Connect with us

Življenjski Stil

Poletje je tu. Kako se znebiti odvečnih kilogramov ?

Objavljeno

on

Letos nas je doletelo že kar nekaj neprijetnosti povezanih s krizo s koronavirusom kar je definitivno imelo svoj vpliv na naše zdravje. Poleg tega, da je bil prvi val epidemije čustveno zelo stresen, smo bili primorani čepeti doma v stanovanjih in vse to skupaj je marsikomu dodalo tudi kak odvečni kilogram. Zdaj je tu poletje, dobili smo bone za dopuste in prilezli smo iz svojih “brlogov” na plano. Kako se sedaj na zdrav način znebiti nabrane odvečne teže?

Za vas smo sestavili seznam nasvetov, razdeljenih v tri kategorije. V prvo spadajo nasveti, ki so povezani z motivacijo in odpravo stresa, v drugo smo umestili s prehrano povezane nasvete, v tretji pa so nasveti za hujšanje, povezani s športom in rekreacijo.

Znanstveno dokazano je, da sta stres in telesna teža medsebojno povezana. Če boste v procesu izgubljanja kilogramov pogosto v stresu, vam bo padla tudi motivacija za dosego zastavljenega cilja. Priporočamo vam, da upoštevate naslednje:

Beležite rezultate teže in obsega pasu. Preden pričnete s hujšanjem, se fotografirajte in si izmerite obseg pasu. Nato si določite in zapišite cilj, ki ga želite doseči. Vsako jutro se stehtajte in težo zabeležite na list papirja ali v zvezek. Tako boste imeli dober pregled nad procesom hujšanja, s sprotnimi rezultati pa boste ohranjali visoko stopnjo motivacije.

Zastavite si realne cilje. Shujšati več kot 15 kg v enem tednu je morda realno, zagotovo pa nezdravo. Pregovor »počasi se daleč pride« je v tem primeru vsekakor na mestu.

Recite STOP hitri prehrani, ki zvišuje nivo holesterola v krvi, maši žile, povzroča utrujenost, poleg tega pa nasiti le za kratek čas. Preglejte hladilnik ter shrambo, in se takoj znebite nezdrave prehrane. Poskusite se izogibati ocvrti hrani. Obstaja veliko drugih, zdravju prijaznejših načinov priprave hrane, kot so kuhanje, pečenje v pečici, pečenje na žaru, dušenje, praženje ipd…

Čas je, da nezdravi hrani rečete STOP! / Foto: SHUTTERSTOCK

Preden se odpravite v trgovino, si na listek napišite seznam živil, ki jih potrebujete za pripravo obrokov. Nakup opravite čim hitreje, saj boste na ta način preprečili, da bi posegli po nezdravih izdelkih, hkrati pa boste privarčevali tudi pri času in denarju.

Z izogibanjem stresa, s pozitivno naravnanostjo in pravilno prehrano ste že na dobri poti do popolne postave. Hujšanje pa bo precej bolj učinkovito, če boste v svoje življenje vnesli tudi zadostno mero gibanja. Z rekreacijo in športom so povezani naslednji nasveti za hujšanje:

Vzemite si čas za tek v naravi. Pred kosilom ali večerjo se odpravite na krajši sprehod. Ne le, da boste s tem pokurili nekaj kalorij, po vsej verjetnosti boste nato želeli zaužiti nekaj bolj zdravega.

Zavedajte se, da mišične celice porabijo vsaj štirikrat več kalorij kot maščobne. Privoščite si pol ure aktivne fizične vadbe vsaj dvakrat ali trikrat na teden.

 Že med tednom planirajte, na kakšen način se boste rekreirali za vikend. Če imate resno željo po hujšanju, boste morali živeti zdravo vseh 7 dni v tednu.

Zmanjšajte čas sedenja. Za gibanje izkoristite vsako priložnost. Tudi v službi si večkrat vzemite 5 minut časa in se malo razgibajte.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals