Kontaktirajte nas

Kulinarika

Osnove kuhanja za začetnike

Objavljeno

V redu

Ko se pogovarjamo o kuhanju, je treba imeti v mislih, da so vsi nekje začeli. Ne poznam niti ene same osebe, ki se je rodila s kuhalnico v roki in je bila že pripravljena, da svetu ponudi svoje kuharske mojstrovine. Da bi postali dober kuhar je najprej potrebno veliko učenja in potem je še vedno dovolj prostora za raznorazne izboljšave tistega česar smo se naučili. Ne samo to, da morate začeti z osnovami kuhanja, ampak morate pravzaprav skoraj vsakič začeti znova, ko se želite denimo naučiti kuhati novo vrsto kuhinje, kot so kitajska, tajska ali indijska kuhinja.

To pomeni, da je vedno, ko se lotite učenja kuhanja verjetno nekje nekdo, ki je pri kuhanju boljši in / ali slabši od vas. Kadar se lotite učenja kuhanja si vzemite k srcu, da imajo tudi najboljši slabe dni in da vam ne bo vedno uspelo skuhati neko jed tako, kot ste si zamislili. Ljudje se lotimo kuhanja iz različnih razlogov. Nekateri kuhajo, da bi preprosto samo jedli in preživeli, medtem ko drugi kuhajo, ker dejansko uživajo v procesu kuhanja. Nekateri kuhajo v času čustvenih preobratov, drugi pa kuhajo iz čistega dolgčasa. Ne glede na vaš razlog za kuhanje ali začtek učenja kuhanja, vedno morate začeti z osnovami.

Prva stvar, ki se je morate naučiti, je, kaj dejansko pomeni različna terminologija, ki jo boste našli v kuharskih receptih. Obstaja veliko novih in včasih tujih zvenečih izrazov, ki jih boste našli v receptih. Ti izrazi lahko pomenijo razliko v uspehu ali neuspehu priprave recepta. V vsaki pravi kuharski knjigi bi morali najti dobre opombe, ki razlagajo različne definicije za neznano terminologijo. Če niste popolnoma prepričani, kaj pomeni “stepanje jajc”, je v vašem interesu, da se tega naučite.

Pomagajte si z dobro knjigo receptov / Foto: SHUTTERSTOCK

Še en dober nasvet, ko govorimo o osnovah kuhanja, je, da nekaj časa preizkusite skuhati preprostejše recepte in nato razširite svoje obzorje na bolj zapletene recepte, ki jih je na pretek. Večina receptov bo imelo napisano opombo glede njihove stopnje zahtevnosti in lahko najprej preberete recept, da vidite, ali gre za nekaj, kar vas zanima in se prepričate, ali ga lahko pripravite. Ne pozabite, da Rim ni bil zgrajen v enem dnevu in bo trajalo kar nekaj časa, da boste sestavili dober “repertoar” receptov, ki bo deloval kadar boste načrtovali obroke za svojo družino ali prijatelje.

Dobra novica je, da ko se enkrat naučite osnov kuhanja, se jih verjetno ne boste morali nikoli več učiti znova. To pomeni, da lahko nenehno nadgrajujete in razširjate svoje kuharske spretnosti. Ko se boste naučili novih receptov in izboljšali svoje kulinarične spretnosti in talente, boste odkrili, da je priprava lastnih obrokov od začetka, veliko bolj koristna kot priprava predpakiranih jedi, ki jih kupite na policah lokalnih supermarketov.

Odkrili boste tudi, kako se bo povečala vaša izkušenost in samozavest in boste med pripravo jedi vedno pogosteje improvizirali in prilagajali recepte, da bodo le ti ustrezali vašim osebnim željam. Če imate raje več ali manj sestavin ali pa denimo želite recept narediti nekoliko bolj ali manj začinjenega okusa, lahko za dosego tega cilja naredite preproste prilagoditve. Z drugimi besedami, začeli boste ustvarjati svoje recepte. Tega se nikoli ne bi naučili, če ne bi najprej obvladali osnovnih kuharskih veščin.

Kulinarika

Odličen trik za vse, ki imate radi avokado

Objavljeno

V redu

Avtor

Preberite, kaj storiti, da prerezani avokado ne bo počrnel …

Avokado je zdrav sadež, vsebuje zdrave maščobe in je primeren tudi za vse tiste, ki so na dieti, ki uživajo le vegansko ali vegetarijansko hrano, za tiste, ki živijo zdravo.

Kadar uporabljamo avokado, največkrat uporabimo polovico, ostalo polovico pa shranimo in sredice te počrni. Seveda je avokado še vedno užiten, le pogled nanj ni najlepši.

Kaj lahko storimo, da sredica prerezanega avokada ne bo počrnela?

Avokado je zdrav in okusen. (foto: Shutterstock)

Uporabimo preprost trik. Takoj ko prerežemo avokado, po sredici kanemo nekaj kapljic oljčnega olja in ga vtremo v meso. Tako preprečimo oksidacijo in avokado ne bo spremenil barve. Hranimo ga v hladilniku in čim prej porabimo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik, ki bo rešili motno in preslano juho

Objavljeno

V redu

Avtor

Na pomoč, juha je motna in preveč slana. Kako si lahko pomagam?

Kako že pravijo? ‘Kdor dela, ta greši’, kajne? No, je pa fino, če si znamo pomagati, ko si zakuhamo kakšno nevšečnost. Če se torej tudi vam rado primeri, da preveč solite govejo juho ali da postane slednja tekom kuhanja motna, potem si le zapomnite, kako je potrebno ravnati …

Vaše težave bo rešil  krompir

Obe nevšečnosti boste zlahka rešili, če boste juhi dodali srednje velik krompir. Slednjega olupite in operite, nato pa prerezanega na polovico ali narezanega na rezine dodajte juhi. Kot boste videli, bo juha že po nekaj minutah bistra, krompir pa bo vase potegnil tudi vso odvečno sol. Kose krompirja lahko seveda še pred koncem priprave jedi odstranite.

Krompir je rešitev za preslano juho. (foto: pexels.com)

Da pa bi se v prihodnje izognili preslani juhi, naj vas zgolj opomnimo, da na začetku priprave juhe ni modro uporabiti preveč soli. Uporabite jo zgolj za blagi okus, dosolite pa proti koncu kuhanja, saj se lahko sicer med pripravo zaradi ostalih začimb in zelenjave razvije preveč slan okus.

Foto: Pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Odličen trik: Med kuhanjem jajc dodajte sodo bikarbono

Objavljeno

V redu

Avtor

Že pripravljate pirhe? Ste že skuhali jajca? Poznate trik s sodo bikarbono?

Ko boste pričeli s kuhanjem jajc za pirhe, ne pozabite na odličen trik s sodo bikarbono. Vodi, v kateri jih boste kuhali, dodajte eno jedilno žlico sode bikarbone. S tem boste dosegli, da lupina jajc med kuhanjem ne bo počila, kasneje pa se bodo pirhi tudi veliko lažje lupili.

Ali veste, kakšna jajca so najbolj primerna za pirhe?

Jajca, ki jih boste uporabili za pirhe, naj bodo stara med sedem in 10 dni. Takšna se najlažje lupijo. Če so jajca zelo sveža, se bodo veliko težje lupila.

Soda bikarbona pomaga, da se pirhi lažje lupijo.

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO