Osnove kuhanja za začetnike

Ko se pogovarjamo o kuhanju, je treba imeti v mislih, da so vsi nekje začeli. Ne poznam niti ene same osebe, ki se je rodila s kuhalnico v roki in je bila že pripravljena, da svetu ponudi svoje kuharske mojstrovine. Da bi postali dober kuhar je najprej potrebno veliko učenja in potem je še vedno dovolj prostora za raznorazne izboljšave tistega česar smo se naučili. Ne samo to, da morate začeti z osnovami kuhanja, ampak morate pravzaprav skoraj vsakič začeti znova, ko se želite denimo naučiti kuhati novo vrsto kuhinje, kot so kitajska, tajska ali indijska kuhinja.

To pomeni, da je vedno, ko se lotite učenja kuhanja verjetno nekje nekdo, ki je pri kuhanju boljši in / ali slabši od vas. Kadar se lotite učenja kuhanja si vzemite k srcu, da imajo tudi najboljši slabe dni in da vam ne bo vedno uspelo skuhati neko jed tako, kot ste si zamislili. Ljudje se lotimo kuhanja iz različnih razlogov. Nekateri kuhajo, da bi preprosto samo jedli in preživeli, medtem ko drugi kuhajo, ker dejansko uživajo v procesu kuhanja. Nekateri kuhajo v času čustvenih preobratov, drugi pa kuhajo iz čistega dolgčasa. Ne glede na vaš razlog za kuhanje ali začtek učenja kuhanja, vedno morate začeti z osnovami.

Prva stvar, ki se je morate naučiti, je, kaj dejansko pomeni različna terminologija, ki jo boste našli v kuharskih receptih. Obstaja veliko novih in včasih tujih zvenečih izrazov, ki jih boste našli v receptih. Ti izrazi lahko pomenijo razliko v uspehu ali neuspehu priprave recepta. V vsaki pravi kuharski knjigi bi morali najti dobre opombe, ki razlagajo različne definicije za neznano terminologijo. Če niste popolnoma prepričani, kaj pomeni “stepanje jajc”, je v vašem interesu, da se tega naučite.

Pomagajte si z dobro knjigo receptov / Foto: SHUTTERSTOCK

Še en dober nasvet, ko govorimo o osnovah kuhanja, je, da nekaj časa preizkusite skuhati preprostejše recepte in nato razširite svoje obzorje na bolj zapletene recepte, ki jih je na pretek. Večina receptov bo imelo napisano opombo glede njihove stopnje zahtevnosti in lahko najprej preberete recept, da vidite, ali gre za nekaj, kar vas zanima in se prepričate, ali ga lahko pripravite. Ne pozabite, da Rim ni bil zgrajen v enem dnevu in bo trajalo kar nekaj časa, da boste sestavili dober “repertoar” receptov, ki bo deloval kadar boste načrtovali obroke za svojo družino ali prijatelje.

Dobra novica je, da ko se enkrat naučite osnov kuhanja, se jih verjetno ne boste morali nikoli več učiti znova. To pomeni, da lahko nenehno nadgrajujete in razširjate svoje kuharske spretnosti. Ko se boste naučili novih receptov in izboljšali svoje kulinarične spretnosti in talente, boste odkrili, da je priprava lastnih obrokov od začetka, veliko bolj koristna kot priprava predpakiranih jedi, ki jih kupite na policah lokalnih supermarketov.

Odkrili boste tudi, kako se bo povečala vaša izkušenost in samozavest in boste med pripravo jedi vedno pogosteje improvizirali in prilagajali recepte, da bodo le ti ustrezali vašim osebnim željam. Če imate raje več ali manj sestavin ali pa denimo želite recept narediti nekoliko bolj ali manj začinjenega okusa, lahko za dosego tega cilja naredite preproste prilagoditve. Z drugimi besedami, začeli boste ustvarjati svoje recepte. Tega se nikoli ne bi naučili, če ne bi najprej obvladali osnovnih kuharskih veščin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com