Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

KOLUMNA: Šola od doma in mož na kavču?

Objavljeno

V redu

Skrbi me, razdražena sem, preutrujena. Saj vem, mnogi boste verjetno rekli, da jamram, prav, tudi lahko ampak potrebujem tolažilne besede ali nasvet. Enostavno ne vem koliko časa bom še zdržala. Doma trije osnovnošolski otroci, ki se šolajo na daljavo, vsak iz svojega kotička. Sama delam od doma in se z računalnikom prestavljam od kuhinje do kopalnice, sedim na školjki, da imam vsaj malo miru kadar moram kaj opraviti po skypu. Seveda vmes malica, kosilo, ne znam matematike, kako se to prebere, mami kje je moja angleščina in jaz z zastonj trajno na glavi skačem kot nora. Po delavniku in pouku seveda še vsa redna opravila in mož na kavču.

Uf, mož hodi normalno v službo. Ima svojo pisarno in ker je njihovo manjše podjetje takšno, da s spoštovanjem ukrepov lahko delajo kot običajno, bolj ali manj vse poteka kot prej. Zjutraj odhiti še pred zajtrkom in prvim navalom, vrne pa se, ko je pouk v živo za ta dan zaključen in je le še splošni kraval. V prvem valu marca si je naredil uslugo, manjši kavč in tv v spalnico. On potrebuje malo miru, ko se utrujen vrne iz službe. Ker sem za mir v hiši to požrla dol in potrpela, se je zdaj še malo razbohotil. Ni več le malo miru ampak vse popoldne, ves večer, pivo in prigrizki ter kričanje, če kdo od otrok le pokuka v spalnico. Meni se meša. Prišla sem že do te faze, da sploh več ne vem, da kričim, kričim na moža, otroke, medtem, ko perem, zlagam perilo, iščem zapisnik sestanka. Iz dneva v dan. Meša se mi, ker se gospodu ne da z otroki na sprehod v gozd, odigrati eno človek ne jezi se. Ja, ja človek ne jezi se, kako povejte mi, kako naj se ne jezim, kako naj se pomirim in nekako uredim situacijo?

Razočarana gospodinja

Vaš mož tudi poseda na kavču?

Ste se poistovetili z razočarano gospodinjo ali je ne razumete? Komentirajte BUM problem!

Odgovarja Urša Mravlje, Aromatica Slovenija
Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Zelo enostavno. Ko se mož vrne iz službe, zasedite kavč, daljinec, vzemite prigrizke in pivo, če vam je ljubše vino pa kozarec vina. Za vsak primer mu prej napišite še seznam popoldanskih, domačih opravil, da ne bo pomote. Otrokom pa tudi povejte, da je oči dežuren. Glejte TV in uživajte, brez slabe vesti. Če vas bodo iz navade ves čas nekaj spraševali in od vas zahtevali, si zamislite svoj kavč na hlodu v gozdu, tv je panoramski razgled, prigrizki in pijača pa v nahrbtniku. Telefon pustite doma. Ob vrnitvi pa direkt v kopalnico in v slano kopel s sivko po kateri boste mirno zaspali.

Foto: freepik.com

Življenjski Stil

Skopuhi in večni dolžniki – ljudje, ki prinašajo slabo voljo

Objavljeno

V redu

Avtor

Med osebe, ki so v družbi zelo nepriljubljene, spadajo pretirano stiskaški posamezniki in pa tisti, ki si nenehno sposojajo denar, a ga vrnejo le redko ali celo nikoli.  

Kdo so skopuhi ali tako imenovani stiskači?

Ne, ne gre za ljudi, ki morajo zaradi šibkejše finančne situacije pošteno premisliti, kako bodo obrnili evro, da bodo prišli skozi mesec. Ali pa za varčne posameznike, ki se držijo zasnovanega finančnega plana za realizacijo zastavljenih ciljev. Tudi slednji se bodo denimo marsičemu odrekli, da bi jim uspelo kar so si zadali.

Skopuhi so navadno stiskaški ne glede na svoj finančni položaj. To so tisti, ki se po druženju vedno izognejo plačilu računa za pijačo, a so tam prvi, če vedo, da bodo lahko pili in jedli brezplačno oz. na račun nekoga drugega. Pravi stiskači namreč obožujejo brezplačne ponudbe, četudi bi si sami lahko privoščili veliko več. Čeprav bodo na obiskih z veseljem pospravili vse, kar jim boste ponudili, pa se sami kot gostitelji nikoli ne izkažejo. Nemalokrat se zgodi, da gostje obsedijo ob prazni mizi ali kozarcu vode.

‘Hej, mi lahko posodiš? Jutri ti bom vrnil, obljubim!’

Če boste posodili denar prijatelju, boste izgubili oboje. (foto: Shutterstock)

Denar in prijateljstvo ne gresta z roko v roki, zlasti če imamo opravka z osebami, ki zgolj jemljejo, ko pa je potrebno vrniti, jih moramo opominjati in malodane moledovati. Takšne osebe v prijateljske odnose vnesejo nemalo nemira. Večnih dolžnikov se zato družba izogiba, saj skorajda ne mine srečanje, da si ne bi želeli izposoditi denarja. V kolikor bi se izposojanja lotili odgovorno in poskrbeli za vračilo posojila, se jih seveda ne bi prijela grenka etiketa, tako pa gre za osebe, s katerimi okolica ne želi imeti nobenega opravka.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Mislim, da ima moj mož virtualno ljubico

Objavljeno

V redu

Avtor

Enostavno več ne vem kaj naj si mislim. Ves čas ima računalnik pri sebi, ok, delo od doma, Zoom, Skype in ne vem kaj še ampak saj ne more biti to do polnoči?

Umakne se v garderobno sobo, ker joj iz službe spet in rabi mir in potem nekaj mrmra, se hihita, napol cvili, a takoj zatem ima tisti glas, tisti nižji napol radijski, ki ga dobi tudi kadar se po dvajsetih letih zakona spet malo zmoti in mi piha na dušo. No, odkar s tem žametnim zvokom piha v garderobi, moja duša nima nič od tega.

In potem uho prislonim na vrata ampak nič ne slišim, razberem,  verjetno da še slušalke gor, ker slišati ni nič. Eno mlado »zoom pohotnico« bi pa že ujela no. In me žre in razmišljam in ga sprašujem, a bo to zdaj kar tako, da boš moral biti ves čas dosegljiv in priklopljen? Pa nekaj mrmra, da kako mi ni jasno, da so ljudje brez služb in tako naprej. Ja, seveda, vse razumem, ampak to, da tudi skoraj ob polnoči v spodnjih gatah laufa v garderobo z laptopom pod pazduho pa ne pije vode. Sem zavpila za njim, če ni malo neprimerno oblečen za v službo? Tresk, vrata so se glasno zaprla in to je to. Sem šla za njim in nežno, nežno pokljukala, zaklenjeno??? Do zdaj nisem vedela, da obstaja ključ od vrat garderobne sobe?

Ne vem kaj naj? Če ga sprašujem, se samo še bolj odmika. Če hodim za njim, se zaklepa. Najraje bi se s sodelavko zmenila in počela isto pa da vidim kako bo, ko bom z računalnikom zgoraj brez laufala v kopalnico. Kaj naj?

Razočarana gospodinja

Foto: Shutterstock

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ste me pa nasmejali, kljub temu, da vam sigurno ni smešno, ampak ste tako dobro opisali situacijo za katero sem prepričana, da ni osamljena in da je še in še takih oziroma podobnih scen. Posebne situacije privedejo do posebnih, tudi nepredvidljivih dogodkov. On se res nenavadno vede, vi pa ste tudi zagotovo bolj obremenjeni in pozorni kot bi bili, če bi normalno funkcionirali, hodili v službo, se posvečali drugim stvarem. Mislim, da je edina možnost pogovor. Skrivalnice in provokacije ne bodo pripeljale nikamor, kvečjemu še slabše je lahko.  Posedite ga za mizo, zaklenite, če bo treba, vzemite računalnik, če je pomanjkljivo oblečen nič hudega in z besedo na dan. Kar trdo ga primite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Okrepite orhideje s česnovo vodo

Objavljeno

V redu

Avtor

Ste vedeli, da je česen odličen zdravilec za sobne rastline?

Česnova voda odlično vpliva na zdravje rastlin. Priljubljena je zlasti pri oskrbi lončnic, ponaša se namreč s številnimi koristnimi učinki. In kaj natanko se bo zgodilo, če boste sobne rastline zalili s česnovo vodo?

–          rastlino boste zaščitili pred boleznimi in škodljivci

–          okrepili boste koreninski sistem

–          spodbudili boste rast in cvetenje

–          pripomogli boste k splošni okrepitvi rastline

–          preprečili boste razvoj morebitnih okužb in glivičnih infekcij

Česnova voda prija orhidejam. (foto: pexels.com)

Česnova voda je priljubljena tudi za namakanje orhidej. Namesto, da bi priljubljeno lončnico namočili zgolj v postani vodi, slednji dodajte česnovo vodo. A previdno, v kolikor opazite, da orhideja nima zdravih korenin, je nikar ne namakajte v pripravku, saj lahko koncentracija česnovega soka povzroči dodatne poškodbe.

Orhideje lahko v česnovi vodi namakate dvakrat na mesec. Rezultat bo opazen že po prvem namakanju. Kot boste videli, bodo listi postali bolj sijoči, pojavile se bodo nove korenine, dva tedna kasneje pa vas lahko razveselijo že novi poganjki.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO