Domov Kulinarika Domači kruh – Recept

Domači kruh – Recept

SESTAVINE

količina: 1 kg kruha
75 dag moke
25 g svežega kvasa
3 čajne žličke soli
2 čajni žlički sladkorja
Voda (cca 0,5 l mlačne vode)
1 žlica olja (uporabite lahko navadno ali olivno olje)

POSTOPEK PRIPRAVE

Testo oblikujte v hlebček in ga pustite vzhajati
  1. Kvas nadrobimo v skodelico, dodamo malo mlačne vode in čajno žličko sladkorja.
  2. Vse skupaj dobro premešamo ter pustimo kvasec, da vzhaja.
  3. V večjo skledo damo moko, čajno žličko sladkorja in sol in vse dobro premešamo. Nato v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec in olje, počasi mešamo in dolivamo mlačno vodo. Količina vode je poljubna saj je vse skupaj odvisno od moke.
  4. Testo lahko gnetemo ročno ali z električnem mešalcem toliko časa, da testo postane elastično. Testo bo ob gnetenju od sklede odstopilo samo.
  5. Testo nato pregnetemo še ročno in ga oblikujemo v obliko hlebčka, ki ga položimo v skledo za vzhajanje. Vzhaja naj toliko časa, da bo naraslo v dvojno velikost.
  6. Ko je testo dovolj vzhajano, ga prestavimo na pomokano površino ter ga ponovno ročno pregnetemo. Testo lahko nato oblikujete v poljubno obliko – štručko, hlebček, lahko uporabite modelček…po želji…Ko imate poljubno obliko testa, ga pustite da naj vzhaja še enkrat.
  7. Ko je testo dovolj vzhajano ga postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli. Najbolje je, da date testo na srednjo rešetko v pečici in pečemo 15 minut pri temperaturi 220 stopinj Celzija.
  8. Ko je kruh pečen ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

OPOMBE

Pri peki kruha je dobro, da v pečico poleg kruha postavite tudi posodico z vodo. Tako bo vaš kruh dobil večji volumen in bo bolj rahel. Če želite dobiti hrustljavo in okusno skorjico, testo preden ga položite v pečico malce prebrišite s toplo vodo.

Navedene temperature v receptu so za ventilatorsko pečico. V kolikor boste za peko uporabljali navadno pečico, navedenim temperaturam prištejte 20 stopinj.