Domov Življenjski Stil Imate radi jogurt? Potem pa le preberite …

Imate radi jogurt? Potem pa le preberite …

Ni vsak jogurt zdrav jogurt …

Prodajne police ponujajo vrsto jogurtov, a vsi niso zdravi. Nekateri spadajo pod tako imenovano hitro hrano, ki ni zdrava. Kaj morate vedeti o jogurtu, kako izbrati zdravega, si preberite v prispevku.

Izberite zdrav jogurt

Za okusen in zdrav jogurt se ne potrebuje veliko sestavin. Dovolj sta mleko in žive bakterijske kulture, ki le tega spreminjajo v jogurt. Dodatek je lahko še nekaj sladkorja in svežega sadja, ni pa nujno. Če jogurt, ki ga nameravate kupiti, vsebuje še druge dodatke, pa se ga raje izogibajte, saj ti niso zdravi. Izogibajte se jogurtov, ki vsebujejo umetna sladila in hidrogenirane maščobe.

Probiotiki

Probiotiki so dobre bakterije, ki jih naše črevesje potrebuje in prav te so tudi sestavni del jogurta.  Preberite na jogurtu, če vsebuje žive in aktivne kulture ali probiotike. Nekateri proizvajalci jih namreč s postopkom pridobivanja jogurta uničijo.

Preverite količino sladkorja

Jogurt že sam po sebi vsebuje naravni mlečni sladkor laktozo, zato dodatno slajenje ne bi bilo potrebno. Izogibajte se izdelkov, ki imajo pod sestavinami sladkor napisan na prvem ali drugem mestu. To je znak, da ga vsebujejo veliko. Ne samo naravnega, tudi dodanega.

Sadje lahko dodate sami

Kupite navadni jogurt, brez odvečnih dodatkov in, če imate radi sadnega, preprosto dodajte nekaj sadja sami. V jogurt lahko dodate sveže sadje, suho sadje, oreščke, vse, kar vam odgovarja. Tako boste vedeli, da ste dodali zdrave dodatke.

Jogurt bo še bolj zdrav, če boste sveže sadje dodali sami. (foto: Shutterstock)

Lahko jogurti

Tako imenovani lahki jogurti niso zdravi. Največkrat vsebujejo umetna sladila. Strokovnjaki so dokazali, da je najbolj zdrav polnomasten jogurt, saj vsebuje zdrave maščobe.

Foto: Shutterstock