Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Poletje je tu. Kako se znebiti odvečnih kilogramov ?

Objavljeno

V redu

Letos nas je doletelo že kar nekaj neprijetnosti povezanih s krizo s koronavirusom kar je definitivno imelo svoj vpliv na naše zdravje. Poleg tega, da je bil prvi val epidemije čustveno zelo stresen, smo bili primorani čepeti doma v stanovanjih in vse to skupaj je marsikomu dodalo tudi kak odvečni kilogram. Zdaj je tu poletje, dobili smo bone za dopuste in prilezli smo iz svojih “brlogov” na plano. Kako se sedaj na zdrav način znebiti nabrane odvečne teže?

Za vas smo sestavili seznam nasvetov, razdeljenih v tri kategorije. V prvo spadajo nasveti, ki so povezani z motivacijo in odpravo stresa, v drugo smo umestili s prehrano povezane nasvete, v tretji pa so nasveti za hujšanje, povezani s športom in rekreacijo.

Znanstveno dokazano je, da sta stres in telesna teža medsebojno povezana. Če boste v procesu izgubljanja kilogramov pogosto v stresu, vam bo padla tudi motivacija za dosego zastavljenega cilja. Priporočamo vam, da upoštevate naslednje:

Beležite rezultate teže in obsega pasu. Preden pričnete s hujšanjem, se fotografirajte in si izmerite obseg pasu. Nato si določite in zapišite cilj, ki ga želite doseči. Vsako jutro se stehtajte in težo zabeležite na list papirja ali v zvezek. Tako boste imeli dober pregled nad procesom hujšanja, s sprotnimi rezultati pa boste ohranjali visoko stopnjo motivacije.

Zastavite si realne cilje. Shujšati več kot 15 kg v enem tednu je morda realno, zagotovo pa nezdravo. Pregovor »počasi se daleč pride« je v tem primeru vsekakor na mestu.

Recite STOP hitri prehrani, ki zvišuje nivo holesterola v krvi, maši žile, povzroča utrujenost, poleg tega pa nasiti le za kratek čas. Preglejte hladilnik ter shrambo, in se takoj znebite nezdrave prehrane. Poskusite se izogibati ocvrti hrani. Obstaja veliko drugih, zdravju prijaznejših načinov priprave hrane, kot so kuhanje, pečenje v pečici, pečenje na žaru, dušenje, praženje ipd…

Čas je, da nezdravi hrani rečete STOP! / Foto: SHUTTERSTOCK

Preden se odpravite v trgovino, si na listek napišite seznam živil, ki jih potrebujete za pripravo obrokov. Nakup opravite čim hitreje, saj boste na ta način preprečili, da bi posegli po nezdravih izdelkih, hkrati pa boste privarčevali tudi pri času in denarju.

Z izogibanjem stresa, s pozitivno naravnanostjo in pravilno prehrano ste že na dobri poti do popolne postave. Hujšanje pa bo precej bolj učinkovito, če boste v svoje življenje vnesli tudi zadostno mero gibanja. Z rekreacijo in športom so povezani naslednji nasveti za hujšanje:

Vzemite si čas za tek v naravi. Pred kosilom ali večerjo se odpravite na krajši sprehod. Ne le, da boste s tem pokurili nekaj kalorij, po vsej verjetnosti boste nato želeli zaužiti nekaj bolj zdravega.

Zavedajte se, da mišične celice porabijo vsaj štirikrat več kalorij kot maščobne. Privoščite si pol ure aktivne fizične vadbe vsaj dvakrat ali trikrat na teden.

 Že med tednom planirajte, na kakšen način se boste rekreirali za vikend. Če imate resno željo po hujšanju, boste morali živeti zdravo vseh 7 dni v tednu.

Zmanjšajte čas sedenja. Za gibanje izkoristite vsako priložnost. Tudi v službi si večkrat vzemite 5 minut časa in se malo razgibajte.

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Slovenski vrtičkarji pridelke rešili s pomočjo sveč

Objavljeno

V redu

Avtor

To je uporaben trik, ki so se ga med aprilskim prihodom nizkih temperatur posluževali številni vrtičkarji.

Aprila nas je močno vznejevoljila vrnitev nizkih temperatur, ki so prizadele zlasti sadno drevje in vrtnine. Da bi preprečili pozebo, so se mnogi posluževali preventivnih ukrepov, vendar vsi žal niso obrodili sadov. Je pa vsekakor vredno omeniti trik za zaščito rastlin v rastlinjaku, saj so vrtičkarji z njim poželi daleč največji uspeh in odlično zaščitili vrtnine.

Ogrevanje rastlinjaka z nagrobnimi svečami

Ko se boste prihodnjič spraševali, kako vrtnine v rastlinjaku zaščititi pred nizkimi temperaturami, se spomnite na trik z nagrobnimi svečami, ki jih prižgete in čez noč namestite okoli rastlin. S tem boste dosegli, da se bo prostor segrel za kar nekaj stopinj nad ničlo, kar bo vrtnine obvarovalo pred pozebo. Da bo učinek še boljši, vrtnine prekrijte s kopreno.

Pozor! Ko nameščate sveče v rastlinjak, bodite pozorni na to, kam in kako jih boste postavili. Če bi se denimo sveča prevrnila na kopreno, lahko zlahka zanetite požar. Za varno namestitev tako poskrbite, da se bodo sveče nahajale na ravni podlagi, denimo na betonski ali kovinski plošči. Nekateri za varnost poskrbijo tudi tako, da sveče (eno ali več) postavijo v glineno ali odsluženo emajlirano posodo.

Foto: Pixabay

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Zakaj folk misli, da lahko sika na druge

Objavljeno

V redu

Avtor

Nikoli ne bom razumela zakaj nekateri, zadnje čase se mi zdi, da večina, misli, da lahko komentira, daje pripombe, sika na vsakega, ki pride mimo. Kako so si to zamislili, da si pač lahko, kar dovolijo.

Grem iz trgovine s polnim vozičkom, ker bi rada nakup odpeljala v avto in tam v miru zložila in tudi zaradi teže, pa saj to nima veze, ker tip, ki vstopa v trgovino z dvignjenim glasom reče proti meni; a boš zmogla? Halo, kdo pa si ti, da me tako ogovarjaš, da spuščaš pripombe, da me tikaš? Sem ravno hotela odgovoriti ne in mu v roke poriniti voziček pa ga že ni bilo več.  Takih je vse več, vsak dan se kakšen najde. A mislijo, da so smešni al kaj, vsemogočni? Pred pošto me je nazadnje en nahrulil, da sem bila nekam dolgo not? Ne razumem. Tega res ne razumem, s kakšno pravico se vsak, ki mu je malo dolgčas al pa bi rad dobil svojih par sekund pozornosti obregne ob prvega, ki pride mimo. Kje je olika, osnova obnašanja, spoštovanja? In ne niso vedno le moški, tudi kakšna ženska me je nahrulila, če grem v trgovino? Ja, če čakam pred trgovino zaradi omejitve  števila oseb, verjetno grem v trgovino, na uro nisem prišla gledat. No in to ni bilo takole; a čakate za v trgovino? To je bilo; a boš šla not, v trgovino al kaj čakaš?

Kljub maski se vidi, da sem gospa v zrelih letih in takšno obnašanje je zame nedopustno pa me že mika, da bi kaj rekla, ampak kaj, kaj naj pa rečem, saj ne bi razumeli oziroma z ljudmi, ki nimajo osnov obnašanja verjetno ne bi prišla daleč. Ignoriram in si mislim svoje, se mi pa zdi to skrajno neprimerno in žaljivo. Kaj menite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, žal je tovrstne komunikacije vse več. Vse več dvigovanja glasu in vse več tega, da si mnogi res dovolijo preveč, ko kar tako tikajo, po vaše sikajo, imajo pripombe, komentarje. Brez osnovnega  bontona, spoštljive komunikacije, brez dober dan in tako naprej.  Vse se da z dobro komunikacijo, vse se da, če se hoče, je pa res, da se zadnje čase prav ti, ki jih opisujete počutijo še pomembnejši, saj prav tako komunikacijo slišijo vsak dan s strani tistih, ki nas dnevno nagovarjajo, tudi v medijih, žal.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO