Connect with us

Glasba

Miki Vlahovič: »Vse nelagodje in tesnobo sem začel spravljati v note in tako mentalno preživel«

Published

on

Eden bolj prepoznavnih obrazov na slovenski glasbeni sceni je zagotovo Miki Vlahovič, kitarist skupine Victory, ki je na sceni že več kot trideset let. Nastopali so verjetno na vseh odrih doma in na mnogih v tujini, izdali veliko uspešnic in so pravzaprav ljubljenci slovenske publike, ko gre za radijsko uspešnico ali žurke do zgodnjih jutranjih ur. Zagotovo pa je pesem Zelena dežela tista, ki jo pozna skoraj vsak Slovenec in je tudi nekakšna posebnost, saj se je Miki kot vokalist v tej pesmi pravzaprav razgalil do konca.

Zelena dežela sicer ni edina, ki ste jo v okviru skupine Victory zapeli, je pa zagotovo ena tistih pesmi, ki je skupino in tudi vas, drugače predstavila poslušalcem?

Res je, pesem je bila takrat malce drugačna, bolj akustična, iskrena in ne moderna glede na naše prejšnje pesmi, ki so bile takrat po navadi vse zelo avantgardne in v najnovejšem trendu (dance, house). In res je, da so bili mnogi naši oboževalci in tudi prijatelji pozitivno presenečeni. Že takrat me je pogosto kdo potrkal po rami in rekel naj tudi pojem. 

Gre za, lahko bi rekli že za večno zeleno oziroma evergreen, veliko uspešnico, ki je tudi vas očitno zaznamovala, saj so mnogi ostali brez besed v pozitivnem smislu ob vaši interpretaciji. Kako to, da ste takrat stopili pred mikrofon?

Ta pesem je bila ena od pesmi za ploščo in večino sem napisal jaz in tako je naneslo, da smo rekli, zakaj pa ne. Nihče, tudi jaz ni takrat mislil, da bo postala evergreen, zato tudi nismo štartali z njo kot z naslovno pesmijo albuma. Ampak, ta pesem je zagotovo ena večjih reči v glasbenem smislu v dolgih letih obstoja skupine.

Tega je že davno in zdi se kot, da ste od takrat sanjali, da boste stopili na samostojno pot?

Ko zdaj pogledam nazaj, bi morda res lahko tako rekel. Očitno je morala preteči res velika reka oziroma so se morale zgoditi stvari in prišel je očitno pravi čas za to.

»Rad te imam« prvi singel ste namenili svoji ženi Petri, ki vam leta stoji v dobrem in slabem ob strani. Kakšno vlogo ima dejansko žena v takem poslu, ki je nenavaden za družinsko življenje. Vsako Silvestrovo na odru, vsak petek, soboto zvečer, za Dan žena, najverjetneje tudi na datume osebnih praznovanj? Dolge noči, naporni tudi »skrokani« dnevi pa pričakovanja in neuspehi.

Ravno zato je ta pesem poklon zanjo, kajti vse našteto in še več, se je zares dogajalo in zgodilo in ona je vseeno “ostala”.

No, zdaj ste, zaradi okoliščin več doma, tako kot vaši kolegi. Verjetno gre za hud šok, saj predvsem biti doma niste vajeni. A je bila kakšna kriza?

Seveda je bila kriza ,ker sem se znašel čez noč na cesti, vendar sem večni optimist. Vse nelagodje in tesnobo sem začel spravljati v note in tako mentalno preživel.

Zagotovo je kriza, ker tako dolgo ne nastopate, a to je vaša služba, kot kakšna druga, tudi vir preživetja? Kako se znajdete, kaj razmišljate, morda iščete službo kot nekateri vaši kolegi doma in v tujini.

Kot rečeno, sem optimist, še vedno sem optimist in verjamem, da bodo kmalu nastopi odprti in da bom lahko kmalu začel spet peči moj glasbeni kruhek. No, medtem pa sem se na prigovarjanje mnogih vendar odločil in začel poučevati kitaro, prav super je.

Nekako morate preusmeriti misli, to znate najbolje z glasbo? Kaj lahko pričakujemo od vas?

Ta grozna peripetija v zvezi s korono mi je dala tudi nekaj zares lepega, to je pogum ter ponovno veselje in smisel za pisanje ter ustvarjanje glasbe. Veliko mojih novih pesmi že čaka na boljše čase. Res se iskreno veselim, da bom lahko predstavil »koronski« album, kot ga na pol v šali na pol zares imenujem. Naučil sem se marsikaj, kar dodatno potrebujem za delo, kar se tehnologije tiče in v bistvu vsega tega verjetno ne bi mogel narediti, če ne bi prišlo do situacije v kateri smo, saj prej nikoli ni bilo časa. Komaj čakam, da se vidimo v živo.

Foto: Tim Kovač

Glasba

Nenadne smrti umrl član skupine Depeche Mode

Published

on

V 61. letu starosti je umrl član priljubljene angleške skupine.

Andrew Fletcher je bil klaviaturist priljubljene skupine Depeche Mode. Novico o njegovi smrti so ostali člani delili preko Twitterja. Zapisali so, da so šokirani nad njegovo nenadno smrtjo, vzroka še ne poznajo.

»Šokirani smo in zelo žalostni, ker nas je prezgodaj zapustil naš dragi prijatelj, član skupine in družinski član, Andy Fletch Fletcher. Imel je zares zlato srce in je vedno nudil oporo, ko si potreboval pomoč, pogovor, smeh ali pa hladno pivo,« so tvitnili.

Skupina je leta 2017 nastopila tudi v ljubljanskih Stožicah. Delovati so pričeli v začetku 80. let prejšnjega stoletja, prodali pa več kot sto milijonov albumov. Leta 2020 so bili sprejeti v rokersko alejo slavnih. Njihov zadnji album Spirit je nastal pred petimi leti.

Continue Reading

Glasba

Kostariški glasbenik Rj Chambers nam predstavlja svoj single “Mysterious”

Published

on

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kakega mednarodnega glasbenika, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.

Tokrat vam predstavljamo Rj Chambersa – mladega, talentiranega in vsestranskega glasbenika, ki bo zagotovo našel svoje oboževalce tudi v Sloveniji.

Roshawn Jones Chambers, znan kot Rj Chambers, je kostariški umetnik, pevec in pisec besedil, skladatelj, koproducent ter igralec in nekdanji model. Poje v angleščini in španščini. Na njegovem istoimenskem albumu je predstavljenih pet strastnih pesmi, kar kaže, da je Rj Chambers človek, ki ustvarja glasbo iz srca za srce.

Rj Chambers

Raztegne krila in uspešno vmeša sodobnejši latinskoameriški pridih v material, pri tem pa nikoli ne žrtvuje čustev. Ni le še en reggaetonski izvajalec, ki bi bil kot piškot; zdi se, da je bolj spreten, uglajen in jasnejši glede svoje ustvarjalne vizije in potenciala.

Rj Chambers izžareva karizmo in vas pritegne s svojim svilnato gladkim glasom in ritmi. V pesmi je čutiti nežno ranljivost, ki pa se nikoli ne preda saharinu. Glas Rj Chambersa nas popelje nazaj v čas, ko je bila glasba malo bolj resnična, iskrena in prava.

Rj Chambers – Mysterious

Rj Chambersa lahko spremljate tudi na Instagramu in sicer na njegovem profilu @iamrjcbway

Continue Reading

Glasba

Udarna mednarodna glasbena zasedba The Parlophonics nam predstavlja svoj novi single “These Days”

Published

on

V našem uredništvu smo zelo veseli, kadar lahko predstavimo tudi kake mednarodne glasbenike, saj menimo, da glasba res ne pozna meja.


Tokrat vam predstavljamo The Parlophonics, alternativno rock skupino, ki ustvarja odličen Power pop/rock, čeprav člani zasedbe še nikoli niso sodelovali skupaj v “skupnem prostoru”. Skupina se dejansko še nikoli ni sestala v živo.


Če kaj, je razdalja med člani zasedbe le še povečala originalnost zvoka skupine, ki temelji na klasičnem britanskem popu in rocku iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja.

Člani skupine, ki so hkrati tudi avtorji pesmi Robert Horvath (kitare, bas), Fernando Perdomo (kitare, bobni) in Hugh Macdonald (vodilni glas, klaviature) so leta 2021 izdali svoj prvenec A Day in The Life. Gre za čudovit nabor melodičnih izvirnih skladb, ki so ga med pandemsko zaporo posneli na daljavo, tako da so si prek spleta pošiljali datoteke.

Roberta Horvatha je osamljenost v času pandemije navdihnila, da je posnel in končno objavil nekaj pesmi, ki jih je pisal vse življenje. Za projekt je angažiral Fernanda Perdoma (kitarista skupine “Echo in the CanyonJakoba Dylana) in Hugha Macdonalda (Fairhazel) in trije glasbeniki so na daljavo razvili kemijo, ki osvetli vse, kar igrajo.

Skupino so primerjali z Beatli, Oasis in Paulom Wellerjem, vendar pa je v resnici preveč edinstvena, da bi jo lahko opisali s tako preprostimi besedami.

Prvenec skupine The Parlophonics, album A Day in the Life, je bil 20. avgusta 2021 v digitalni obliki izdan na Apple Music, Spotify in Google Play. Fizične izdaje so na voljo od 20. novembra 2021, ravno pravočasno za praznično sezono in za tiste, ki želijo zgoščenko dodati v svojo zbirko. Album je k tej mednarodni skupini pritegnil svetovno občinstvo in to zasluženo. Ljubitelji izvrstno napisanega pop/rocka morajo takoj odkriti skupino The Parlophonics. Tega še ne veste, vendar bodo fantje zagotovo vaša nova najljubša skupina.

Opis ni na voljo

The Parlophonics lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih:
Facebook: https://www.facebook.com/Parlophonics
https://www.instagram.com/parlophonics/
https://twitter.com/parlophonics

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals