Kulinarika
Osnove kuhanja za začetnike

Ko se pogovarjamo o kuhanju, je treba imeti v mislih, da so vsi nekje začeli. Ne poznam niti ene same osebe, ki se je rodila s kuhalnico v roki in je bila že pripravljena, da svetu ponudi svoje kuharske mojstrovine. Da bi postali dober kuhar je najprej potrebno veliko učenja in potem je še vedno dovolj prostora za raznorazne izboljšave tistega česar smo se naučili. Ne samo to, da morate začeti z osnovami kuhanja, ampak morate pravzaprav skoraj vsakič začeti znova, ko se želite denimo naučiti kuhati novo vrsto kuhinje, kot so kitajska, tajska ali indijska kuhinja.
To pomeni, da je vedno, ko se lotite učenja kuhanja verjetno nekje nekdo, ki je pri kuhanju boljši in / ali slabši od vas. Kadar se lotite učenja kuhanja si vzemite k srcu, da imajo tudi najboljši slabe dni in da vam ne bo vedno uspelo skuhati neko jed tako, kot ste si zamislili. Ljudje se lotimo kuhanja iz različnih razlogov. Nekateri kuhajo, da bi preprosto samo jedli in preživeli, medtem ko drugi kuhajo, ker dejansko uživajo v procesu kuhanja. Nekateri kuhajo v času čustvenih preobratov, drugi pa kuhajo iz čistega dolgčasa. Ne glede na vaš razlog za kuhanje ali začtek učenja kuhanja, vedno morate začeti z osnovami.
Prva stvar, ki se je morate naučiti, je, kaj dejansko pomeni različna terminologija, ki jo boste našli v kuharskih receptih. Obstaja veliko novih in včasih tujih zvenečih izrazov, ki jih boste našli v receptih. Ti izrazi lahko pomenijo razliko v uspehu ali neuspehu priprave recepta. V vsaki pravi kuharski knjigi bi morali najti dobre opombe, ki razlagajo različne definicije za neznano terminologijo. Če niste popolnoma prepričani, kaj pomeni “stepanje jajc”, je v vašem interesu, da se tega naučite.

Še en dober nasvet, ko govorimo o osnovah kuhanja, je, da nekaj časa preizkusite skuhati preprostejše recepte in nato razširite svoje obzorje na bolj zapletene recepte, ki jih je na pretek. Večina receptov bo imelo napisano opombo glede njihove stopnje zahtevnosti in lahko najprej preberete recept, da vidite, ali gre za nekaj, kar vas zanima in se prepričate, ali ga lahko pripravite. Ne pozabite, da Rim ni bil zgrajen v enem dnevu in bo trajalo kar nekaj časa, da boste sestavili dober “repertoar” receptov, ki bo deloval kadar boste načrtovali obroke za svojo družino ali prijatelje.
Dobra novica je, da ko se enkrat naučite osnov kuhanja, se jih verjetno ne boste morali nikoli več učiti znova. To pomeni, da lahko nenehno nadgrajujete in razširjate svoje kuharske spretnosti. Ko se boste naučili novih receptov in izboljšali svoje kulinarične spretnosti in talente, boste odkrili, da je priprava lastnih obrokov od začetka, veliko bolj koristna kot priprava predpakiranih jedi, ki jih kupite na policah lokalnih supermarketov.
Odkrili boste tudi, kako se bo povečala vaša izkušenost in samozavest in boste med pripravo jedi vedno pogosteje improvizirali in prilagajali recepte, da bodo le ti ustrezali vašim osebnim željam. Če imate raje več ali manj sestavin ali pa denimo želite recept narediti nekoliko bolj ali manj začinjenega okusa, lahko za dosego tega cilja naredite preproste prilagoditve. Z drugimi besedami, začeli boste ustvarjati svoje recepte. Tega se nikoli ne bi naučili, če ne bi najprej obvladali osnovnih kuharskih veščin.
Kulinarika
Poznate slavni trik za najboljši pečeni krompirček?

Ljubitelji pečenega krompirčka boste navdušeni.
Radi pripravljate krompir v pečici? Mi tudi! Da pa je krompirček še posebej slasten, je modro slediti preprostemu triku, s pomočjo katerega boste dosegli, da bo sredica mehka in maslena, skorjica pa hrustljava in zlato zapečena. Sliši se zelo mamljivo, zato le sledite našim napotkom.
Krompir olupite in narežite na krhlje, rezine ali manjše kocke. Slednje operite, zatem pa stresite v posodo. Vse skupaj posolite, prilijte vodo in pristavite na štedilnik. Krompir zavrite, nato pa na zmerni temperaturi kuhajte 5 do 10 minut. Pazite, da se ne razkuha!
Medtem ko se krompir kuha, segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem, nanj nakapajte olje, da se razporedi po celotni površini. Za nekaj minut ga denite v vročo pečico.

Krompir dobro odcedite in ga stresite v pekač. Zatem še malce posolite in premešajte, da se maščoba razporedi ko kosih krompirja. Krompirček, ki ste ga poprej malce pokuhali, se bo pekel krajši čas. V pečici ga pustite toliko časa, da vas bo razveselil pogled na zlato rumeno skorjico. Jed med peko vsaj enkrat premešajte.
Tako pripravljen krompirček vas zaradi predhodnega kuhanja razveselil z mehko sredico, peka v pečici pa bo poskrbela za hrustljavo skorjico.
Pa dober tek, dragi bralci!
Foto: Pixabay.com
Kulinarika
Skrivnosti rahlih palačink, ki se topijo v ustih

Skrivnost tankih in rahlih palačink se skriva v postopku priprave mase in dodatku sestavin, ki jih morda doslej še niste uporabili.
Si tudi vi želite pripraviti popolne palačinke? Da bodo tanke in rahle, je potrebno poznati nekaj ključnih nasvetov kuharskih mojstrov. Triki se skrivajo tako v dodatnih sestavinah, kot v samem postopku priprave.
Sestavine za pripravo mase za palačinke
Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli. Da pa bodo palačinke še posebej rahle, kuharski mojstri priporočajo, da v maso vmešate ščepec sode bikarbone, žlico stopljenega masla, malce mineralne vode, del mleka nadomestite z vodo
Priprava mase: Upoštevajte naslednje nasvete
– moko presejte
– uporabite pol mehke in pol ostre moke
– uporabite jajca, ki ste jih poprej segreli na sobni temperaturi
– mleko sestavinam počasi prilivamo med mešanjem
– masa mora biti dovolj tekoča
– pripravljena masa naj počiva 10 minut, nato jo tik pred peko znova premešajte

Peka palačink:
Če imate namensko ponev za peko palačink, ne bi smeli imeti večjih težav. Poskrbite le, da bo ponev dovolj vroča. Če boste uporabili olje, lahko odvečno maščobo popivnate s papirnato brisačo. Prepričajte se, da je masa dovolj tekoča. V kolikor bo pregosta, bodo palačinke debele in zbite. Če se slednje pripeti, masi le dodajte malce vode.
Tako, zdaj pa zavihajte rokave! Če boste svoj slasten izdelek delili z nami na Facebooku, bomo seveda zelo veseli.
Foto: pexels
Kulinarika
Trik s katerim bodo piščančja bedra nebeško slastna

Imate radi piščančje peruti ali bedrca? Potem vam z največjim veseljem predajamo naslednji nasvet. Navdušeni boste!
Takole je, ne bomo se delali fine, velja? Če radi obirate piščančje peruti in bedrca, govorimo isti jezik. Če temu prištejemo še naklonjenost zlato zapečeni kožici, pa si lahko kar podamo roke. Da boste lahko uživali v krožniku sočnih, zlato zapečenih in nebeško slastnih kosov mesa, sledite izvedbi dveh preprostih trikov.
Mlečna marinada – skrivnost sočnega mesa
Da bodo bedrca in perutničke za več odtenkov bolj sočne in okusne, kose mesa eno uro pred peko premažite z mlečno marinado. Mešanica stopljenega masla, mleka in jogurta bo razvila naravnost neverjeten učinek. Mlečne kisline namreč vplivajo na mehčanje mesa in izboljšajo okus. Se vam zdi predlog nenavaden? Verjemite, da je vredno poizkusiti. Ne bo vam žal!

Kako do zlato rjave skorjice?
Ne boste verjeli, a spet smo pri mlečnih kislinah. Ker mlečni izdelki vsebujejo sladkorje, slednji med peko karamelizirajo. Preden se torej lotite pečenja, kožo na mesu premažite z maslom. Med peko se bo kožica slastno zapekla in vas mamila tako z izgledom, kot omamnim vonjem.
Naj se ples brbončic prične! Pa ne pozabite deliti nasveta s svojimi prijatelji.
Foto: pexels
-
Zabava21.01.2021
Velik šok za Igorja iz Ugodno oddam sina
-
Zanimivosti27.01.2021
Lili Žagar objavila fotografijo, a tega najbrž ni pričakovala
-
Zanimivosti23.01.2021
Helena Blagne objavila fotografijo, a tokrat ni požela pohval ona
-
Zanimivosti22.01.2021
Dončićeva mladostna mati Mirjam Poterbin spet zažiga! Poglejte njene zadnje fotografije
-
Zanimivosti02.02.2021
Marko Potrč je to iskreno priznal vsem
-
Zabava21.01.2021
Jasna Kuljaj otrpnila od šoka – to ji je storila mama Manka
-
Zanimivosti30.01.2021
Prepoznate tega malčka? Danes je zelo znan glasbenik
-
Zabava29.01.2021
Tako ponosen je danes Marko Sandalić (Ugodno oddam sina)