Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Osamljenost zaradi preteklih napak

Objavljeno

V redu

Za vrati osamljenih duš utripajo tudi tista srca, ki jim nekoč ni bilo mar za druge. Je prav, da žanjejo sadove lastne sebičnosti ali upravičeno upajo na spravo in odpuščanje?

Kako bi ravnali vi?

Zaradi težkega obdobja bitke z novim koronavirusom vsi pogrešamo stike, druženje, objeme in pristne odnose, ki jih ne morejo povsem nadomestiti pogovori prek telefona in družbenih omrežij. Najhuje je zagotovo tistim, ki težke čase preživljajo sami, brez družbe sočloveka, izgubljeni v času enoličnih dni.

Pogosto gre za starejše posameznike, ki so izgubili stike s potomci in na katerih pleča so se zgrnila pretežka bremena minulega življenja. Kakšne so njihove zgodbe? So ostali sami, ker jih je zapustila nehvaležna družina ali se med stenami doma pretaka lasten odmev, ker so sami od sebe pregnali ljudi, ki jim je bilo nekoč mar?

Zaradi težkega obdobja bitke z novim koronavirusom vsi pogrešamo stike, druženje, objeme in pristne odnose …

Ko je samota račun grenke preteklosti …

Mnogi, ki se jim v kosti zažira samota, bi bili osamljeni tudi brez težke situacije, v kateri se je znašel svet. Nekateri izmed njih so namreč v preteklosti stopali po življenjski poti brez sočutja do sočloveka in brez misli na daljno prihodnost. Pri tem so krhali odnose, zadajali rane in ne mislili na bližnje, ki so jih poteptali pod seboj ali jim obračali hrbet, ko so jih potrebovali.

Časa ne moremo zavrteti nazaj in popraviti storjenih napak. Sveže rane so se zacelile, kot boleč opomin pa so ostale brazgotine, s katerimi je težko nadaljevati odnose. Jeze in zamer ne moremo preprosto pregnati z opravičilom, lahko pa se iskreno zazremo vase, poskušamo občutiti in razumeti, kakšne rane smo zadali. In potem se vprašajte ali bi sami sebi lahko odpustili? Bi se vrnili na kraj, kjer ste bili poteptani in prezrti? Bi podali roko in pomagali človeku, ki vas je ničkolikokrat razočaral, prizadel in vam srce razbil na tisoče koščkov?

Mnogi, ki se jim v kosti zažira samota, bi bili osamljeni tudi brez težke situacije, v kateri se je znašel svet.

Je mogoče začeti znova?

Včasih se uresniči upanje o novi priložnosti. In če le ta posije skozi sivino grenke preteklosti, vedite, da slednja ostaja med vami, le v rokah imate moč, da z zdravim odnosom in pozitivnimi dejanji pričnete tlakovati novo pot. Odpuščanje ne pomeni oprostiti in pozabiti, odpuščanje pomeni odločitev ranjenega, da v sebi pomiri glasno ječanje in najde svoj mir.

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Metin čaj za bolj čisto kožo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo mete odpravite akne in druge nepravilnosti kože? Preberite, kaj pravi raziskava!

Metin čaj je zdravilen, blagodejno vpliva na naše telo. Poleg tega, da lajša želodčne težave in odpravlja slabosti, pa dokazano upočasnjuje tudi staranje kože.

Metin čaj vsebuje številne antiosidante, ki pomagajo uravnavati tudi prebavo, čistijo in krepijo črevesje. Če je črevesje zdravo, pa se to izraža tudi na koži.

Neodvisna raziskava, ki je bila narejena pred nekaj leti je pokazala, da lahko s pomočjo ene skodelice metinega čaja na dan zmanjšamo pojav aken na obrazu za kar 25 odstotkov. Če pa vztrajamo s pitjem tri mesece, lahko polepšamo videz kože tudi za 51 odstotkov.

Meto lahko pripravimo tudi kot hladen in osvežujoč napitek.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Dobr jutrčk, dobr dančk, a boste kapučinčk, v čem je fora?

Objavljeno

V redu

Avtor

Dobr jutrčk, ok ta se še ni dobro zbudila. Dobr dančk, ta bi se že mogla. A boste kapučinčk, halo, kaj je to? Ne, z mlekcom bom. In nazadnje, najhujša, pri plačevanju s kartico je prijaznčkana gospa rekla: “A lahko prosim za pinček.” A???

Kaj se dogaja? Do zdaj še nisem nikjer prebrala, da pandemija, korona, morda virusek, ki je šel majčkeno mimo povzroča to bedarijo, to poneumljanje, to mičkeno zablodico. A je to morda nov sev, sevček?

V čem je fora? Mi lahko prosim kdo razloži, ker res ne razumem. Opažam pa že nekaj časa, da so tovrstne pomanjševalnice v modi, med odraslimi seveda. Zdi se kot neka dodana vrednost prijaznosti, a žal ne deluje tako, kvečjemu dodana vrednost neumnosti. Meni je nerodno, ko me odrasla oseba tako nagovori. “O, kako bo lep danček, dežek je ponehal?” Sploh si ne predstavljam, bolje, da ne, da te  odrasle ženske, največkrat namreč slišim njih, tako govorijo še kje drugje, v kakšnem intimnem okolju!

Lepo prosim, če me vsaj malo razsvetlite, ker sem že čist boščkana.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Boste kapučinček? (foto: Shutterstock)

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ni problemčka. Ali pa je problem, saj niti sama ne vem, zakaj je pravzaprav do tega prišlo in zakaj tisti, ki se tako izražajo mislijo, da je to fino, posrečeno. Ja, lahko je kdaj štos, bolj štosek, če je takšna, posebna priložnost sicer pa to zagotovo ni primerna komunikacija. Najmanj neprimerna, če gre za komunikacijo kot naštevate, v kavarni, pri plačevanju, pozdravu v trgovini.  Komunikacija med odraslimi ljudmi mora biti spoštljiva, tudi prijazna, a na pravi način.  In takšna je lahko brez pomanjševalnic, brez neprimernih besed ali poudarkov in takšno pogrešam tudi sama.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Bi radi hitreje shujšali? Jejte grenivke

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da spada grenivka med sadeže, ki dokazano topijo odvečno maščobo? Z njeno pomočjo lahko veliko hitreje shujšate.

Japonski strokovnjaki so potrdili – grenivka je sadež, ki je tako močan, da lahko pospeši hujšanje. Vsebuje namreč številne antioksidante, ki vplivajo na odvečno maščobo in jo pomagajo topiti.

Raziskava je pokazala, da celo tisti, ki niso na dieti in redno uživajo grenivko, lahko izgubljajo odvečne kilograme.

Študija pa je prinesla tudi odlične rezultate vseh tistih, ki so bili na dieti, vsak dan pa so pred obrokom pojedli tudi pol grenivke. Samo zaradi tega sadeža, so dodatno izgubili še 1,65 kilograma mesečno.

Raziskava je še pokazala, da obstaja povezava med grenivko in inzulinom. Kemijska sestava sadeža namreč pozitivno vpliva na raven inzulina v krvi, ga znižuje in tako pospeši hujšanje.

Kako shujšati s pomočjo grenivke?

Grenivka pospešeno topi maščobo.

Najboljši način je, če vsako jutro na tešče pojeste po en sadež. Lahko pa grenivko tudi zmešate s paličnim mešalnikom, dodate deciliter tople vode in tak napitek pijete na tešče vsako jutro. Vztrajajte nekaj tednov, zadovoljni boste!

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO