Connect with us

Življenjski Stil

Si lahko predstavljate življenje brez ovir?

Published

on

Predpostavimo, da imate možnost, da bi živeli življenje brez ovir? Bi izbrali takšno življenje, če bi bilo to mogoče? Morda, se tako na prvo žogo sliši dobro in bi takoj skočili na to priložnost, verjetno pa takšno življenje ne bi ustrezalo vašim pričakovanjem saj kar na enkrat ne bi bilo niti enega samega problema v vašem življenju, ki bi ga bilo potrebno rešiti. Nobenega, niti tega, da vam kdaj zmanjka sladkorja, niti bi kadarkoli morali zamenjati žarnico. SI predstavljate takšno življenje?

Pred nekaj leti se je nek televizijski program osredotočil le na dobre novice in začel predvajati oddaje le z pozitivno vsebino.  V svoji lokalni skupnosti ter v drugih krajih so ustvarjalci programa iskali izključno dobre novice. Zgodilo se je to, da so morali kmalu program opustiti, saj so s časom izgubili gledalce. Zakaj, če pa je vse tako lepo in dobro?

Naš um v resnici težko rešuje težave. Kadar težav denimo ni, se nam um umakne in se začnemo dolgočasiti in podzavestno začnemo iskati ovire z namenom, da bi lahko ugotovili, kako jih premagati ali rešiti. To je zapisano nekje globoko v sami “kodi” človeka in je del našega obstoja, del tega kar kot bitje sploh smo.

Samo pomislite denimo na tečaj reševanja ovir. Zakaj takšne vrste tečajev sploh obstajajo? In, ja res obstajajo. Če ne bi bili tako naklonjeni reševanju težav, ti tečaji nikoli ne bi postali priljubljeni, ljudje pa se takšnih tečajev radi udeležujejo že zaradi samega izziva.

Ko gremo mimo kakšne ovire, dobimo željo reševanja problema, ki se poveča sorazmerno s tem, kako skrajna je ovira. Premagovanje ovire je lahko trenutno ali traja nekaj časa. Lahko je duševno ali fizično ali oboje. Ni pomembno. Ne glede na situacijo, mi ljudje radi pozdravljamo izziv. Radi se denimo lotimo zidanja, kvačkanja,slikanja. Vse to so dejavnosti premagovanja nekih manjši ovir z namenom, da na koncu ustvarimo neki izdelek, ki bo zadovoljil neka naša pričakovanja ali pričakovanja, ki so družbeno sprejeta.

Pri premagovanju ovir si lahko medsebojno pomagamo / Foto: SHUTTERSTOCK

Nekateri ljudje se bodo, ko bodo soočeni z določenimi ovirami, raje umaknili. Imajo občutek, kot da ovire presegajo zmožnost njihovega reševanja prblemov. To je na žalost tako, saj se ne zavedajo svojih zmožnosti, saj imamo vsi možnost reševanja večine situacij. Tudi, ko so ovire hude, bodo ljudje, ki k temu pristopajo pozitivno, imeli veliko večje možnosti, da jih premagajo. Prav gotovo, če ne poskusite, ne boste uspeli in ta ovira bo postala del vas na negativen način. Lahko zelo negativno vpliva na nas in postane del naše podzavesti in postane naš miselni vzorec – naše prepričanje. Verjeti namreč začnemo v to, da sami določenih stvari ne zmoremo in se bojimo celo samo poskusiti. Določeni ljudje potem, da bi sami sebe opravičili, govorijo drugim, da nečesa ni mogoče storiti, ni možno doseči nekega cilja in tako dalje…

Ovire so del življenja in kot ste lahko razbrali iz tega članka, so nujne za naše preživetje. Morda se je s tem dejstvom težko sprijazniti in morda celo želimo verjeti v to, da bi bilo življenje veliko lažje brez ovir in težav a temu v resnici ni tako. Ko pa denimo pridemo do točke, da ovire premagamo – pridobimo orodja, s katerimi lahko izboljšamo svoje življenje. To se lahko razširi tudi na pomoč drugim, saj smo si pridobili drugačen pogled na neko določeno težko situacijo in lahko vidimo izhod iz težave tam, kjer ga človek, ki takšnega znanja še nima, ne vidi.

Razmislite o vsem tem naslednjič, ko se boste soočili s težko situacijo. Lahko poskusite ravnati drugače, kot bi sicer in se soočite z izzivom. Tako boste lahko postali močnejši, samozavestnejši in imeli večjo vero sami vase in v svoje sposobnosti.  Tudi drugim boste pokazali, da se lahko spopadate z neugodnimi situacijami in jih morda spodbudili k soočanju z njihovimi težavami.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals