Connect with us

Življenjski Stil

Ali si želite spremembe v svojem življenju in kako se lotiti spreminjanja starih vzorcev?

Published

on

Ali je mogoče narediti korenite  spremembe v svojem življenju? Seveda, ampak problem je, da je večina ljudi obtičala v znanih, vsakodnevnih vzorcih, ki so se razvijali dolgo časa med odraščanjem in so nam ti vzorci postali “domači”. Naš dosedanji način življenja je postala naša cona udobja v kateri se počutimo doma kljub temu, da vemo, da nas način na katerega živimo svoje življenje pravzaprav ovira, da dosežemo nekaj več, izpolnimo svoje cilje in želje.

Kljub vsemu je mogoče to težavo premagati s prizadevanjem za pozitivne spremembe. Preprosto morate biti pripravljeni nekaj narediti, biti odločni in dovoliti samemu sebi, da se spremeniteDanes je že na spletu mogoče najti veliko dobrih orodij in nasvetov, ki vam bodo pomagali na vaši poti sprememb samega sebe. Včasih boste morda potrebovali le nekaj koristnih dobrih vodnikov, ki vas bodo spodbujali in vam pomagali pri izbiri najboljših terapevtskih praks. Če imate to možnost boste s pomočjo dobrega svetovalca lažje naredili spremembe, ki vas bodo vodile do uspeha.

Kako spremenimo svoje vzorce in navade

Vaš duh vam daje notranje moči, ki jih lahko uporabite za iskanje novih rešitev. Moč morate najprej poiskati v samemu sebi.  Ko si vzamete čas za raziskovanje vaše zavesti boste odkrili do sedaj neznane notranje vire moči iz katerih boste lahko to moč črpali in v svoje življenje uvajali spremembe.

Zaupajte vase in vedite, da vi to zmorete. Samozaupanje je vaša neodvisna moč volje, da odkrijete načine, kako lahko ustvarite svoj novi svet in svojo novo realnost. To je vaša avtonomnost ali “samoupravna volja”, da prevzamete odgovornost za svoje življenje.

Uvajanje konstruktivnih sprememb bo trajalo nekaj časa. S samokontrolo in notranjimi močmi lahko spremenite svoje slabe navade ali neko slabo vedenje v navade, ki bodo usmerjene v prihodnost. Vsakodnevno prakticiranje novih navad vam bo pomagalo zgraditi svojo novo osebnost. Z prakticiranjem novosti boste tako lahko preoblikovali svoj um. Razmišljajte pozitivno saj bo pozitivna naravnanost za vas koristna in vzpodbudila vas bo k pridobitvi koristnih pripomočkov za prevzem nadzora.

Če se boste lotili dela na sebi in začeli spreminjati svoje navade boste nase tudi začeli gledati bolj pozitivno in vsak majhen uspeh vas bo vzpodbudil, da nadaljujete. S časom bodo tudi drugi začeli opažati, da delate na sebi in da ste se v nečem spremenili. To bo tudi njih vzpodbudilo k razmišljanju in začeli vas bodo gledati v drugačni luči.

Vzemite si čas in najdite svojo pot do nove samozavesti in konstruktivnih sprememb v svojem življenju. Pazite tudi, da “držite tempo” in ne obupate prehitro. Vsaka sprememba je namreč težka in zavedati se morate, da lahko tudi padete. Kadar padete, kadar vam ne bo šlo in kadar boste imeli slab dan, si vzemite čas za premislek in se znova poberite. Vsak kdaj pade in vsakomur kdaj spodleti – tako bo verjetno tudi vam. Tako vam bo uspelo ostati na svoji poti k vašemu novemu jazu in le tako boste lahko dosegli svoj cilj. Ne hitite in se ne zaletavajte. Nove navade uvajajte počasi.

Na primer, če želite prenehati kaditi ali shujšati, si postavite razumne cilje. Ne kritizirajte se in ne mučite se z nepotrebnimi vprašanji, kadar vam ne uspe. Še enkrat – vsi pademo in do cilja pridejo le tisti, ki se znajo pobrati. 

Pogosto se ozrite nazaj, da vidite svoj napredek in se za vsak uspeh, ki ste ga dosegli na poti tudi nagradite. Tako boste lahko ohranili pozitiven odnos do odločitve, da nekaj v svojem življenju spremenite.

Foto: SHUTTERSTOCK

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals