Domov Življenjski Stil Mišični vozli pogost vzrok za kronične bolečine v hrbtu

Mišični vozli pogost vzrok za kronične bolečine v hrbtu

Hude bolečine v zgornjem delu hrbta lahko povzročajo mišični vozli ali tako imenovane občutljive točke, ki se zelo pogosto pojavljajo v predelu trapezoidne mišice.

Trapezoidna mišica obsega zgornji del hrbta, področje bi natančneje orisali kot trikotnik, ki sega od zadnjega dela vratu, mimo ramen, tik ob lopaticah in se zaključi v srednjem predelu križa. Kronična bolečina, ki se pogosto pojavi v tem predelu, ostaja velikokrat nepojasnjena, saj običajno iščemo vzroke v drugih bolezenskih težavah.  Seveda gre lahko za kakšno izmed njih, modro pa je preveriti ali ne gre morda za boleče mišične vozle, ki jih imenujemo tudi sprožilne, občutljive ali s tujko imenovane trigger točke.

Ste že slišali za njih? Občutljive točke se nahajajo v mehkem tkivu, teh drobnih vozličev je lahko zelo veliko, pogosto se pojavijo okoli poškodovanih predelov. Ob pritisku močno bolijo in povzročajo hude težave z bolečinami v hrbtu, ramenih in vratu. Mišične snope lahko zatipate, prepoznate jih po zatrdlinah v mišicah. Slednje so lahko večje ali manjše velikosti, ob pritisku se bolečina občutno poveča.

Zakaj vozliči povzročajo bolečine? V točno tej občutljivi točki je zmanjšan pretok krvi, kisika in glukoze. Poveča se občutek napetosti, boleč predel spremlja zakrčenost, hkrati pa dodatno neprijetnost povzroča velika vzdraženost živcev, ki se pojavi kot posledica kopičenja toksinov in ogljikovega dioksida.

Vzroki za pojav mišičnih vozlov

–          Prisilna drža

–          Pretiran mišični napor denimo pri športu ali delu

–          Hitri, nekontrolirani gibi

–          poškodbe mišic ali natrganine mišičnih vlaken

–          poškodbe skeleta

–          preobremenitve

–          ponavljajoči se gibi

Bolečino lahko poskušate omiliti z masažno terapijo pri kateri se izvajajo pritiski na občutljive točke. Terapija je boleča, a prinaša občutno olajšanje in razbremenitev.

Foto: Freepik.com