SESTAVINE
količina: 1 kg kruha
75 dag moke
25 g svežega kvasa
3 čajne žličke soli
2 čajni žlički sladkorja
Voda (cca 0,5 l mlačne vode)
1 žlica olja (uporabite lahko navadno ali olivno olje)
POSTOPEK PRIPRAVE
- Kvas nadrobimo v skodelico, dodamo malo mlačne vode in čajno žličko sladkorja.
- Vse skupaj dobro premešamo ter pustimo kvasec, da vzhaja.
- V večjo skledo damo moko, čajno žličko sladkorja in sol in vse dobro premešamo. Nato v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec in olje, počasi mešamo in dolivamo mlačno vodo. Količina vode je poljubna saj je vse skupaj odvisno od moke.
- Testo lahko gnetemo ročno ali z električnem mešalcem toliko časa, da testo postane elastično. Testo bo ob gnetenju od sklede odstopilo samo.
- Testo nato pregnetemo še ročno in ga oblikujemo v obliko hlebčka, ki ga položimo v skledo za vzhajanje. Vzhaja naj toliko časa, da bo naraslo v dvojno velikost.
- Ko je testo dovolj vzhajano, ga prestavimo na pomokano površino ter ga ponovno ročno pregnetemo. Testo lahko nato oblikujete v poljubno obliko – štručko, hlebček, lahko uporabite modelček…po želji…Ko imate poljubno obliko testa, ga pustite da naj vzhaja še enkrat.
- Ko je testo dovolj vzhajano ga postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli. Najbolje je, da date testo na srednjo rešetko v pečici in pečemo 15 minut pri temperaturi 220 stopinj Celzija.
- Ko je kruh pečen ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
OPOMBE
Pri peki kruha je dobro, da v pečico poleg kruha postavite tudi posodico z vodo. Tako bo vaš kruh dobil večji volumen in bo bolj rahel. Če želite dobiti hrustljavo in okusno skorjico, testo preden ga položite v pečico malce prebrišite s toplo vodo.
Navedene temperature v receptu so za ventilatorsko pečico. V kolikor boste za peko uporabljali navadno pečico, navedenim temperaturam prištejte 20 stopinj.