Domov Življenjski Stil To so znaki, da vam primanjkuje železa v krvi

To so znaki, da vam primanjkuje železa v krvi

Pomanjkanje železa v krvi je velik problem svetovnega prebivalstva, z anemijo se sooča kar tretjina. Primanjkovanje železa v krvi povzroča slabšo kvaliteto življenja, zdravja in počutja.

Danes obeležujemo mednarodni dan pomanjkanja železa v krvi in zato je prav, da preberemo nekaj o tem. Še zlasti ženske so podvržene anemiji.

Železo ima vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic

Pa ne le to, pomaga tudi pri delovanju srca, skrbi za mišice, ščiti pred okužbami, skrbi za zadostno raven energije, pomaga možganov, da opravljajo svoje naloge. Ustrezna raven železa v krvi je še posebej pomembna za ženske, kadar se te odločajo za zanositev. Železo pa se redno kontrolira tudi med nosečnostjo in po porodu.

Primanjkovanje železa v krvi povzroča slabšo kvaliteto življenja, zdravja in počutja.

Anemija pogosteje prizadene ženske

Anemija se pogosteje pojavlja pri ženskah, ki so noseče, ki so po porodu ali pred začetkom menopavze. Anemija pa je pogosta tudi pri otrocih do 5. leta starosti in pri ljudeh s prekomerno telesno težo. Potreba po železu pa je večja tudi, če se aktivno ukvarjamo s športom ali pa, če opravljamo težja fizična dela.

Kakšni so znaki, da nam primanjkuje železa v krvi?

Tipični znaki so vrtoglavica, slabo počutje, nenehna utrujenost, razdražljivost, omotica, težka sapa, krhki nohti in prekomerno izpadanje las, pogosti glavoboli. Pojavi se lahko tudi bledica kože, motnje koncentracije, težave s spominom, pospešen srčni utrip, bolečine v prsih, pri otrocih lahko pride do izgube apetita. Pojavi se lahko tudi želja po uživanju neobičajnih stvari (led, zemlja, zobna pasta …), pogosteje lahko prihaja do okužb, pojavi se sindrom nemirnih nog.

Hrana, bogata z železom.

Katera živila vsebujejo več železa?

Če imate težave z anemijo, pogosteje posezite po hrani, ki vsebuje več železa. Mednje spadajo meso, ribe, morski sadeži, pravi kakav, semena in žita, oreščki, zelena listnata zelenjava.

Če boste hrano, ki je bogata z železom uživali skupaj z živili, ki vsebujejo vitamin C, bo absorpcija v telo še večja. Če pa uživate poleg hrane kavo ali pravi čaj, se absorpcija železa zmanjša.

Foto: Shutterstock