Connect with us

Življenjski Stil

Nasveti: Kako naučimo otroka brati?

Published

on

Velika večina otrok se ne more naučiti brati pred vstopom v šolo, saj njihovi možgani za to še niso dovolj zreli oziroma v njih še niso razvite povezave, ki so potrebne za učenje branja. Otroci se lahko pri nekaj letih naučijo posameznih črk ali zapišejo svoje ime in nekaj besed, a to temelji zgolj na memorizaciji, torej učenju »na pamet«, ne pa na procesih, ki so potrebni za branje. Zgolj majhen delež otrok se nauči brati pri treh ali štirih letih, vendar za to potrebujejo izjemno stimulativno okolje, ki pospeši tvorbo možganskih povezav, prav tako pa je potrebna tudi genetska predispozicija.

Ali veste, zakaj možgani niso že ob rojstvu prilagojeni za branje, tako kot so za govorno sporazumevanje? Ker je branje precej novejša veščina, ki se je pojavila s Sumerci, Babilonci in Egipčani. Pred tem pisave niso obstajale in tudi v vsem času človeške zgodovine velja za precej redko spretnost. Med približno 6.000 v zgodovini obstoječimi jeziki jih je pisanje in branje razvilo le okoli 200.

Kaj je potrebno, da otrok prične brati?

Branje ni samostojna dejavnost, temveč je nadgradnja govora oziroma govora v povezavi s prepoznavanjem in razumevanjem grafičnega, vizualnega zapisa besed, kjer vsak znak predstavlja glas (v nekaterih jezikih zlog ali celo besedo). Da se možgani lahko naučijo branja, morajo torej najprej obvladati govor, zato pogosto opažamo, da otroci, ki hitreje pričnejo govoriti in se dobro izražajo, pričnejo tudi hitreje brati in jim je učenje branja lažje.

Učenje branja

Le redki otroci veščino branja osvojijo že pri treh ali štirih letih.

Pri branju pridejo v možgane informacije, ki jih v vizualni obliki zaznavajo naše oči. Te se morajo pretvoriti ter povezati s pomenskimi enotami možganov, nadalje pa še z govornim izražanjem. In kot da to ne bi bilo dovolj, je za dojemanje informacij potrebna tudi primerna osredotočenost, ki je otrokom pogosto primanjkuje. Gotovo jih večino bolj zanimata igra in gibanje kot učenje branja.

Foto: freepik.com

Kako se naučiti brati brez težav?

Prav je, da se učenje branja prične v času otroštva, ko se možgani najbolj razvijajo in z največjo lahkoto prilagajajo. A ne moremo pričeti kar s črkami in njihovim povezovanjem ter razumevanjem zapisov. Da bi branje takrat, ko so možgani nanj pripravljeni, steklo čim bolje, lahko otroku že pred tem pomagamo z najrazličnejšimi spodbudami, s prijetnimi aktivnostmi, ki skrbijo za učenje in razvoj možganov skozi igro in druženje. Predstavljamo vam nekaj najučinkovitejših.

  1. Otroku od prvega dne naprej berite, saj bo v vaši družbi raje prisluhnil besedam. Kadar mu ne morete brati, naj posluša govor na radiu ali televiziji. S tem se bo učil novih besed, vzorcev slovnice, zaznaval zvok ter pravilno naglaševanje besed.
  2. Ko malčku berete, naj pri tem aktivno sodeluje. Spremlja naj slike ob besedilu in se tako nauči, da imajo napisane besede pomen, ki ga lahko povezuje z ilustracijami. Naj se nauči, kako »delujejo« knjige – da beremo od prve do zadnje strani, od zgoraj navzdol, od leve proti desni, da pri tem listamo strani. Da si bo potek branja lažje predstavljal, pri branju besedilu sledite s prstom.
  3. Z otrokom se igrajte razne besedne igre, nauči naj se izštevank in pesmic. S tem se bo učil fonetike.
  4. Otroku priskrbite enostavne knjige in slikanice, v katerih so sličice, ob njih pa zapis za poimenovanje podobe na sličici v velikih tiskanih črkah. Na začetku si bo zapis besed zapomnil na pamet, kasneje pa bo začel spoznavati, da ima vsaka črka dejansko pomen oziroma glas.
  5. Učenje branja s pomočjo slikanice
    Slikanica je eden izmed najboljših pripomočkov za učinkovito učenje branja.
  6. Otrok naj črk ne bere z njihovimi imeni, temveč z njihovim zvokom, torej z glasom. Črka M ni »m« ali »em«, temveč »mmmmm«.
  7. Z otrokom se igrajte logične igrice, pri katerih se različni elementi razvrščajo po pravilu, na primer po obliki, barvi, velikosti ali posebnem zaporedju. Tako se otrok nauči pravila zaporedja, ki je pomembno za branje in pisanje.
  8. Izkoristite vsako možnost, s katero lahko branje poteka ob vsakdanjih aktivnostih in na sproščen način. Otroku lahko preberete ime s škatle kosmičev, s pasje hišice, avtomobila ali izložbe.

V kolikor imate tudi sami kakšen dober nasvet, kako otroka naučiti brati, vam bomo hvaležni, če ga z nami in ostalimi bralci portala Bum.novic delite v komentarju.

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals