Domov Življenjski Stil Imate hišnega ljubljenčka? Preberite, kako pozitivno vpliva na vas

Imate hišnega ljubljenčka? Preberite, kako pozitivno vpliva na vas

Hišni ljubljenček ni le prijetna družba, prijatelj, je tudi bitje, ki vam lahko pomaga prebroditi težke trenutke. Strokovnjaki so dokazali, da ljudje, ki imajo domačo žival, živijo srečnejše življenje.

Toplina, ki jo oddajajo …

Tisti, ki imate doma psa, mačko, zajčka, konja ali katero koli drugo domačo žival, že veste o čem govorimo. Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste bili jezni, žalostni, utrujeni, pomirila pa vas je prisotnost živali. Ko žival božamo, se v možganih sproščajo določene snovi, med njimi tudi feniletilamin, endogena molekula.  Organizem »molekulo ljubezni«, kot jo tudi imenujejo, proizvaja takrat, kadar ste zaljubljeni, imate nekoga ali nekaj radi, ne le osebo, ampak tudi  delo, pokrajino, domačo žival, kadar vas prevzema navdušenje.

Feniletilamin se  torej sprošča v možganih tudi takrat, ko ste v stiku z domačo živaljo, s hišnim ljubljenčkom. Strokovnjaki so prišli do ugotovitev, da celo do te mere, da lahko izboljšajo počutje, pomagajo ljudem, ki imajo težave z depresijo.

Posluša brez ugovorov …

»Le govoriti ne zna,« je večkrat stavek lastnika domače živali. Res je. Živali čutijo, so vesele vedno, ko pridete domov, zaznajo vaše razpoloženje, vedo, kdaj ste jezni, žalostni. Včasih so zelo dober poslušalec, takrat, ko potrebujete nekoga, ki le posluša. Sprehod s psom po naravi, kjer ni žive duše, je odlična terapija. Nihče vas ne sliši, samogovor je dovoljen, pa vseeno nimate občutka, da govorite samemu sebi. Žival vas posluša, četudi ne razume besed, vam vrača terapevtski odziv, olajšanje, morda celo rešitev.

Tudi zajček je lahko hišni ljubljenček.

Manj težav z zdravjem

Lastniki psov imajo dokazano manj težav z zdravjem. Vsak pes potrebuje dnevno gibanje na svežem zraku in posledično se giblje vsakodnevno tudi njegov lastnik. Psu je vseeno ali dežuje, je pod lediščem ali sije sonce. Zahteva svoj odmerek sprehoda.

Brezpogojna ljubezen

Domača žival vas ima rada ne glede na to, kakšni ste. Lahko ste veliki, debeli, stari ali mladi, žival vas sprejema takšne kot ste. Vedno vas je vesela, vedno vam je hvaležna za čas, ki ji ga namenjate, za hrano, za lepe besede, za božanje, za dom, ki ji ga nudite.

Žival stane

Vsaka domača žival stane. Psa, mačko je potrebno redno voziti na veterinarski pregled, cepljenja. Vsaka žival potrebuje hrano, opremo. Potrebuje tudi vaš čas. Če imate domačo žival, je zanjo treba poskrbeti tudi, ko se odpravljate na dopust.

Foto: Shutterstock