Connect with us

Kulinarika

Osnove kuhanja za začetnike

Published

on

Ko se pogovarjamo o kuhanju, je treba imeti v mislih, da so vsi nekje začeli. Ne poznam niti ene same osebe, ki se je rodila s kuhalnico v roki in je bila že pripravljena, da svetu ponudi svoje kuharske mojstrovine. Da bi postali dober kuhar je najprej potrebno veliko učenja in potem je še vedno dovolj prostora za raznorazne izboljšave tistega česar smo se naučili. Ne samo to, da morate začeti z osnovami kuhanja, ampak morate pravzaprav skoraj vsakič začeti znova, ko se želite denimo naučiti kuhati novo vrsto kuhinje, kot so kitajska, tajska ali indijska kuhinja.

To pomeni, da je vedno, ko se lotite učenja kuhanja verjetno nekje nekdo, ki je pri kuhanju boljši in / ali slabši od vas. Kadar se lotite učenja kuhanja si vzemite k srcu, da imajo tudi najboljši slabe dni in da vam ne bo vedno uspelo skuhati neko jed tako, kot ste si zamislili. Ljudje se lotimo kuhanja iz različnih razlogov. Nekateri kuhajo, da bi preprosto samo jedli in preživeli, medtem ko drugi kuhajo, ker dejansko uživajo v procesu kuhanja. Nekateri kuhajo v času čustvenih preobratov, drugi pa kuhajo iz čistega dolgčasa. Ne glede na vaš razlog za kuhanje ali začtek učenja kuhanja, vedno morate začeti z osnovami.

Prva stvar, ki se je morate naučiti, je, kaj dejansko pomeni različna terminologija, ki jo boste našli v kuharskih receptih. Obstaja veliko novih in včasih tujih zvenečih izrazov, ki jih boste našli v receptih. Ti izrazi lahko pomenijo razliko v uspehu ali neuspehu priprave recepta. V vsaki pravi kuharski knjigi bi morali najti dobre opombe, ki razlagajo različne definicije za neznano terminologijo. Če niste popolnoma prepričani, kaj pomeni “stepanje jajc”, je v vašem interesu, da se tega naučite.

Pomagajte si z dobro knjigo receptov / Foto: SHUTTERSTOCK

Še en dober nasvet, ko govorimo o osnovah kuhanja, je, da nekaj časa preizkusite skuhati preprostejše recepte in nato razširite svoje obzorje na bolj zapletene recepte, ki jih je na pretek. Večina receptov bo imelo napisano opombo glede njihove stopnje zahtevnosti in lahko najprej preberete recept, da vidite, ali gre za nekaj, kar vas zanima in se prepričate, ali ga lahko pripravite. Ne pozabite, da Rim ni bil zgrajen v enem dnevu in bo trajalo kar nekaj časa, da boste sestavili dober “repertoar” receptov, ki bo deloval kadar boste načrtovali obroke za svojo družino ali prijatelje.

Dobra novica je, da ko se enkrat naučite osnov kuhanja, se jih verjetno ne boste morali nikoli več učiti znova. To pomeni, da lahko nenehno nadgrajujete in razširjate svoje kuharske spretnosti. Ko se boste naučili novih receptov in izboljšali svoje kulinarične spretnosti in talente, boste odkrili, da je priprava lastnih obrokov od začetka, veliko bolj koristna kot priprava predpakiranih jedi, ki jih kupite na policah lokalnih supermarketov.

Odkrili boste tudi, kako se bo povečala vaša izkušenost in samozavest in boste med pripravo jedi vedno pogosteje improvizirali in prilagajali recepte, da bodo le ti ustrezali vašim osebnim željam. Če imate raje več ali manj sestavin ali pa denimo želite recept narediti nekoliko bolj ali manj začinjenega okusa, lahko za dosego tega cilja naredite preproste prilagoditve. Z drugimi besedami, začeli boste ustvarjati svoje recepte. Tega se nikoli ne bi naučili, če ne bi najprej obvladali osnovnih kuharskih veščin.

Kulinarika

Trik: Tako boste najhitreje odtajali meso

Published

on

Se tudi vam kdaj zgodi, da pozabite iz zamrzovalnika vzeti meso? Kako ga pravilno in hitro odtajati, če pa vemo, da ni primerna uporaba mikrovalovne pečice ali vroče vode?

Najboljša rešitev, da hitro odtalite še zamrznjeno meso je, da ga potopite v mrzlo vodo.

Strokovnjaki odsvetujejo, da ga čez noč puščate na pultu, saj se na ta način lahko razvijejo škodljive bakterije. Prav tako ni priporočljivo, da ga odtalite v mikrovalovni pečici, saj se na tak način meso na nekaterih delih lahko skuha. Tudi vroča voda ni najboljša rešitev, saj boste tako uničili kvaliteto mesu.

Zato je najboljši način, da meso odtalite hitro, uporaba hladne vode. Nalijete jo v večjo posodo, potopite vanjo kos mesa in počakate, svetuje Jeff Porter, znani kuharski mojster.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Kulinarika

Poznate kvinojo? Preberite, zakaj mora biti na vašem jedilniku!

Published

on

Kvinoja spada med najbolj zdrava živila. Poznali so jo že pred našim štetjem, skoraj je utonila v pozabo, sedaj pa se zaradi svojega odličnega okusa in zdravilnih lastnosti spet vrača. Jejte jo!

Kvinoja  spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi.  Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese. Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.

Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.

Kvinoja je super živilo.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Kulinarika

Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli

Published

on

Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!

Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?

Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.

Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?

Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno:  čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.

Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.

Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Če boste čebulo za nekaj časa postavili v zamrzovalnik, jo boste narezali brez solz. (foto: pexels.com)

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?

Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.

Kako ugotoviti, če so jajca sveža?

Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals