Connect with us

Življenjski Stil

Strokovnjak svetuje: Partner me utesnjuje

Objavljeno

on

Prejeli smo vprašanje bralke, ki sprašuje:

Vprašanje: S partnerjem sva skupaj že 7 let, a ugotavljam, da me najin odnos duši in da nazadujem pri svoji osebni rasti. Partner je včasih službeno odsoten tudi po več dni in takrat prav lažje zadiham, zacvetim. Ko pa se vrne, imam spet občutek, da me utesnjuje. Imam ga zelo rada, z njim bi si rada ustvarila družino, a se tega občutka ne morem rešiti. Mi lahko pomagate z nasvetom?

Odgovoril ji je Miran Peterman Certificirani Energy Success Coach, Energijski Terapevt za partnerstvo. Parom in posameznikom pomaga obuditi njihovo partnerstvo in mu dati novega zagona: Hvala za vaše vprašanje. Prvo vprašanje je vedno “ali ga hočete”? Ali ste pripravljena investirati vanj, vase, v vašo prihodnost? Pravite, da ga imate zelo rada in to je zelo dober začetek.

Moški smo posebna bitja in kot taki potrebujemo poseben pristop. V resnici pa smo kot medvedki in potrebujemo samo ljubezen in nekoga, ki zna pritisniti na prave gumbe. Če pa so ti gumbi napačni, pa, saj veste, se medved lahko zelo razjezi.

Ženske velikokrat zmotno mislijo, da njihov moški ni odprt za osebno rast. Resnica je, da ni odprt, na način kot osebno rast doživlja ženska. Moški želimo konkretne stvari in konkretne rezultate. In ko nam nekdo pokaže povezavo osebne rasti in “zemeljskih” rezultatov, je pot odprta. Vaš partner je poslovnež in kot takega ga zagotovo zanima več denarja, večji rezultati in boljši učinek, kar pa je vse del in posledica osebne rasti. Verjamem, da ne nasprotuje osebni rasti, ni pa še našel takšnega načina ob katerem bi se počutil in razvijal kot pravi moški.

Naslednja stvar pa je partnerska rast. Sestavljajo jo vizija za vaše partnerstvo, cilji, vaši osebni, partnerjevi in vajini skupni kot par, pričakovanja in vrednote, ki jih imata, medsebojna komunikacija, odnos do partnerstva in v partnerstvu. Tukaj pa se zadeve zatikajo, ker teh stvari ni, oziroma jih delata in doživljata vsak za sebe. Predlagal bi vam, da kontaktirata Partnerskega terapevta, ki vama bo dal vodstvo in korake, da lahko premostita ta most, ki vaju sedaj loči, lahko kontaktirate tudi mene, bom vesel vašega klica.

Moja izkušnja je, da je za začetek dovolj, da eden izmed partnerjev dela z mano in začenja spreminjati razumevanje in odnos do partnerstva in komunikacije. Velikokrat je problem v odnosu, če eden izmed partnerjev, največkrat je to ženska, začne delati na sebi in se razvijati in posledično obtoževati drugega partnerja, lahko je to besedno ali samo v mislih in odnosu, kar je najpogosteje in nanj gledati zviška.

Kaj lahko storite in storita sama? Vsako partnerstvo temelji na pričakovanjih in vrednotah, ki jih imate vi in jih ima vaš partner. Večinoma je tako, da se spoznamo, pridemo skupaj, zaljubimo in začnemo odnos, ne da bi se o vsem tem sploh pogovorili, videli ali razmišljamo v isti smeri, imamo podobna pričakovanja, so nam pomembne podobne vrednote. In potem rešujemo stvari sproti in zaradi tega se stvari lahko zataknejo. Velikokrat nam v odnosu ni jasno, kako, da našemu partnerju nekaj ni jasno, pa je v bistvu problem, da se o tem nikoli nismo pogovarjali, pogovorili in našli neko skupno pot in vizijo. Seveda pa je umetnost pogovora, poslušanja, slišanja in sprejemanja že zopet druga tema, za kdaj drugič.

Partnerstvo je odnos, je most, je razvoj, je odločitev, je mesto, kjer morata oba partnerja prevzeti odgovornost za vsak svoj razvoj in svojo srečo in hkrati prostor, kjer drug drugega podpirata in spodbujata. Partnerstvo sta dva srečna, zabavna, samostojna, samozadostna, uspešna posameznika, ki drug z drugim delita svojo življenjsko izkušnjo in delita ljubezen, srečo in veselje!

– –

Miran Peterman
je Certificirani Energy Success Coach, Energijski Terapevt za partnerstvo. Parom in posameznikom pomaga obuditi njihovo partnerstvo in mu dati novega zagona.

Spletna stran: https://www.miranpeterman.com/
Facebook: https://www.facebook.com/miran.peterman.coach/
Facebook skupina: https://www.facebook.com/groups/Partnerstvo.in.Odnosi

Imate tudi vi vprašanje za terapevta za partnerstvo Mirana Petermana? Napišite nam ga na elektronski naslov [email protected], objavili ga bomo popolnoma anonimno.

foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals