Kontaktirajte nas

Zanimivosti

Ana Petrič: »Verjamem v ljudi« INTERVJU

Objavljeno

V redu

Ko zagledam njen obraz in preberem vse, kar počne je prva misel, moč in milina. Oboje lahko združi le ženska in to je Ana Petrič. Ana Petrič, ki ima pod svojim imenom na FB napisano »skupaj za starejše« in tako smo skupaj zbrali v projektu »Mala pozornost za veliko veselje« preko 70.000 voščil in prazničnih pisem. Anina želja, ko je projekt zagnala, je bila številka 21.000.

Želja se je potrojila, vaš komentar?

Noro! Sem optimist in resnično verjamem v ljudi, vendar so tokrat presegli moja pričakovanja in mislim, da smo skupaj pokazali, da smo takrat, ko se povežemo, sposobni velikih reči. Zastaviti število 21.000 je bilo drzno in zdelo se je nemogoče. Potem smo morali, zaradi velikega interesa, datum zaključka projekta podaljšati za pet dni. Takrat smo povedali, da smo presegli število 67.000, potem so voščila še kar prihajala in nisem imela srca, da jih ne bi sprejela in dala poleg tako, da smo presegli 70.000 voščil in vsak dan prejmemo še kakšno.  Vsa smo odposlali v vse domove in centre starejših po Sloveniji, članom projekta Starejši za starejše, izvajalcem pomoči na domu in nekaj tudi v skupnost.

Kako vam je ta čudovita in odmevna akcija sploh prišla na misel?

Spomnila sem se, kako se je babica decembra razveseljevala voščil. Polna pričakovanj, kdo ji bo pisal, je čakala poštarja in glede vsake voščilnice povedala celo zgodbo. Ta voščila je zataknila za kuhinjsko vitrino in na njih se je moje oko ustavljalo še tekom celega leta. Včasih sem si prav želela, da bi živela v kakšni od ilustracij, katere so uprizarjale srečne družine, čudovito okrašen ambient, darila in vse ostalo, kar bi si človek zaželel, od veselja do spokojnosti.

Ob tem, da bodo starejši, tisti, ki so v tem, aktualnem času še posebej ranljivi dobili malo pozornost in zagotovo veliko veselja je res poteza, ki je vredna vsega spoštovanja, a ob tem vam je uspelo združiti tudi veliko ljudi, spodbuditi sodelovanje? Vam to daje upanje, upanje za naprej?

Vsekakor. Letos so se otroci, mladostniki, njihovi starši izredno izkazali. Večino voščil sem tudi osebno pregledala. Nekatera pisma celo fotografirala, ker je bilo napisano tako lepo, da se mi je naredil kar cmok v grlu. Ko ugotoviš, da imajo otroci in starostniki v tem čudnem času, ko moramo biti narazen, skupno točko in hrepenijo samo po bližini dragih ljudi in po temu, da bodo šli kamor si bodo želeli, potem vidiš, da so letošnje leto mogoče malo pozabljene vrednote dobile spet svojo vrednost. In to tudi mene navdaja z upanjem, da mlajši potrebujejo samo malo spodbude, zgleda, vse ostalo pa bodo začutili in pomagali ter razumeli, ko bo potrebno.

Ana Petrič

Direktorica DEOS Centra starejših Notranje Gorice ste že pet let, mandat so vam pred kratkim podaljšali. Ali sploh kdaj pomislite, da je to, hm, služba?

Seveda, na delo hodim tudi zaradi plače, tako kot vsi. Res pa je, da me delo ne izčrpava. Ko lahko naredim nekaj dobrega, nekaj dodatnega in to starostniku, njegovemu svojcu, sodelavcu ali tistemu, ki mu prekrižam pot, pomeni veliko, takrat sem neznansko zadovoljna. Vedno pravim, da ni lepšega, kot zaspati s čisto vestjo in v zavedanju, da sem naredila vse, kar sem lahko.

S svojimi varovanci plešete, jih peljete na sneg, jim organizirate in jih razveseljujete na vse mogoče, neobičajne načine, a hkrati z najbolj vsakdanjimi stvarmi, ki bi morale biti v vsakem življenju. Vas kdaj popade tudi jeza ali strah, ker se je treba za povsem normalne življenjske stvari posebej truditi, angažirati, ker niso samoumevne.  

Ja, seveda me. Še tisoč reči bi spremenila na bolje, vendar to ne gre tako na hitro in na silo. Na splošno bi si predvsem želela, da imajo starostniki več izbire. Da bi bilo razvitih toliko služb, da bi lahko izbirali ali želijo biti doma, ali želijo v dom. Da bi si storitve lahko privoščili vsi. Želim si, da bi imeli možnost samoodločanja in da bi bila njihova volja in želje upoštevane, kar pa velikokrat niso. Še mnogo je za urediti, vendar vedno pravim, da moramo navdušiti mlajše, da se bodo s tem področjem sploh hoteli ukvarjati. Nagraditi pa je potrebno tiste, ki se že. Delo na področju socialnega varstva je potrebno na novo ovrednotiti, zvišati normative, vključiti vse dobre prakse in predvsem slišati in upoštevati tistega, ki pomoč potrebuje.

Vaše poslanstvo je bilo nagrajeno z Jabolkom navdiha, ki ste ga poklonili vsem, ki z vami sodelujejo, pomagajo in vsem dobrim ljudem, vsem nam.  Hvala.  Kaj bi, če bi imeli neomejeno izbiro, zdaj poklonili sebi?

Res je, to je posebna čast, pohvala in zaveza za naprej. Jabolko navdiha delim z vsemi, ki se nesebično razdajajo in razumejo, da bomo vsi, če bomo imeli srečo, enkrat stari. Sama vsakodnevno prejemam vse kar potrebujem. Imam čudovito družino, ki je s svojo nepopolnostjo zame idealna. V delovni sredini se zaradi sodelavk in sodelavcev, stanovalcev, svojcev in vsemi s katerimi sodelujem, počutim dobro. S seboj sem še kar zadovoljna in edina stvar, katero si želim, so neki normalni in dobri odnosi, kajti v življenju na koncu šteje samo to, koga imaš, kdo je ob tebi, na koga se lahko obrneš in kdo te ima rad. Sama imam nekaj oseb od katerih prejemam našteto in to je zame vse kar potrebujem.

Foto: osebni arhiv

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zanimivosti

Jasna Kuljaj je to storila prvič

Objavljeno

V redu

Avtor

Oboževalci pa navdušeni!

Priljubljena in vedno malce navihana voditeljica Jasna Kuljaj se zadnje čase pogosto oglaša preko družbenih omrežij. Poleg tega pa jo lahko spremljamo kar v dveh zabavnih oddajah na Planet TV, v glasbeni oddaji Kdo si ti? Zvezde pod masko in v oddaji Pri Črnem Petru.

Kuljajeva med svoje oboževalce pogosto že pred oddajo deli svoje fotografije, na katerih razkriva, kaj bo oblekla. Tako je pred kratkim razveselila z zelo zapeljivo črno oblekico, poleg pa je zapisala, da je to zanjo prvič: “Prvič v življenju v črnem outfitu na TV.”

Seveda so bili njeni sledilci in oboževalci navdušeni ter ji pod objavo zapisali kup pohval.

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Tanja Ribič storila to, nekateri se ji niso upali približati

Objavljeno

V redu

Avtor

Storila je nekaj neverjetnega, a ji nekateri niso zaupali …

Slovenska igralka in pevka Tanja Ribič je naredila nekaj izjemnega. Ob Ljubljanici je delila šopke mimoz. A klub temu, da jih je delila popolnoma brezplačno, pa se ji nekateri niso upali približati in si vzeti čudovito rožo iz rok priljubljene igralke.

»Danes sem, kot sem obljubila, ob Ljubljanici delila šopke mimoidočim. Kakšna čudovita izjušnja. Koliko radosti. Nekateri pa niso uapali priti zraven, ker danes ljudje ne verjamejo, da za nekatere stvari ni treba plačati. Da nekaterih stvari ne moreš kupiti…,« je ob tem zapisala Tanja in dodala še čudovito fotografijo. Na fotografiji ima Tanja oblečen rumen pulover, ki se lepo poda k šopkom, ki jih nasmejana drži v rokah. Naj dodamo še, da je videti zares čudovito. Prav škoda, da je nismo srečali in si vzeli šopek ter z njo spregovorili par besed.

Ste jo srečali vi?

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

Zanimivosti

Jan Plestenjak iskreno: »To je zame nekaj novega!«

Objavljeno

V redu

Avtor

Oglasil se je svojim oboževalcem in jim povedal, da se že zelo veseli …

Priljubljeni slovenski pevec Jan Plestenjak se je, tako kot mnogi drugi glasbeniki, moral prilagoditi epidemiološkim razmeram in najti način, kako ostati v stiku s svojimi oboževalci. Tako tudi letos osmega marca ne bodo razočarani, Plestenjak pripravlja spletni dogodek – Live stream koncert v živo.

Je pa ob tem priznal, da je to tudi zanj nekaj novega, a se kljub temu že zelo veseli.

»Se malo, pa smo skupaj…po enem letu… Veselim se! Nekaj novega-tudi zame:),« je na svoj Facebook račun zapisal šarmantni pevec in seveda požel lepo število všečkov, mnogi njegovi oboževalci pa so komentirali, da se zelo veselijo in da že komaj čakajo na njegov koncert, ki nikoli ne razočara.

Se malo, pa smo skupaj…po enem letu… Veselim se! Nekaj novega-tudi zame:) J. 8.3.-vstopnice Eventim SI

Objavil/a Jan Plestenjak dne Petek, 05. marec 2021

Foto: Facebook

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO