Domov Življenjski Stil Trgovine z rabljenimi oblačili so vse bolj priljubljene

Trgovine z rabljenimi oblačili so vse bolj priljubljene

»Zelo nas veseli, da je vedno več mlajše populacije med 15 in 25 leti, te na kateri je verjetno največje breme prihodnosti v smislu varovanja okolja.«

Vsak dan je več smeti, tudi tone oblačil, ki jih zavržemo. Nekatera zavržena oblačila so nova, nekatera tako malo rabljena, da so kot nova, nekatera še z etiketo in ceno. A na koncu koncev so to smeti, ki nam že tako delajo preglavice in nam bodo v prihodnosti, če se ne bomo bolj odgovorno vedli, še bolj grenile življenje.

Včasih gre za prenagljen nakup, morda darilo, ki nam ne ustreza, celo  za nakup prek spleta in napačno številko. Potem pa kar v smeti, saj se nam enostavno ne da ubadati s tem. Številka, ko govorimo o tonah smeti pa se povečuje.

V tako imenovanih »second hand« trgovinah lahko najdete marsikaj, od običajnih oblačil, do izbranih modelov visoke mode, ki so tako za nekoga tudi cenovno bolj dostopni.

Za slovensko “second hand” trgovino Gvant – vintage in second hand oblačila v BTC-ju je znano,  da so se za tovrstno ponudbo, ki je v tujini zelo iskana, odločili tudi zaradi skrbi do okolja in tovrstne ozaveščenosti.  O tem in o ozaveščenosti ljudi ter ponudbi z lastnikom ene prvih tovrstnih trgovin pri nas, Matejem Gjurinom.

Zakaj “second hand” trgovina?

 Ko sem odpiral trgovino je, če se ne motim, bila v Ljubljani samo ena tovrstna trgovina. In potem je logično zakaj, dodatna zelo pomembna motivacija pa je vedno bila in bo, da je to moj skromen prispevek k bolj prijaznem planetu. V smislu zmanjšanja prekomernega potrošništva. Manj kot zrno peska v puščavi, pa vseeno nekaj.

V vaši trgovini je pestra ponudba oblačil, kosi priznanih blagovnih znamk, vintage kosi, trendovska oblačila za ženske in moške in otroke.  Tudi modni dodatki, obutev, hišni tekstil.

Kje najdete ta zanimiva oblačila, nekatera še povsem nova?

Imamo, kar nekaj dobaviteljev iz EU, Nizozemske in Belgije predvsem. Z vsemi delamo že dlje časa, tako, da so preverjeni in tako tudi njihova ponudba, ki jo vedno skušajo še razširiti.

Smo Slovenci že dovolj odprti in nenazadnje tudi ozaveščeni za tovrstne nakupe?

Precej in vedno bolj. Če primerjam s časom, ko sem začel samostojno pot, pred skoraj 11-mi leti, potem smo naredili svetlobni preskok, če malo pretiravam. Včasih je prepogosto veljajo, da v second handih kupujejo ljudje z nižjo ekonomsko močjo. Tega danes praktično ni več.

Že v preteklosti to ni držalo, danes pa tudi slučajno ne. V secondhandih kupujejo ljudje, ki so kreativni, odgovorni, samozavestni in brez predsodkov. Pogosto imajo zelo izdelan lasten slog oblačenja (ki ne sledi nujno zgolj trendom) in jim absolutno ni vseeno kakšno bo okolje jutri!

Zelo nas veseli, da je vedno več mlajše populacije med 15 in 25 leti, te na kateri je verjetno največje breme prihodnosti v smislu varovanja okolja. Namreč second hand trgovine smo absolutno lahko del rešitve morda največje globalne težave človeštva ta trenutek. Ne moremo biti rešitev sama po sebi, smo pa absolutno lahko droben, a pomemben kamenček v mozaiku rešitve. Nikakor pa nismo del problema. Seveda pa je zelo pomemben tudi ekonomski vidik nakupa, zelo ugodna cena ampak saj to je praktično za večino populacije vedno in povsod. Pomembno je tudi vedeti, da lepo ohranjena oblačila niso nič slabše kakovosti od novih oblačil.

Kdo so vaše stranke in za kakšne priložnosti se najpogosteje odločijo za nakup pri vas?

Težko izpostavim samo eno skupino, praktično nemogoče. Obiskujejo in nakupujejo pri nas vse generacije, vsi ekonomski sloji prebivalstva. Kot že omenjeno, veseli nas predvsem, da se mladi vedno bolj odločajo za nakupe v second handih in da tudi znajo to zelo dobro argumentirati. Seveda ne vsi in še vedno premalo, ampak trend je sigurno pozitiven že dlje časa.

Foto: Gvant, Shutterstock