Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Nasveti: Kako naučimo otroka brati?

Objavljeno

V redu

Velika večina otrok se ne more naučiti brati pred vstopom v šolo, saj njihovi možgani za to še niso dovolj zreli oziroma v njih še niso razvite povezave, ki so potrebne za učenje branja. Otroci se lahko pri nekaj letih naučijo posameznih črk ali zapišejo svoje ime in nekaj besed, a to temelji zgolj na memorizaciji, torej učenju »na pamet«, ne pa na procesih, ki so potrebni za branje. Zgolj majhen delež otrok se nauči brati pri treh ali štirih letih, vendar za to potrebujejo izjemno stimulativno okolje, ki pospeši tvorbo možganskih povezav, prav tako pa je potrebna tudi genetska predispozicija.

Ali veste, zakaj možgani niso že ob rojstvu prilagojeni za branje, tako kot so za govorno sporazumevanje? Ker je branje precej novejša veščina, ki se je pojavila s Sumerci, Babilonci in Egipčani. Pred tem pisave niso obstajale in tudi v vsem času človeške zgodovine velja za precej redko spretnost. Med približno 6.000 v zgodovini obstoječimi jeziki jih je pisanje in branje razvilo le okoli 200.

Kaj je potrebno, da otrok prične brati?

Branje ni samostojna dejavnost, temveč je nadgradnja govora oziroma govora v povezavi s prepoznavanjem in razumevanjem grafičnega, vizualnega zapisa besed, kjer vsak znak predstavlja glas (v nekaterih jezikih zlog ali celo besedo). Da se možgani lahko naučijo branja, morajo torej najprej obvladati govor, zato pogosto opažamo, da otroci, ki hitreje pričnejo govoriti in se dobro izražajo, pričnejo tudi hitreje brati in jim je učenje branja lažje.

Učenje branja

Le redki otroci veščino branja osvojijo že pri treh ali štirih letih.

Pri branju pridejo v možgane informacije, ki jih v vizualni obliki zaznavajo naše oči. Te se morajo pretvoriti ter povezati s pomenskimi enotami možganov, nadalje pa še z govornim izražanjem. In kot da to ne bi bilo dovolj, je za dojemanje informacij potrebna tudi primerna osredotočenost, ki je otrokom pogosto primanjkuje. Gotovo jih večino bolj zanimata igra in gibanje kot učenje branja.

Foto: freepik.com

Kako se naučiti brati brez težav?

Prav je, da se učenje branja prične v času otroštva, ko se možgani najbolj razvijajo in z največjo lahkoto prilagajajo. A ne moremo pričeti kar s črkami in njihovim povezovanjem ter razumevanjem zapisov. Da bi branje takrat, ko so možgani nanj pripravljeni, steklo čim bolje, lahko otroku že pred tem pomagamo z najrazličnejšimi spodbudami, s prijetnimi aktivnostmi, ki skrbijo za učenje in razvoj možganov skozi igro in druženje. Predstavljamo vam nekaj najučinkovitejših.

  1. Otroku od prvega dne naprej berite, saj bo v vaši družbi raje prisluhnil besedam. Kadar mu ne morete brati, naj posluša govor na radiu ali televiziji. S tem se bo učil novih besed, vzorcev slovnice, zaznaval zvok ter pravilno naglaševanje besed.
  2. Ko malčku berete, naj pri tem aktivno sodeluje. Spremlja naj slike ob besedilu in se tako nauči, da imajo napisane besede pomen, ki ga lahko povezuje z ilustracijami. Naj se nauči, kako »delujejo« knjige – da beremo od prve do zadnje strani, od zgoraj navzdol, od leve proti desni, da pri tem listamo strani. Da si bo potek branja lažje predstavljal, pri branju besedilu sledite s prstom.
  3. Z otrokom se igrajte razne besedne igre, nauči naj se izštevank in pesmic. S tem se bo učil fonetike.
  4. Otroku priskrbite enostavne knjige in slikanice, v katerih so sličice, ob njih pa zapis za poimenovanje podobe na sličici v velikih tiskanih črkah. Na začetku si bo zapis besed zapomnil na pamet, kasneje pa bo začel spoznavati, da ima vsaka črka dejansko pomen oziroma glas.
  5. Učenje branja s pomočjo slikanice
    Slikanica je eden izmed najboljših pripomočkov za učinkovito učenje branja.
  6. Otrok naj črk ne bere z njihovimi imeni, temveč z njihovim zvokom, torej z glasom. Črka M ni »m« ali »em«, temveč »mmmmm«.
  7. Z otrokom se igrajte logične igrice, pri katerih se različni elementi razvrščajo po pravilu, na primer po obliki, barvi, velikosti ali posebnem zaporedju. Tako se otrok nauči pravila zaporedja, ki je pomembno za branje in pisanje.
  8. Izkoristite vsako možnost, s katero lahko branje poteka ob vsakdanjih aktivnostih in na sproščen način. Otroku lahko preberete ime s škatle kosmičev, s pasje hišice, avtomobila ali izložbe.

V kolikor imate tudi sami kakšen dober nasvet, kako otroka naučiti brati, vam bomo hvaležni, če ga z nami in ostalimi bralci portala Bum.novic delite v komentarju.

Življenjski Stil

Teh 5 modnih dodatkov nikar ne uporabljajte več

Objavljeno

V redu

Avtor

Še nedavno so bili ti modni dodatki nujni za vse ljubiteljice mode, sedaj pa je čas, da jih odstranite iz svoje garderobne omare, saj se boste z njimi le še osmešile.

Moda se menja svetlobno hitro. In če je bil še pred nekaj meseci nek modni dodatek nujen, je danes lahko že obremenjujoč. Da letošnje poletje ne boste naredile napake, si preberite, katere modne dodatke, ki so bili še lani top, nujno odstranite iz svoje omare.

Mini očala

Še lansko leto so mini očala zasedala prva mesta med modnimi dodatki, upreti se jim nista mogli niti Rihanna in Ariana Grande, letos pa so popolnoma iz mode. Modni strokovnjaki svetujejo večja očala.

Bomber jakna

Kar nekaj let so bile tako imenovane bomber jakne zelo modne. Bile so vseh barv, različnih modnih krojev, navduševale so v kombinaciji s kavbojkami. A sedaj je čas, da se od njih poslovimo. Letos prihajajo bolj elegantne jakne.

Torbice za okrog pasu

Moda, ki je bila zelo priljubljena konec devetdesetih let, se je lansko pomlad in poletje poskušala vrniti. A neuspešno. Torbice za okrog pasu so pozabljene, namesto njih pa je čas za elegantne in ženstvene torbice.

PVC obutev

Plastične sandale, ki so lansko leto poskušale izboriti prva mesta med top modo so pozabljene. Nič več jih ne obujte.

Oblačila modnih znamk

Vrhunske modne znamke oblačil so bile na vseh kosih še nekaj let nazaj dobro vidne. Ime modne znamke je bilo dobro vidno tako na modnih dodatkih kot tudi na oblačilih. Sedaj so v ospredju enobarvne majice, ki ne razkrivajo oblikovalca. Prevladujejo bele barve.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda!

Objavljeno

V redu

Avtor

Že res, da so čmrlji zaradi pozebe ostali brez hrane, a kot svarijo strokovnjaki, lahko z nastavljanjem medu ali sladkorne raztopine naredimo še več škode. Preverimo, zakaj in kako lahko čmrljem zares pomagamo.

Ker je aprilska pozeba uničila številne cvetove, ki predstavljajo naraven vir hrane čmrljem, se je po družbenih omrežjih razširila informacija, naj jim ljudje pomagajo tako, da nastavijo žlico s sladkorno raztopino. A kot pojasnjuje biolog dr. Danilo Bevk z Nacionalnega inštituta za biologijo, slednje ni nasvet, ki bi čmrljem koristil – ravno nasprotno, raztopina je lahko zanje škodljiva, med pa nevaren.

Zakaj lahko med in sladkorna raztopina škodujeta čmrljem?

Čmrljem nikar ne nastavljajte sladkorja in meda! (foto: pixabay.com)

»Čmrlji tako ponujene sladkorne raztopine v teh razmerah ne bodo koristili, ker morajo varčevati z energijo in zato v glavnem mirujejo. Obstaja nevarnost, da bi ljudje ta način krmljenja uporabili tudi kasneje. Takrat dejansko obstaja možnost, da bi se čmrlji navadili na krmilnik, kar pa bi bilo zanje škodljivo. Potrebujejo namreč kakovostno hrano, ki jo nudijo cvetovi (medičino in cvetni prah) in se ne smejo navaditi na ‘fast food’. Še slabše je, če recepturo ‘izboljšamo’ tako, da namesto sladkorja uporabimo kar med. V medu so namreč povzročitelji čebeljih bolezni, ki so nevarne za čmrlje,« pojasnjuje Bevk in dodaja, da lahko v poletnem času s takšnim krmljenjem naredimo precej škode tudi čebelarjem, saj lahko izzovemo čebelji rop.

Med in sladkor torej v resnici ne dajeta koristnih rezultatov – kar pa ne pomeni, da čmrljem ne morete pomagati na drug način. Bevk tekom spletne objave na družbenem omrežju svetuje, da lahko to storimo tako, da skrbimo, da je v okolju dovolj medovitih rastlin. »Tako bodo čmrlji imeli večje zaloge hrane in bodo lažje preživeli vremenske nevšečnosti. Varujmo torej cvetoče travnike in mejice ter ohranjajmo in sadimo avtohtone medovite rastline, ki so bolj odporne na zmrzal. Ta rešitev ni tako preprosta, vendar deluje.«

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO