Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Enciklopedija čarovnih rastlin

Objavljeno

V redu

Narava je prava zakladnica čarovnih rastlin, ki rastejo po vsem našem planetu. Naši predniki so od nekdaj vedeli, da imajo rastline skrivnostne, čarovne moči. Čeprav smo mnoga od teh znanj pozabili, pa ni nikoli zares izginilo.

Scott Cunningham, avtor knjige Enciklopedija čarovnih rastlin, nas vabi, da se vrnemo v dni, ko so duhovi narave bivali v svetih gajih in so vile plesale na cvetličnih vrtovih.

V knjigi bomo našli navodila za čarovno uporabo za več sto rastlin:

• Nad vhodna vrata obesite venček, spleten iz ognjičevih cvetov, da zlu preprečite vstop v dom.

• Zakopljite sporiš okoli svoje hiše in v zemljo lončnic – bogastvo bo pritekalo in rastline bodo bujno uspevale.

• S seboj nosite žakeljc s korenino florentinske perunike, da boste pritegnili ljubezen.

• Pred spanjem spijte čaj iz vrtničnih popkov, ki bo sprožil preroške sanje.

Cunninghamova Enciklopedija čarovnih rastlin je zakladnica znanja o rastlinah in znanju iz Starega in Novega sveta. V tem razumljivem vodiču je vse, kar potrebujemo za praktično rastlinsko čarovništvo. Dotaknimo se moči rastlin in opazujmo, kako se bo čarovnija razcvetela.

  • Si želite privabiti ljubimca? V torbici imejte cvetne liste vrtnice ali korenino zajčje detelje.
  • Vas boli zob? Žvečite bezgovo vejico in jo zapičite v zid.
  • Bi želeli pokukati v prihodnost? Pripravite si čaj iz cvetov šipka, spijte ga tik preden greste spat in si zapomnite sanje. Ali pa imejte v žepu nekaj liatrisa, zavitega v rumeno tkanino.
  • Mislite, da ste žrtev uroka ali prekletstva? Zdravniki vas bodo poslali k najbližjemu psihiatru, čarovniki in čarodeji pa vam bodo naročili, da okoli svojega posestva potrosite čili in se okopate v kopeli iz cvetov mimoze.

V knjigi Enciklopedija čarovniških rastlin so predstavljene čarovne formule za vse mogoče namene, ki jih lahko po potrebi uporabite – hitro, preprosto, brez obredov. To ni knjiga čudaških, nemogočih urokov. To je neizmerno uporabna zbirka čarovnih rastlin, ki jih vsakdo lahko uporablja.

S čim lahko obvarujete svoj dom pred tatovi? Kako lahko osamljeno dekle prikliče ljubezen v svoje življenje? Na kakšen način lahko večina ljudi pomaga svojemu telesu premagati bolezen, ne da bi obiskali zdravnika ali kupovali zdravila?

Čarovništvo z rastlinami lahko uporabimo za reševanje različnih vsakdanjih problemov.

Osnova rastlinskega čarovništva je moč. Moč je energija, ki kroji rojstvo, življenje in smrt. Moč je življenjska sila in bit obstoja samega.

Čarovništvo je povzročanje sprememb z uporabo moči, kot je znanost še ni prepoznala ali sprejela. V knjigi Enciklopedija čarovnih rastlin je predstavljena skrita moč rastlin za čaranje z dobrimi nameni. Namreč, čaranje s slabim namenom se vedno povrne v obliki izkušnje, zato skrito moč uporabljamo le v najvišje dobro.

Rastline so zaradi svoje prvinske narave najstarejše in najbolj pogosto orodje za čaranje. Stara ljudstva so si nerazložljive pojave razložila z magijo in čarovništvom. Rastlinam so določili njihovo polarnost (moške in ženske vibracije), podobno kot je po kitajski mitologiji svet razdeljen na pola jin in jang. Vsako rastlino so posvetili določenemu božanstvu ali obratno – določeno božanstvo je oboževalo določeno rastlino. Prav tako so vsaki rastlini določili astrološko vrednost s planetom, ki ji pripada, in kozmični element (voda, zrak, zemlja, ogenj).

Avtor v knjigi Enciklopedija čarovnih rastlin razvrsti rastline po močeh, ki:

– privabljajo denar,
– varujejo dom,
– podaljšujejo življenje,
– pritegnejo srečo, veselje in prijateljstvo,
– odpravljajo uroke in kletve,
– povečujejo ali zmanjšujejo poželenje …

Rastline uporabimo tako, da jih nosimo ali imamo pri sebi, jih obesimo nad vrata ali si iz njih pripravimo kopel.

Naši predniki po celem svetu so uporabljali čarovništvo z rastlinami. Podobne moči so se prepoznavale pri istih rastlinah na vseh koncih Zemlje. Detelja je vedno prinašalka sreče, oreh in oreščki povečujejo plodnost, vrtnica prikliče ljubezen in romantična čustva, meta pomaga ohranjati zdravje in kamilica umirja duha in daje miren spanec.

V knjigi Enciklopedija čarovnih rastlin so združena znanja in podatki o rastlinah, ki smo jih morali do zdaj iskati razpršene v različnih etnoloških, antropoloških, zgodovinskih, mitoloških, astroloških in zeliščarskih virih.

V knjigi so zbrani primeri čarovne uporabe za več kot štiristo rastlin, ki so navedene s slovenskim botaničnim imenom, latinskim botaničnim poimenovanjem in ljudskimi imeni.

Več o knjigi Enciklopedija čarovnih rastlin na povezavi: https://www.iskanja.si/knjige/enciklopedija-carovnih-rastlin.html

Pripravila: Mirela Smajić, Pravljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

Foto: pixabay.com

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

V redu

Avtor

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

V redu

Avtor

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

V redu

Avtor

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals