Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Mišični vozli pogost vzrok za kronične bolečine v hrbtu

Objavljeno

V redu

Hude bolečine v zgornjem delu hrbta lahko povzročajo mišični vozli ali tako imenovane občutljive točke, ki se zelo pogosto pojavljajo v predelu trapezoidne mišice.

Trapezoidna mišica obsega zgornji del hrbta, področje bi natančneje orisali kot trikotnik, ki sega od zadnjega dela vratu, mimo ramen, tik ob lopaticah in se zaključi v srednjem predelu križa. Kronična bolečina, ki se pogosto pojavi v tem predelu, ostaja velikokrat nepojasnjena, saj običajno iščemo vzroke v drugih bolezenskih težavah.  Seveda gre lahko za kakšno izmed njih, modro pa je preveriti ali ne gre morda za boleče mišične vozle, ki jih imenujemo tudi sprožilne, občutljive ali s tujko imenovane trigger točke.

Ste že slišali za njih? Občutljive točke se nahajajo v mehkem tkivu, teh drobnih vozličev je lahko zelo veliko, pogosto se pojavijo okoli poškodovanih predelov. Ob pritisku močno bolijo in povzročajo hude težave z bolečinami v hrbtu, ramenih in vratu. Mišične snope lahko zatipate, prepoznate jih po zatrdlinah v mišicah. Slednje so lahko večje ali manjše velikosti, ob pritisku se bolečina občutno poveča.

Zakaj vozliči povzročajo bolečine? V točno tej občutljivi točki je zmanjšan pretok krvi, kisika in glukoze. Poveča se občutek napetosti, boleč predel spremlja zakrčenost, hkrati pa dodatno neprijetnost povzroča velika vzdraženost živcev, ki se pojavi kot posledica kopičenja toksinov in ogljikovega dioksida.

Vzroki za pojav mišičnih vozlov

–          Prisilna drža

–          Pretiran mišični napor denimo pri športu ali delu

–          Hitri, nekontrolirani gibi

–          poškodbe mišic ali natrganine mišičnih vlaken

–          poškodbe skeleta

–          preobremenitve

–          ponavljajoči se gibi

Bolečino lahko poskušate omiliti z masažno terapijo pri kateri se izvajajo pritiski na občutljive točke. Terapija je boleča, a prinaša občutno olajšanje in razbremenitev.

Foto: Freepik.com

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

Kako podaljšati obstojnost šopka v vazi?

Objavljeno

V redu

Avtor

Da vas bo cvetje v vazi razveseljevalo čim dlje časa, lahko sledite naslednjim cvetličarskim nasvetom. Verjamemo, da boste presenečeni.

Preden cvetje razporedite v vazo, odstranite liste iz steblov – do tiste višine, do katere ocenjujete, da bi bili sicer potopljeni v vodi. Če slednjega ne boste storili, bodo lističi pričeli gniti, nastale bakterije pa bodo vplivale na hitrejši propad cvetja.

Zelo pomembno je tudi, da stebla ob vznožju odrežete pod čimbolj ostrim kotom. Tako boste ustvarili večjo površino, skozi katero bodo lahko cvetlice vsrkale vodo in hranilnih snovi. Rez ponovite na dva dni, saj se površina zasuši in oslabi možnost vsrkavanja.

Sladkor ohranja svežino rezanemu cvetju. (foto: pexels.com)

V vazo, ki ste jo napolnili z vodo, dodajte čajno žličko sladkorja. Zakaj? Ker je sladkor izvrstna hrana za rezano cvetje. Kot boste videli tudi sami, bo cvetje dlje časa ohranilo svež videz, spomnite se le, da je potrebno tretji dan zamenjati vodo in ji znova dodati sladkor.

Ste vedeli da baker vpliva na počasnejše cvetenje? Kar preverite! V vazo dajte bakreni kovanec, ki bo hkrati poskrbel tudi za kislost vode. Slednje je koristno zaradi tega, ker preprečuje širjenje bakterij.

Foto: Pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Jezi me. Sosedje dnevno mečejo hrano v smeti

Objavljeno

V redu

Avtor

Jezi me, ko vidim kako sosedje mečejo hrano v smeti. Vsak dan. Njihovi bio odpadki torej ta kontejner je poln sveže hrane, niso smeti ampak hrana, ki jo kupijo in skoraj takoj zavržejo.

To sem opazila pred časom, potem sem bila tako pogumna, da sem začela gledati v njihov kontejner. Imamo skupaj ene vrste otok za smetnjake. Hrana v smeteh izgleda tako kot, če bi jo jaz iz vrečke, ko prinesem domov namesto v hladilnik vrgla v smetnjak.

Sadje, zelenjava, solata, kruh, rogljički. Noro prav noro. In ker sem že skoraj obsedena s tem sem pogledala še v njihov smetnjak z embalažo. Mleko, sok, jogurti, ne embalaža ampak na pol, četrt uporabljeno, kakšen jogurt še neodprt in nikjer ni pretečen rok. Sploh ne razumem.   Vmes je kdaj tudi škatla piškotov, neodprta, z rokom trajanja še pol leta. Mene je groza, res.

Vem, da ne živijo v pomanjkanju, oba imata res dobri službi in vodstveni mesti ampak vse, kar je prav, toliko hrane v smeti.

Nimamo sosedskih odnosov, dober dan, dober dan, sem in tja par vljudnih stavkov in to je v glavnem to. Ne poznam jih dobro. Par dni se nekako že pripravljam, da bom šla, kar na vrata. Zdaj se sploh bolj od daleč pozdravljamo in druge možnosti skoraj ni. Mislim, da je moja dolžnost, da grem k njim in jim povem, da je to početje nesprejemljivo, če se zelo lepo izrazim, in jim poskušam dopovedati naj tega ne počnejo več. Naj raje preberejo koliko ljudi, otrok je lačnih. Kaj mislite? Si lahko drznem in to storim?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

To morate storiti. Ni važno, vtikanje gor ali dol. To je pravzaprav vaša dolžnost. Počakajte, če se morda vendarle  srečate, sicer pa pozvonite pri vratih in odraslim povejte kot je. Da ste pač opazili, da imajo dnevno veliko še dobre hrane v smetnjaku in da vas to moti in se vam zdi nesprejemljivo. Recite, da jih prosite, ker se vam zdi to, da zavržejo toliko hrane res grozno in naj s tem početjem nehajo.  Potem se pa odzovite glede na odziv, morda bo šlo lepo in ste zlepa preprečili grozno početje. Če ne bo zaleglo, še vedno lahko pokličete pristojne in prijavite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Japonska voda: Topi maščobo na trebuhu in stegnih

Objavljeno

V redu

Avtor

Japonska voda? Gre za priljubljen pripravek iz ingverja, ki spodbuja izgorevanje maščob tudi na trdovratnejših predelih, kot sta denimo trebuh in stegna.

Prek meja je v teh dneh priljubljen pripravek, ki sliši na ime japonska voda. Recept je deležen številnih delitev, kar gre nemara predpisati predvsem poimenovanju in obljubljenim učinkom. Tako imenovana japonska voda je pravzaprav ingverjev napitek ali ingverjeva voda, ki se resnično ponaša s številnimi zdravju koristnimi učinkovinami. Pijača namreč deluje tako, da pospeši metabolizem, zmanjšuje občutek lakote, pomaga pri topljenju maščobnih oblog, uravnava krvni tlak, blaži simptome prehlada in gripe, krepi imunski sistem, deluje protivnetno, odplavlja strupe iz telesa, pospešuje cirkulacijo krvi, preprečuje nalaganje holesterola, lajša bolečine v sklepih in mišicah, povečuje energijo, odpravlja utrujenost, blaži slabosti in še in še.

Ingver topi odvečno maščobo. (foto: freepik.com)

Tole se pa ne sliši slabo, kajne? Bi si ingverjev napitek želeli pripraviti tudi vi? Nič lažjega. Potrebujete liter in pol vode, sok polovice limone ter košček ingverjeve korenike (vsaj 1 cm).

Postopek priprave: Vodo zavrite, medtem olupite kos ingverja. Ko bo voda zavrela, vanjo na tanko narežite ingver. Vse skupaj lahko ugasnete ali na nizki temperaturi pokuhavate 20 min. Temu naj sledi hlajenje pripravka. V ohlajen poparek dodajte sok limone, premešajte, precedite in pretočite  v sterilno steklenico. Ingverjevo vodo lahko uživate vsak dan, zlasti je priporočljivo, da si jo privoščite na tešče.

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO