Si lahko predstavljate življenje brez ovir?

Predpostavimo, da imate možnost, da bi živeli življenje brez ovir? Bi izbrali takšno življenje, če bi bilo to mogoče? Morda, se tako na prvo žogo sliši dobro in bi takoj skočili na to priložnost, verjetno pa takšno življenje ne bi ustrezalo vašim pričakovanjem saj kar na enkrat ne bi bilo niti enega samega problema v vašem življenju, ki bi ga bilo potrebno rešiti. Nobenega, niti tega, da vam kdaj zmanjka sladkorja, niti bi kadarkoli morali zamenjati žarnico. SI predstavljate takšno življenje?

Pred nekaj leti se je nek televizijski program osredotočil le na dobre novice in začel predvajati oddaje le z pozitivno vsebino.  V svoji lokalni skupnosti ter v drugih krajih so ustvarjalci programa iskali izključno dobre novice. Zgodilo se je to, da so morali kmalu program opustiti, saj so s časom izgubili gledalce. Zakaj, če pa je vse tako lepo in dobro?

Naš um v resnici težko rešuje težave. Kadar težav denimo ni, se nam um umakne in se začnemo dolgočasiti in podzavestno začnemo iskati ovire z namenom, da bi lahko ugotovili, kako jih premagati ali rešiti. To je zapisano nekje globoko v sami “kodi” človeka in je del našega obstoja, del tega kar kot bitje sploh smo.

Samo pomislite denimo na tečaj reševanja ovir. Zakaj takšne vrste tečajev sploh obstajajo? In, ja res obstajajo. Če ne bi bili tako naklonjeni reševanju težav, ti tečaji nikoli ne bi postali priljubljeni, ljudje pa se takšnih tečajev radi udeležujejo že zaradi samega izziva.

Ko gremo mimo kakšne ovire, dobimo željo reševanja problema, ki se poveča sorazmerno s tem, kako skrajna je ovira. Premagovanje ovire je lahko trenutno ali traja nekaj časa. Lahko je duševno ali fizično ali oboje. Ni pomembno. Ne glede na situacijo, mi ljudje radi pozdravljamo izziv. Radi se denimo lotimo zidanja, kvačkanja,slikanja. Vse to so dejavnosti premagovanja nekih manjši ovir z namenom, da na koncu ustvarimo neki izdelek, ki bo zadovoljil neka naša pričakovanja ali pričakovanja, ki so družbeno sprejeta.

Pri premagovanju ovir si lahko medsebojno pomagamo / Foto: SHUTTERSTOCK

Nekateri ljudje se bodo, ko bodo soočeni z določenimi ovirami, raje umaknili. Imajo občutek, kot da ovire presegajo zmožnost njihovega reševanja prblemov. To je na žalost tako, saj se ne zavedajo svojih zmožnosti, saj imamo vsi možnost reševanja večine situacij. Tudi, ko so ovire hude, bodo ljudje, ki k temu pristopajo pozitivno, imeli veliko večje možnosti, da jih premagajo. Prav gotovo, če ne poskusite, ne boste uspeli in ta ovira bo postala del vas na negativen način. Lahko zelo negativno vpliva na nas in postane del naše podzavesti in postane naš miselni vzorec – naše prepričanje. Verjeti namreč začnemo v to, da sami določenih stvari ne zmoremo in se bojimo celo samo poskusiti. Določeni ljudje potem, da bi sami sebe opravičili, govorijo drugim, da nečesa ni mogoče storiti, ni možno doseči nekega cilja in tako dalje…

Ovire so del življenja in kot ste lahko razbrali iz tega članka, so nujne za naše preživetje. Morda se je s tem dejstvom težko sprijazniti in morda celo želimo verjeti v to, da bi bilo življenje veliko lažje brez ovir in težav a temu v resnici ni tako. Ko pa denimo pridemo do točke, da ovire premagamo – pridobimo orodja, s katerimi lahko izboljšamo svoje življenje. To se lahko razširi tudi na pomoč drugim, saj smo si pridobili drugačen pogled na neko določeno težko situacijo in lahko vidimo izhod iz težave tam, kjer ga človek, ki takšnega znanja še nima, ne vidi.

Razmislite o vsem tem naslednjič, ko se boste soočili s težko situacijo. Lahko poskusite ravnati drugače, kot bi sicer in se soočite z izzivom. Tako boste lahko postali močnejši, samozavestnejši in imeli večjo vero sami vase in v svoje sposobnosti.  Tudi drugim boste pokazali, da se lahko spopadate z neugodnimi situacijami in jih morda spodbudili k soočanju z njihovimi težavami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com