Domov Življenjski Stil Je egoistu lahko mar za vas?

Je egoistu lahko mar za vas?

Je mogoče, da sebična, egoistična oseba čuti empatijo? Preverimo, kako je pravzaprav videti njihov svet …

Odnosi z egoistično osebo še zdaleč niso preprosti, pa najsi gre za družinskega člana, prijatelja ali sodelavca v službi. Stik z njimi nam namreč vedno znova pušča grenko sled razočaranja, ki nam prisoli zaušnico tudi takrat, ko bi od njih pričakovali vsaj kanček sočutja. A slednjega boste pri njih zaznali le, ko bo pod vprašanjem njihovo počutje. Kajti to, kar doživljajo sami, je v njihovih očeh še kako pomembno in šele ob kriznih trenutkih boste pravzaprav ugledali njihov pravi obraz.

Bi jih radi bolje spoznali?

Morda vam bo to pomagalo ugotoviti ali imate tudi sami opravka z njimi. No, pa saj to ni prav težko ugotoviti. Svet egoistov se vrti zgolj okoli njih samih. Strogo so fokusirani na zadovoljevanje lastnih potreb, pri čemer zlahka izkoriščajo vse, ki jim to dovolijo. Starše, partnerje, potomce, sodelavce, prijatelje, znance ali celo popolne neznance, ki jih z odličnimi manipulativnimi tehnikami prepričajo, da jim ustrežejo ali kako drugače pomagajo doseči zastavljene cilje.

Pomembna prepoznavna lastnost egoistov je tudi ta, da od okolice zgolj jemljejo in ničesar ne dajejo. So stiskaški in niti ne čutijo potrebe po tem, da bi za nekoga drugega žrtvovali svoj čas, trud ali celo finančna sredstva.

Jaz, jaz in še enkrat jaz

Radi vam pripovedujejo o sebi, o svojih težavah, željah, potrebah, oziroma o vsem, kar je povezano z njimi. Vi in vaš svet jih ne zanima, zato v resnici niti ne slišijo, kaj jim skušate povedati. Če vlagate v to veliko truda, vam bo morda lažje, če boste razumeli, da upoštevanje vašega mnenja niti slučajno ni v njihovem interesu.

Egoist vidi le sebe.

Ljudje so zgolj orodje, ki ga potrebujejo na poti do cilja

Vzrok za oblikovanje takšne osebnosti se po mnenju znanstvenikov skriva v permisivni vzgoji. Otrok, ki je bil od staršev deležen prekomernega zadovoljevanja sleherne potrebe, zasipanja z ljubeznijo, ustrežljivostjo in skrbi, da se mu izpolni prav vsaka želja, brez uvajanja dolžnosti, pravil in vrednost, je namreč razvil odnos, ki stremi k temu, da mu svet leži na dlani, ljudje pa so zgolj figure, ki jih potrebuje za zadovoljevanje lastnih potreb.

Foto: Shutterstock