Domov Življenjski Stil Mit ali resnica: Mačke nikoli ne padejo na hrbet

Mit ali resnica: Mačke nikoli ne padejo na hrbet

Kaj pravite, gre zgolj za mit, ki so ga iz roda v rad prenašali naši predniki ali za tezo stoji oprijemljiva znanstvena razlaga?

Že naše babice in dedki so nas radi poučili, da ima mačka devet življenj in da temu pritiče tudi sposobnost, da se pri padcu vedno ujamejo na noge. No, to o devetih življenjih je kakopak mit, ki najverjetneje izhaja iz fizičnih prednosti, ki mačkam omogočajo, da uspešno prestanejo situacije, v katerih bi druga bitja podlegla poškodbam.

Med slednje sodi tudi značilnost, da mačke nikoli ne padejo na hrbet. Gre za naravnost fascinantno spodobnost, tekom katere se mačka pri padanju z višine v zgolj 1,6 sekundi zasuče iz hrbta na trebuh.

Mačkam omenjeno spretno gibanje omogoča čutilo za ravnotežje, tako imenovan vestibularni aparat, dodatno pa še zgradba hrbtenice, ki ob pristanku na tla deluje kot vzmet ter ublaži silo padca. Na uspešen pristanek, ki jim mnogokrat reši življenje, sodi tudi dejstvo, da mačke med padcem razširijo noge, s čimer povečajo zračni upor in zmanjšajo hitrost padanja.

Zanimivo, kajne?

Foto: pixabay.com