Domov Življenjski Stil Kaj morate vedeti o čudoviti pasijonki?

Kaj morate vedeti o čudoviti pasijonki?

Razmišljate, da bi okolico svojega doma polepšali s pasijonko, pa ne veste, če bi vam sploh uspevala? Pa poglejmo, kako je potrebno zanjo skrbeti, da vas bo razveselila z velikimi dišečimi cvetovi.

Pasijonka je tista zanimiva plezalka, ki se ponaša z zelo posebnimi in slikovitimi cvetovi, ki lahko dosežejo premer osmih centimetrov. Ti lepi cvetovi prekrasno dišijo, zato ni nič nenavadnega, da postaja pasijonka vse bolj priljubljena okrasna rastlina tudi pri nas. A ne povsod po Sloveniji! Na prostem jo namreč lahko gojimo le v toplejših krajih, tam kjer je hladneje, pa bo modreje, če jo vzgajate kot posodovko. Tako bo lahko prezimila v zaprtem prostoru, ko pa bo nevarnost zmrzali minila, jo preprosto postavite na prosto.

In kako zanjo skrbeti? Pomembno je, da ji ponudite ustrezno zemljo, ki mora biti dobro prepustna, kar boste dosegli z dodanim deležem peska. Namenite ji sončno lego, pri čemer vam ni potrebno skrbeti, da bi ji pripeka škodila. Tekom toplih mesecev le poskrbite, da bo dobro zalita, hvaležna pa bo tudi, če ji boste namenili gnojilo, saj bo še obilneje zacvetela. Če vas že mami ideja, da bi si z njo polepšali dom, nikar ne pozabite pripraviti ustreznih podpornih palic, žic, pergole ali mreže – ker stebli zrastejo tudi do 10 metrov visoko, bo namreč plezalka nujno potrebovala oporo.

Cvetovi pasionke zelo lepo dišijo. (foto: pixabay.com)

Opomba: Pasijonka lahko obrodi plodove, a ker slednji niso dovolj raziskani, stroka svetuje, da z njimi ni modro pretiravati.

Foto: pixabay.com