Connect with us

Kulinarika

Domači kruh – Recept

Published

on

SESTAVINE

količina: 1 kg kruha
75 dag moke
25 g svežega kvasa
3 čajne žličke soli
2 čajni žlički sladkorja
Voda (cca 0,5 l mlačne vode)
1 žlica olja (uporabite lahko navadno ali olivno olje)

POSTOPEK PRIPRAVE

Testo oblikujte v hlebček in ga pustite vzhajati
  1. Kvas nadrobimo v skodelico, dodamo malo mlačne vode in čajno žličko sladkorja.
  2. Vse skupaj dobro premešamo ter pustimo kvasec, da vzhaja.
  3. V večjo skledo damo moko, čajno žličko sladkorja in sol in vse dobro premešamo. Nato v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec in olje, počasi mešamo in dolivamo mlačno vodo. Količina vode je poljubna saj je vse skupaj odvisno od moke.
  4. Testo lahko gnetemo ročno ali z električnem mešalcem toliko časa, da testo postane elastično. Testo bo ob gnetenju od sklede odstopilo samo.
  5. Testo nato pregnetemo še ročno in ga oblikujemo v obliko hlebčka, ki ga položimo v skledo za vzhajanje. Vzhaja naj toliko časa, da bo naraslo v dvojno velikost.
  6. Ko je testo dovolj vzhajano, ga prestavimo na pomokano površino ter ga ponovno ročno pregnetemo. Testo lahko nato oblikujete v poljubno obliko – štručko, hlebček, lahko uporabite modelček…po želji…Ko imate poljubno obliko testa, ga pustite da naj vzhaja še enkrat.
  7. Ko je testo dovolj vzhajano ga postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli. Najbolje je, da date testo na srednjo rešetko v pečici in pečemo 15 minut pri temperaturi 220 stopinj Celzija.
  8. Ko je kruh pečen ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

OPOMBE

Pri peki kruha je dobro, da v pečico poleg kruha postavite tudi posodico z vodo. Tako bo vaš kruh dobil večji volumen in bo bolj rahel. Če želite dobiti hrustljavo in okusno skorjico, testo preden ga položite v pečico malce prebrišite s toplo vodo.

Navedene temperature v receptu so za ventilatorsko pečico. V kolikor boste za peko uporabljali navadno pečico, navedenim temperaturam prištejte 20 stopinj.

Kulinarika

Trik: Tako boste najhitreje odtajali meso

Published

on

Se tudi vam kdaj zgodi, da pozabite iz zamrzovalnika vzeti meso? Kako ga pravilno in hitro odtajati, če pa vemo, da ni primerna uporaba mikrovalovne pečice ali vroče vode?

Najboljša rešitev, da hitro odtalite še zamrznjeno meso je, da ga potopite v mrzlo vodo.

Strokovnjaki odsvetujejo, da ga čez noč puščate na pultu, saj se na ta način lahko razvijejo škodljive bakterije. Prav tako ni priporočljivo, da ga odtalite v mikrovalovni pečici, saj se na tak način meso na nekaterih delih lahko skuha. Tudi vroča voda ni najboljša rešitev, saj boste tako uničili kvaliteto mesu.

Zato je najboljši način, da meso odtalite hitro, uporaba hladne vode. Nalijete jo v večjo posodo, potopite vanjo kos mesa in počakate, svetuje Jeff Porter, znani kuharski mojster.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Kulinarika

Poznate kvinojo? Preberite, zakaj mora biti na vašem jedilniku!

Published

on

Kvinoja spada med najbolj zdrava živila. Poznali so jo že pred našim štetjem, skoraj je utonila v pozabo, sedaj pa se zaradi svojega odličnega okusa in zdravilnih lastnosti spet vrača. Jejte jo!

Kvinoja  spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi.  Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese. Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.

Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.

Kvinoja je super živilo.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Kulinarika

Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli

Published

on

Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!

Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?

Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.

Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?

Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno:  čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.

Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.

Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Če boste čebulo za nekaj časa postavili v zamrzovalnik, jo boste narezali brez solz. (foto: pexels.com)

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?

Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.

Kako ugotoviti, če so jajca sveža?

Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals