino Gvant – vintage in second hand oblačila v BTC-ju je znano,  da so se za tovrstno ponudbo, ki je v tujini zelo iskana, odločili tudi zaradi skrbi do okolja in tovrstne ozaveščenosti.  O tem in o ozaveščenosti ljudi ter ponudbi z lastnikom ene prvih tovrstnih trgovin pri nas, Matejem Gjurinom.

Zakaj “second hand” trgovina?

 Ko sem odpiral trgovino je, če se ne motim, bila v Ljubljani samo ena tovrstna trgovina. In potem je logično zakaj, dodatna zelo pomembna motivacija pa je vedno bila in bo, da je to moj skromen prispevek k bolj prijaznem planetu. V smislu zmanjšanja prekomernega potrošništva. Manj kot zrno peska v puščavi, pa vseeno nekaj.

V vaši trgovini je pestra ponudba oblačil, kosi priznanih blagovnih znamk, vintage kosi, trendovska oblačila za ženske in moške in otroke.  Tudi modni dodatki, obutev, hišni tekstil.

Kje najdete ta zanimiva oblačila, nekatera še povsem nova?

Imamo, kar nekaj dobaviteljev iz EU, Nizozemske in Belgije predvsem. Z vsemi delamo že dlje časa, tako, da so preverjeni in tako tudi njihova ponudba, ki jo vedno skušajo še razširiti.

Smo Slovenci že dovolj odprti in nenazadnje tudi ozaveščeni za tovrstne nakupe?

Precej in vedno bolj. Če primerjam s časom, ko sem začel samostojno pot, pred skoraj 11-mi leti, potem smo naredili svetlobni preskok, če malo pretiravam. Včasih je prepogosto veljajo, da v second handih kupujejo ljudje z nižjo ekonomsko močjo. Tega danes praktično ni več.

Že v preteklosti to ni držalo, danes pa tudi slučajno ne. V secondhandih kupujejo ljudje, ki so kreativni, odgovorni, samozavestni in brez predsodkov. Pogosto imajo zelo izdelan lasten slog oblačenja (ki ne sledi nujno zgolj trendom) in jim absolutno ni vseeno kakšno bo okolje jutri!

Zelo nas veseli, da je vedno več mlajše populacije med 15 in 25 leti, te na kateri je verjetno največje breme prihodnosti v smislu varovanja okolja. Namreč second hand trgovine smo absolutno lahko del rešitve morda največje globalne težave človeštva ta trenutek. Ne moremo biti rešitev sama po sebi, smo pa absolutno lahko droben, a pomemben kamenček v mozaiku rešitve. Nikakor pa nismo del problema. Seveda pa je zelo pomemben tudi ekonomski vidik nakupa, zelo ugodna cena ampak saj to je praktično za večino populacije vedno in povsod. Pomembno je tudi vedeti, da lepo ohranjena oblačila niso nič slabše kakovosti od novih oblačil.

Kdo so vaše stranke in za kakšne priložnosti se najpogosteje odločijo za nakup pri vas?

Težko izpostavim samo eno skupino, praktično nemogoče. Obiskujejo in nakupujejo pri nas vse generacije, vsi ekonomski sloji prebivalstva. Kot že omenjeno, veseli nas predvsem, da se mladi vedno bolj odločajo za nakupe v second handih in da tudi znajo to zelo dobro argumentirati. Seveda ne vsi in še vedno premalo, ampak trend je sigurno pozitiven že dlje časa.

Foto: Gvant, Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

V redu

Avtor

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

V redu

Avtor

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

V redu

Avtor

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals