Connect with us

Življenjski Stil

Bolečina – Zamisel narave o ljubeči strogosti

Objavljeno

on

Bolečina je najstarejši mehanizem evolucije za vpletanje zavestnega mišljenja v zdravje in varnost telesa. Medsebojna odvisnost uma in telesa nikjer ni očitneje izražena. Bolečina ni zgolj klic na pomoč, temveč je klic na pomoč, ki pokaže zobe. Vztraja, da uredimo težavo in ugotovimo, kako jo rešiti, če tega ne vemo. Ne glede na to, kako zelo smo motivirani, da bi uglasili svoje energije, jih uravnovesili ali celo premagali bolezen, nas bolečina spodbudi k vneti želji, da bi nam s temi tehnikami uspelo.

Če nas prevzame, nas obide nadležen sum, da smo psihološko šibki, moralno podrejeni ali kako drugače »pokvarjeno blago«. Naša težavna čustva zapletajo tudi fizično bolečino. Zaradi bolečine se počutimo osamljeni, nebogljeni in brez nadzora. V prisili, da bi se znebili tega občutka, nemudoma sežemo po zdravilih, ki lajšajo bolečine, toda kadar občutite bolečino, lahko sežete po veliko ustvarjalnejših rešitvah.

Vaja: Kako se pogosteje počutiti srečne

Svoj živčni sistem lahko reprogramiramo, tako da postamo srečnejši, živahnejši in bolj polni življenja. Naslednjič, ko se bomoe počutili sijajno, prevzeto, povezano, zaneseno ali kakor koli drugače radostno, okrepimo to energijo s »trepljanjem« radosti v svoje tretje oko, točko med obrvmi tik nad nosnim korenom. 10 do 12 sekund trepljajte v neprekinjenem ritmu.

Metode kot so pošiljanje radosti, odpuščanja in hvaležnosti skozi svoje telo, lahko spremenijo vzorce znotraj našega živčnega sistema ter poskrbijo za vedrejše razpoloženje in pogled na življenje.

Trojni grelec in žareči krogi

Naš imunski sistem deluje na fizičnih ravneh priželjca, vranice, limfe in kostnega mozga, toda vladata mu dva energijska sistema. Kitajski zdravniki so ju poimenovali trojni grelec in čudni tokovi (znani tudi kot žareči krogi). Te energije se po naravi precej razlikujejo med seboj. Trojni grelec napadalno mobilizira vse sisteme v našem telesu za boj. Žareči krogi jih nežno organizirajo, da bi s taktiko usklajenosti in sodelovanja izboljšali naše zdravje.

Vaja: Povezovanje nebes in zemlje.
(čas: manj kot dve minuti)

Poleg tega, da aktivira vranico in spodbuja žareče kroge, je ta vaja učinkovito raztezanje, ki sprosti odvečno energijo in v celice vnese svež kisik. Odpre meridiane, prežene strupene energije in spodbudi svežo energijo, da se začne pretakati skozi sklepe. Največ ljudi je bolj nagnjenih h kopičenju odvečne energije kot k njenemu pomanjkanju. Tega presežka se moramo znebiti, sicer postane eteričen ustreznik blatne brozge.

Povezovanje nebes in zemlje je odlična vaja, kadar koli se naše počutje poslabša in nas morda ogroža prehlad ali gripa.

1. Podrgnite dlani eno ob drugo in jih stresite.

2. Položite dlani z razkrečenimi prsti na sprednjo stran stegen.

3. Z globokim vdihom zaokrožite z rokami.

4. Med izdihom približajte dlani prsim, kakor bi molili.

5. Vnovič ločite svoje roke z globokim vdihom, raztegnite eno visoko nad glavo in sploščite dlan, kakor bi potiskali nekaj nad sabo. Drugo roko raztegnite proti tlom in sploščite dlan, kakor da bi nekaj potiskali proti zemlji. Zazrite se proti nebu, kot prikazuje slika 39. Ostanite v tem položaju, dokler se udobno počutite.

6. Sprostite dih skozi usta in vrnite roke v položaj molitve pred svojim srcem.

7. Ponovite, izmenično dvigajte in spuščajte roke. Po prvem nizu naredite še dva niza ponovitev.

8. Ko boste zapuščali ta položaj, spustite roke in pustite telesu, da se prepogne v pasu. Tako visite z rahlo upognjenimi koleni in dvakrat globoko vdihnite. Počasi se vrnite v stoječ položaj in zavrtite rame nazaj.

Druge knjige Donne Eden dostopne v slovenskem jeziku na povezavah:

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

Bolezen je zdravnik, ki ga najbolj upoštevamo:
dobroti in modrosti dajemo zgolj obljube, ubogamo pa bolečino.
— Marcel ProuSt, V iskanju izgubljenega časa

Foto: Pixabay.com

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals