Domov Življenjski Stil Kako postati bolj pozorni v vsakdanjem življenju?

Kako postati bolj pozorni v vsakdanjem življenju?

Zavestna osredotočenost je starodaven vzhodnjaški koncept, ki je dandanes zelo pomemben za naša življenja. Zamisel je zelo preprosta. Zavestna osredotočenost pomeni biti pozoren na določen način: z namenom, v sedanjem trenutku in brez sodb.

Vadba pozornosti, ki pritegne vso vašo pozornost in zavest do sedanjosti, lahko prinese veliko koristi za vaše čustveno in fizično zdravje, pa tudi za dober odnos v vašem življenju.

In čeprav obstaja veliko vadbe pozornosti, ki jih lahko redno vadite, je učenje, kako biti prisoten v tem trenutku, tudi odnos do življenja. S prakso se lahko naučite živeti bolj premišljeno življenje, ki vam omogoča, da se bolj zavedate vsega, kar počnete.

Pomivanje posode ali kakšna druga rutinska dejavnost lahko postane rutina (oz. vaja) zavestno osredotočene dejavnosti. Lahko opazujemo temperaturo vode in kakšen občutek nam daje na koži, sestavo pene na koži in da, lahko slišimo mehurčke, ki nežno pokajo. Opazimo zvoke vode, ko vanjo dajemo ali jemljemo posodo. Gladkost krožnikov in teksturo gobice. Opazili bomo stvari, ki jih običajno ne bi. Zavestno osredotočen sprehod prinese nove užitke.

Foto: SHUTTERSTOCK

Hoja je nekaj, kar večina izmed nas počne vsak dan. Lahko vadimo zavestno osredotočeno hojo vsaj po nekaj minut hkrati. Raje, kot da smo “v svojih glavah”, pogledamo okrog in opazimo, kaj vidimo, slišimo in čutimo. Opazimo lahko občutke v našem telesu, ki jih poraja hoja; gibanje naših stopal, nog, rok, glave in telesa ob vsakem koraku. Opazujmo dihanje. Misli se nam bodo neprestano vsiljevale, mi pa jih lahko le opazimo in nato svojo pozornost prenesemo nazaj na hojo.

Bolj kot vadimo, bolj bomo (vsaj na začetku) opažali vsiljive misli in to je v redu. Edini cilj zavestno osredotočene dejavnosti je, da našo pozornost vedno znova usmerja na dejavnost, medtem ko opažamo občutke znotraj in zunaj nas.

Pazljivost zahteva prakso in trud. Nihče ni dober, ko začnejo. Vaš um se bo verjetno večkrat sprehajal.

Toda s prakso in potrpljenjem postanemo boljši. Končno boste spoznali, da lahko živite bolj premišljeno življenje in uživate v ugodnostih, kot so manj stresa, boljše duševno zdravje, boljši odnosi in na splošno večja sreča.