Connect with us

Življenjski Stil

Strokovnjak svetuje: Slaba samopodoba

Objavljeno

on

<div id="midasWidget__r92"></div>

Prejeli smo zanimivo vprašanje bralke portala BumNovice.si, ki sprašuje sledeče:

Pozdrav, imam težavo, s katero se soočam, odkar sem pred 15 leti prvič in povsem nepričakovano izgubila službo. Takrat me je to zelo prizadelo, saj sem v službi dala vse od sebe. Potem sem kmalu dobila novo službo, ki mi je zelo všeč in delo, ki ga delam, me res veseli. Vse dam od sebe, sem natančna, vestna, ampak … ves čas imam nekje zadaj, kaj pa če? Kaj, če šef ni zadovoljen, kaj, če me bo čez noč odpustil. Kadar me pokliče, kadar mi reče, če imam čas za sestanek, itd, takrat vedno najprej pomislim na najslabše. Potem se izkaže, da je vse v redu in spet sem pomirjena za nekaj dni. Ne vem, kako naj se znebim tega groznega občutka, da nisem dovolj dobra, da me bodo zamenjali …? Za vaš nasvet se zahvaljujem. Bralka

Odgovoril ji je Miran Peterman Certificirani Energy Success Coach, Energijski Coach za partnerstvo. Parom in posameznikom pomaga obuditi njihovo partnerstvo in mu dati novega zagona:

Hvala za vaše vprašanje. Pravite, da se je pred 15 leti nekaj zgodilo, kar vam je porušilo vašo samopodobo. Poglejte, tisto, kar se je zgodilo pred 15 leti, dejansko ni povzročilo vaše slabe samopodobe, ampak jo je samo razkrilo. Pogosto se nam nekaj zgodi v življenju in potem ta dogodek napačno označimo kot vzrok naših problemov in težav. In to poskušamo reševati. Neuspešno. Ker ne rešujemo vzroka, ampak posledice. 

Slaba samopodoba ponavadi izhaja iz naše mladosti, ker od naših staršev nismo dobili ljubezni na pravi način. Naši starši so nas imeli radi, ko smo bili “pridni”, ko smo ubogali, pospravili stvari, naredili domačo nalogo. Takrat smo od njih dobili ljubezen. Po drugi strani pa so nas kaznovali z odvzemom ljubezni, ko nismo bili pridni. 

Zaradi tega si prizadevamo biti pridni tudi kasneje v življenju, pridni v službi, ženske pridne doma, kot mame, pridne partnerke, vse s podzavestno željo, da preko tega dobimo ljubezen, ki si jo drugače sami ne znamo dati. 

Pravite, da daste vse od sebe, ste natančna, vestna, pridna in zanesljiva. In vas je strah. Ne razumite napačno, vse od sebe moramo dati v vsakem primeru, biti vestni, natančni, vendar se moramo pri tem zavedati naše vrednosti in kvalitet in nas ni strah. Če se slučajno zgodi, da zgubimo službo, ni problema, ker vedno damo vse od sebe, smo pridni, vestni in natančni. Zato vedno brez problema dobimo novo službo, vsako podjetje nas bo veselo. Takih uslužbencev primanjkuje. Razen, če, se v naši glavi dogajajo druge stvari. In potem si sami manifestiramo drugačno usodo. 

Kako si lahko pomagamo sami? Kot prvo moramo paziti na naš notranji samogovor in ga takoj prekiniti, ko začnemo z negativnimi sporočili, da nismo dovolj dobri, da ne nam bo uspelo, da bo zopet šlo nekaj narobe. Namesto tega si moramo ves čas govoriti (afirmacije), da nam bo uspelo, da smo super (seveda moramo tudi kaj storiti v tej smeri, da postajamo super!), da je življenje čudovito, da nam pripada vse najboljše, da se bo vse uredilo. Najbolje je, da si ponavljanje takih pozitivnih sporočil damo kar na urnik, večkrat na dan in to ponavljamo, dokler nova sporočila ne prepišejo stara negativna. 

Včasih samo to ne deluje. Včasih sami ne znamo priti ven iz tega razpoloženja, ne znamo se ubraniti napada negativnih misli, stvari se dogajajo že predolgo in so premočne. Takrat potrebujemo pomoč mentorja, ki nas vodi skozi proces ven iz tega stanja in nam pomaga, da postanemo močnejši v pozitivnem razmišljanju in razpoloženju. Zavedati se moramo tudi, da smo zaradi vsega kar se nam je dogajalo v mladosti in našega doživljanja, energijsko poškodovani, ranjeni. Zaradi tega je toliko težje, da se sami postavimo na noge. Potrebujemo energijsko zdravljenje in spremembo naših podzavestnih programov, ki nam povzročajo vse te naše odzive in naše strahove. Če niste prepričana, kaj storiti se oglasite pri meni na brezplačen pogovor in bova pogledala kako lahko zopet pridete do dobre samopodobe in samozavesti. 

V življenju se nam dogajajo različne stvari, dobre in slabe, v nas pa je moč, da se odločimo kakšen bo naš odziv in kaj nam pomenijo. Mi sami smo kreatorji svojega življenja, samo včasih nas mora kdo na to spomniti in pokazati. Življenje postane čudovito, ko postane čudovit naš pogled na življenje!

____ ____

Miran Peterman
je Certificirani Energy Success Coach, Energijski Coach za partnerstvo. Parom in posameznikom pomaga obuditi njihovo partnerstvo in mu dati novega zagona.

Spletna stran: https://www.miranpeterman.com/
Facebook: https://www.facebook.com/miran.peterman.coach/
Facebook skupina: https://www.facebook.com/groups/Partnerstvo.in.Odnosi

Imate tudi vi vprašanje za terapevta za partnerstvo Mirana Petermana? Napišite nam ga na elektronski naslov [email protected], objavili ga bomo popolnoma anonimno.

foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals