Domov Življenjski Stil Bi radi hitreje shujšali? Izberite pravi čaj

Bi radi hitreje shujšali? Izberite pravi čaj

Čaji imajo mnoge za telo pozitivne učinke, saj nas pomirjajo, izboljšujejo imunski sistem in vplivajo na nekatere bistvene življenjske procese v telesu. Marsikdo po njih poseže zlasti pozimi, ko si z zeliščnimi čaji pomagamo pri različnih prehladnih obolenjih, drugi pa so s čajem, v želji po bolj zdravem življenju, že nadomestili svoje vsakdanje skodelice kave. Kakor koli – mnogo čajev nam pomaga tudi pri izgubi kilogramov, pri čemer ni nujno, da so to prav tisti, na katerih je jasno označeno, da so čaji za hujšanje.

Zdravilna zelišča

Čaji so pravzaprav poparki različnih vrst čajevca in zelišč. Kako pomembna so zdravilna zelišča, nas učijo tako izročilo zeliščarstva in domače priprave rastlinskih izvlečkov za skoraj vsako težavo (ne pozabite, da »za vsako tegobo rož’ca raste«) kot tudi sodobna farmacija in kozmetična industrija – obe namreč za pripravo izdelkov uporabljata rastline. Rastline, ki zdravijo, sproščajo, pomlajujejo, polepšajo …

Kako pa lahko takšen ali drugačen čaj za hujšanje pomaga pri odpravi odvečnih kilogramov? V prvi vrsti je treba poudariti, da je čaj napitek, ki skoraj nima kalorij, z njim pa učinkovito napolnimo želodec ter tako preženemo občutek lakote. Z uživanjem čaja skrbimo za primerno hidracijo telesa, ki je zlasti pomembna v vročih poletnih mesecih – in zato velja čaj uživati vse leto, ne zgolj pozimi. Čaji ravno tako pospešujejo prebavo in imajo ugoden vpliv na naš metabolizem, pomagajo čistiti telo, odvajajo odvečno vodo iz telesa, nas oskrbujejo z antioksidanti … A pojdimo lepo po vrsti – poglejmo, kateri so posamezni čaji za hujšanje in kakšni so njihovi učinki ter sestava.

Hot green tea in glass teapot and cup on the table

Zeleni čaj

Čaj iz pravih listov čajevca Camellia sinensis imenujemo zeleni čaj. Prvotno izvira iz Kitajske, od črnega čaja pa se razlikuje v predelavi lističev. Črni čaj je fermentiran, zeleni pa nefermentiran ter izpostavljen zgolj minimalni oksidaciji.

Zeleni čaj velja za najboljši čaj za hujšanje, sicer pa je koristen za telo v celoti. Vsebuje ogromno količino antioksidantov in čisti telo, hkrati pa nas zaradi vsebnosti kofeina tudi poživi. Njegove sestavine pospešujejo razgradnjo telesnih maščob in povečujejo porabo energije, ki je potrebna za prebavo, metabolizem ter absorbcijo hranilnih snovi.

Najbolje je uporabljati kakovosten zelenih čaj iz celih čajnih lističev, ga preliti z vročo (ne vrelo) vodo in ga pustiti stati okoli 5 minut, preden lističe odstranimo. Učinkovitost čaja lahko še povečamo in mu damo bolj »začinjen« okus, če mu dodamo nekaj koščkov korenine ingverja.

hot tea on wood table

Beli čaj

Tudi beli čaj so lističi Camellia sinensis, ki pa so še bolj »nedolžni« – lističi so nefermentirani, med njimi pa so tudi mladi brsti in lističi čajevca, zaradi česar ima beli čaj še manj kofeina.

Beli čaj ima vse pozitivne lastnosti zelenega, saj ravno tako čisti, pospešuje metabolizem, vpliva na porabo energije, razgrajuje maščobe in vsebuje antioksidante. Njegova prednost je v tem, da ga lahko uživamo tudi zvečer, pred spanjem, saj nas ne bo držal pokonci.

Koprivin čaj

Rastlina, ki se je zaradi pikajočih dlačic bojimo, si ponovno utira pot v našo prehrano, saj vsebuje kar 7 % beljakovin, kar je za rastlino izjemno. Poleg tega ima 10-krat več železa kot špinača, 6-krat več vitamina C kot limona in 5-krat več kalcija kot kravje mleko. Vsebuje tudi kalij, magnezij, fosfor, vitamin K, silicij …

Čaj pripravimo tako, da dve čajni žlički kopriv prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 5 minut. Koprivin čaj nas poživi, napolni z vitamini, preprečuje krče (zaradi česar je koristen ob telesni vadbi), pomaga pri izgorevanju maščob, predvsem pa deluje kot diuretik – odvaja vodo iz telesa, s tem pa tudi čisti telo in izloča toksine.

Korpiva je naravni diuretik. (foto: pexels.com)

Metin čaj z limono

Meta v prvi vrsti pomirja, zato se priporoča vsem, ki imajo težave s stresom, še bolj pa vsakomur, ki ob stresu rad poseže po hrani oziroma nezdravih sladkih in slanih prigrizkih. Ker meta pomiri, tudi pomaga spati, kar je za hujšanje bistvenega pomena. Določeni hormoni se namreč izločajo le med spanjem, prav tako pa zgolj v spancu potekajo nekateri telesni procesi, ki so bistveni za hujšanje. Meta ravno tako pomaga zatirati apetit in je bogata z magnezijem, ki preprečuje krče.

Da bi bil metin čaj še boljši čaj za hujšanje, ga je najbolje kombinirati z limono, saj tako v telo vnesemo tudi vitamin C, ki ni bistven zgolj za imunski sistem, temveč tudi za izgorevanje maščob. Prav tako sok limone poskrbi za pospešitev presnove.

Foto: freepik.com