Domov Življenjski Stil Ko se sluzi v grlu ne morete znebiti

Ko se sluzi v grlu ne morete znebiti

Čutite, da vam nekaj ovira prehod v grlu? Zdi se kot gosta kepa, ki je ne morete izkašljati, povzroča vam celo težave pri dihanju. Kako si pomagati?

Do zgoraj opisanih nevšečnosti pogosto pride zaradi prekomernega nabiranja goste sluzi, ki prihaja iz zadnjega dela nosne votline. Kadar žleze proizvedejo prekomerno količino sluzi, slednje občutimo kot cmok v grlu, ki ga ne moremo zlahka odpraviti. Težava je sila neprijetna, zato naj vam predstavimo naravne možnosti, s katerimi si lahko skušate pomagati.

Čeprav vas težava sili k izkašljevanju, vam slednje običajno žal ne prinese olajšanja, saj je sluz zasidrana pregloboko. Pomembno je, da pričnete nemudoma uživati dovolj tekočine, pripravite si tudi vroč čaj, ki bo sluz omehčal. Zlasti priporočljiva sta ameriški slamnik in islandski lišaj, saj blagodejno delujeta na sluznico grla.

Med domače nasvete sodi tudi grgranje slane vode, zato se na ta nasvet spomnite na začetku nastajanja nevšečnosti in ne šele takrat, ko bo prepozno. Neprijetnost v grlu umirja tudi kombinacija medu in cimeta: Žlički medu odmerite za dobro konico noža cimeta in priprave počasi spustite po grlu.

Foto: pixabay.com, pexels.com