Domov Življenjski Stil Nasvet: Kako se znebiti glivic na nohtih?

Nasvet: Kako se znebiti glivic na nohtih?

Včasih tabu tema, a vseeno je dobro vedeti, kako se jim izogniti. Glivične okužbe nohtov ni težko prepoznati. Pojavijo se zadebeljeni nohti, ki se lahko razbarvajo ali pa obarvajo rumenkasto ali rjavkasto. Nohti postanejo krhki, deformirani, pojavi se neprijeten vonj. Simptomi se lahko pojavijo tako na nohtih nog kot rok.

Pri glivičnih okužbah stopal se največkrat priporoča naslednje preventivne ukrepe:

  • redna higiena rok in nog;
  • vzdrževanje čiste in suhe kože;
  • vsakodnevna menjava nogavic, ki jih lahko operemo na 60 ˚C;
  • nošenje udobne obutve iz materialov, ki dihajo;
  • ko obutev sezujemo, jo razkužimo;
  • vlaženje kože na stopalih;
  • na javnih mestih, kot so kopališča in prostori za skupinsko vadbo, ne hodimo bosi;
  • občasno si privoščimo strokovno nego nohtov (ne barvanje ali umetno podaljševanje).
  • Poleg že omenjene preventive si lahko pomagamo z različnimi naravnimi pripravki. Olje čajevca je eno izmed najboljših naravnih sredstev za odpravljanje težav z glivicami na nohtih, saj ima protiglivično delovanje, hkrati pa razkuži področje, na katero ga nanesemo. Podobne protiglivične in protibakterijske lastnosti ima tudi olje origana. Za boljši učinek ga lahko uporabimo v kombinaciji z oljem čajevca.
Na voljo je tudi protiglivični lak za nohte, ki je najbolj razširjena in priljubljena oblika za samopomoč, ko se pojavijo glivice na nohtih. (foto: Shutterstock)

Zdravljenje glivične okužbe

Zdravljenje glivične okužbe z oljem čajevca ali protiglivičnim lakom.

Na voljo je tudi protiglivični lak za nohte, ki je najbolj razširjena in priljubljena oblika za samopomoč, ko se pojavijo glivice na nohtih. Če nobena od alternativnih oblik zdravljenja ne odpravi glivic, potem se moramo obrniti na osebnega zdravnika, ki nas bo najverjetneje napotil k dermatologu. Zdravnik bo diagnozo potrdil že z enostavnim fizičnim pregledom nohtov.

Bolj razširjene in zapletene okužbe zdravimo s sistemskimi antimikotičnimi zdravili v obliki krem, gelov, tekočin, pršil in lakov. Zdravljenje teh okužb je različno, odvisno od lokacije bolezni in povzročitelja, traja pa od nekaj tednov do več mesecev.

Pogosto se lahko težave zaradi glivic na nohtih in drugih predelih ponavljajo, ker ne odpravimo vzroka za njihov nastanek. Če zdravljenje prehitro opustimo, se bolezen lahko ponovi. Kdor je okužbo imel in jo je uspešno pozdravil, lahko ponovno oboli, ko pride z glivami v stik.

Foto: Shutterstock