Kontaktirajte nas

Kulinarika

Domači kruh – Recept

Objavljeno

V redu

SESTAVINE

količina: 1 kg kruha
75 dag moke
25 g svežega kvasa
3 čajne žličke soli
2 čajni žlički sladkorja
Voda (cca 0,5 l mlačne vode)
1 žlica olja (uporabite lahko navadno ali olivno olje)

POSTOPEK PRIPRAVE

Testo oblikujte v hlebček in ga pustite vzhajati
  1. Kvas nadrobimo v skodelico, dodamo malo mlačne vode in čajno žličko sladkorja.
  2. Vse skupaj dobro premešamo ter pustimo kvasec, da vzhaja.
  3. V večjo skledo damo moko, čajno žličko sladkorja in sol in vse dobro premešamo. Nato v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec in olje, počasi mešamo in dolivamo mlačno vodo. Količina vode je poljubna saj je vse skupaj odvisno od moke.
  4. Testo lahko gnetemo ročno ali z električnem mešalcem toliko časa, da testo postane elastično. Testo bo ob gnetenju od sklede odstopilo samo.
  5. Testo nato pregnetemo še ročno in ga oblikujemo v obliko hlebčka, ki ga položimo v skledo za vzhajanje. Vzhaja naj toliko časa, da bo naraslo v dvojno velikost.
  6. Ko je testo dovolj vzhajano, ga prestavimo na pomokano površino ter ga ponovno ročno pregnetemo. Testo lahko nato oblikujete v poljubno obliko – štručko, hlebček, lahko uporabite modelček…po želji…Ko imate poljubno obliko testa, ga pustite da naj vzhaja še enkrat.
  7. Ko je testo dovolj vzhajano ga postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli. Najbolje je, da date testo na srednjo rešetko v pečici in pečemo 15 minut pri temperaturi 220 stopinj Celzija.
  8. Ko je kruh pečen ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

OPOMBE

Pri peki kruha je dobro, da v pečico poleg kruha postavite tudi posodico z vodo. Tako bo vaš kruh dobil večji volumen in bo bolj rahel. Če želite dobiti hrustljavo in okusno skorjico, testo preden ga položite v pečico malce prebrišite s toplo vodo.

Navedene temperature v receptu so za ventilatorsko pečico. V kolikor boste za peko uporabljali navadno pečico, navedenim temperaturam prištejte 20 stopinj.

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Tako pire krompir pripravijo kuharski mojstri

Objavljeno

V redu

Avtor

Tehnika priprave in skrivna sestavina – to je skrivnost slastno kremastega pire krompirja, ki ga boste zagotovo pojedli kakšno žlico več …

Ste pri vas doma oboževalci pire krompirja? Ne ravno? No, morda pa boste postali po preizkusu naslednjih trikov. Ta preprosta priloga namreč še zdaleč ni tako pusta, če jo obogatimo s pravimi dodatki in pripravimo s tehniko kuharskih mojstrov.
 
Doslej ste se najbrž priprave krompirja lotili z mečkalcem za krompir, kajne? Dodali ste še malce masla, mogoče kanček mleka, dobro pretlačili in uala, jed je bila pripravljena. Za bogato in kremasto teksturo, se naslednjič lotite dela takole, pri čemer upoštevajte tudi nasvet za kuhanje …
 
–          Krompir olupite, narežite na kocke, denite v osoljeno vodo in kuhajte zgolj toliko časa, da bo krompir kuhan. Koščki ne smejo biti razkuhani, kar se zlahka zgodi, če pustimi, da vrejo nekaj minut preveč.
–          Namesto mečkalca za krompir vzemite cedilo in lopatico, s katero gladite koščke krompirja po mrežici cedila. Skozi drobne odprtine boste dobili fino, gladko teksturo, ki je s klasičnim mečkalcem ne  moremo doseči. Tehnika je zamudnejša, a vsekakor vredna vašega časa.
–          Da bo krompir kremast, mu pogumno dodajte maslo in mleko. A ne tako malo, kot to storite običajno! Več masla boste dodali, bolj polnega okusa bo pire. Jed bo še posebej fantastična, če boste krompirju dodali sladko smetano. Vse skupaj dobro premešajte, po potrebi dosolite in postrezite skupaj z vam ljubo jedjo.





Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Na travnik po pomladni gin&tonik

Objavljeno

V redu

Avtor

Pričarajte si pomlad v kozarcu! Nikar ne recite, da vam konec tedna ne bi prijal takšen cvetlični koktajl …

Dandanes so takšni časi, da je prav fino, če si znamo sami pričarati zabavo in popestritev. Tudi v kozarcu, kakopak! In če se na razvajanje ne moremo odpraviti na sončno teraso ljubega lokala, si lahko še vedno pripravite okusno pijačo v zavetju domačega doma. Saj veste, z malce domišljije je vse mogoče. Pravzaprav je lahko vaša kreacija še bolj bogata in domiselna.

Eno takšno simpatično idejo smo za vas pripravili tudi mi. Vse kar morate storiti je, da skočite na travnik po trobentice, marjetice in vijolice. Cvetove pomladnih cvetlic splahnite s hladno vodo, nato pa jih razporedite po površini alkoholne kopeli, ki ste jo poprej natočili v kozarec. Mi smo izbrali gin&tonik, vi pa si izberite napitek po vaši želji in okusu. Pa ne pozabite na ljubke papirnate slamice!

Vas skrbi, da omenjene cvetlice niso primerne za uporabo v prehrani? Brez skrbi, marjetice, trobentice in vijolice so zdrave in užitne, iz njih si denimo lahko pripravite krožnik okusne pomladne solate. Če morda niste vedeli, vse tri cvetlice pospešujejo izločanje strupov iz organizma.

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO