Domov Promo Vrtnica, kraljica rož in lepega razpoloženja

Vrtnica, kraljica rož in lepega razpoloženja

Vrtnica polepša vsak vrt, dom in tudi počutje. Zasladi trenutke v dvoje, aromatizira sladico in spodbuja spolno poželenje. Na prvi pogled mila pa vrtnica oziroma njeno olje, v sebi nosi neverjetno moč in tak vpliv ima tudi na kožo.

Obstaja legenda, ki govori, da je vrtnica nastala takrat, ko se je Afrodita rodila iz morske pene. Najprej je bila bela, roza je postala takrat, ko se je Afrodita zbodla na njen trn.  Spet druga legenda pravi, da je rdeča od Adonisove krvi, ki ga je Mars ubil zaradi ljubosumja na njegovo ljubezen do Venere. No, v novejših časih pa so z lepoto, milino vrtnice povezovali Lady Di.

Eterično olje damaščanske ali bolgarske vrtnice je dragoceno, tudi najdražje. Vrtnice nabirajo zjutraj še v rosi, destilacijo morajo opraviti v sedmih urah, da se ohrani vonj in svojstva. Za 1 kg eteričnega olja je potrebno približno 1000 vrtnic.

Eterično olje vpliva na razpoloženje in je izjemno pri negi kože.  Lajša potrtost, žalovanje in blaži tesnobo. Odpravlja živčno napetost in spodbuja spolno poželenje. Rožna kopel, slana kopel z oljem vrtnice,  že milo s tem eteričnim oljem, z vonjem vpliva na naše razpoloženje.      

Zelo so cenjeni tudi izdelki za nego kože, ki vsebujejo damaščansko vrtnico, pravi luksuz za suho, zrelo in utrujeno kožo, občutljivo ter kožo brez sijaja.  Ima moč, da kožo nahrani, neguje, vlaži in obnovi. Koži vrača sijaj, prožnost in mladostni izgled. Olje damaščanske vrtnice v kremi ali serumu kožo revitalizira, regenerira, tonizira in gladi gubice.

Uporablja se tudi v parfumski industriji, vonj vrtnice včasih dela čudeže, odpre srce za ljubezen do sebe in drugih. Prija tudi v gin toniku, sladici ali kot okras na poročni torti.

Foto: Urša Mravlje/Aromatica Slovenija

Brezplačna objava