Domov Življenjski Stil KOLUMNA: Spletni statusi postajajo zgodovinski dokaz moči spletnih omrežij

KOLUMNA: Spletni statusi postajajo zgodovinski dokaz moči spletnih omrežij

Z neutemeljenim spletnim modrovanjem ne pišete le statusov. Se zavedate, da se tukaj in zdaj piše zgodovina, na katero nekoč mnogi ne bodo ponosni?

Medtem ko zdravstveni strokovnjaki bijejo bitko z virusom in si prizadevajo rešiti človeštvo, propaganda nezaupanja v stroko ustvarja sedanjosti nevarno družbo. Če je v črno belih časih znanje premagalo bolezen, se zdi, da v moderni dobi nevarno stremimo k temu, da bo del družbe do zadnjega preganjal čarovnice in onemogočal ekipno osvojitev skupnega cilja.

Če ne prej, bo tedaj, ko bomo stremeli v pogorišča, jasno, kako nevarno je lahko širjenje lažnih novic, hranjenje teorij zarote, opogumljanje sebe in podobno mislečih z  neutemeljenimi, škodljivimi komentarji in nenazadnje, koliko škode je naredila svoboda govora, ki vsakomur, ki za silo obvlada uporabo tipkovnice, dopušča megalomansko kričanje po spletu in spodkopavanje znanstvenih dognanj največjih strokovnjakov iz vsega sveta.

Veste, ko bo zgodovina napisana in vtisnjena v korenine, o njej ne bodo pripovedovale le knjige, učitelji v polnih šolskih učilnicah, videovsebine spletnih kanalov in časopisni stolpci pozabljenih novic. O tem, kako se je odvijala bitka s koronavirusom, bodo pričale tudi osebne objave navadnih ljudi na družbenih omrežjih. Če bodo torej med spletnimi zidovi ostali zapisi, ki so v imenu bitke za svobodo rušili reševanje ljudstva, bodo imeli naši zanamci jasen vpogled na posledice moči spletnih omrežij.

Kdo ve, morda pa se bomo iz tega še kaj naučili. Ali pa tudi ne … Bi bila pa nemara bitka z virusom za mnogo odtenkov lažja, če bi virtualnemu svetu pomahali v slovo, prenehali preganjati imaginarne pošasti in se pričeli zavedati, da brez odrekanja, brez žrtvovanja ugodja in brez skupinskega dela žal ne bomo slavili zmage. Vsaj takšne ne, kjer se nam pod nogami ne bodo kotalili okostnjaki …

Foto: Pixabay.com