Domov Življenjski Stil Kaj lahko naredite zase samo s hojo?

Kaj lahko naredite zase samo s hojo?

Hoja lahko ljudem vseh starosti nudi številne zdravstvene koristi. Pomaga lahko tudi pri preprečevanju določenih bolezni in celo podaljša življenje. Hoja je brezplačna in jo je mogoče enostavno vključiti v vsakdanje življenje. Vse, kar potrebujete za začetek hoje, je udoben par sprehajalnih čevljev. 

Hoja vam lahko pomaga porabiti kalorije. Izgorevanje kalorij vam lahko pomaga vzdrževati težo ali shujšati. Če hodite vsaj 30 minut na dan, pet dni na teden, lahko zmanjšate tveganje za koronarno srčno bolezen za približno 19 odstotkov. Vaše tveganje pa se lahko še bolj zmanjša, če vsak dan povečate čas ali razdaljo, ki jo prehodite.

Kratek sprehod po jedi lahko pomaga znižati sladkor v krvi. Majhna raziskava je pokazala, da 15-minutni sprehod trikrat na dan (po zajtrku, kosilu in večerji) izboljša raven sladkorja v krvi več kot 45 minutno hojo drugje čez dan. Razmislite, da je sprehod po jedi sestavni del vaše rutine. Prav tako vam lahko pomaga telovaditi ves dan.

Hoja lahko pomaga zaščititi sklepe, vključno s koleni in boki. To je zato, ker se mišice, ki podpirajo sklepe, mažejo in krepijo. Hoja lahko koristi tudi ljudem z artritisom, kot so: Lajšanje bolečin. In hoja 5 do 6 km na teden lahko pomaga tudi pri preprečevanju artritisa. Hoja poveča pretok kisika skozi telo. Poveča lahko tudi raven kortizola, adrenalina in noradrenalina. To so hormoni, ki pomagajo povečati raven energije.

Hoja lahko pomaga tudi vašemu mentalnemu zdravju. Študije kažejo, da lahko pomaga zmanjšati tesnobo, depresijo in negativno razpoloženje. Prav tako lahko poveča samozavest in zmanjša simptome socialnega umika.
Če želite izkoristiti te prednosti, si tri dni na teden prizadevajte za 30 minut hitre hoje ali drugih zmernih intenzivnosti. Čas hoje lahko razdelite tudi na tri desetminutne sprehode.

Si ravno zdaj predstavljate, kako se boste sprehajali? Odlično! En sprehod na dan, odžene vse skrbi stran.

Foto: SHUTTERSTOCK