Connect with us

Življenjski Stil

Bi radi hitreje shujšali? Izberite pravi čaj

Published

on

Čaji imajo mnoge za telo pozitivne učinke, saj nas pomirjajo, izboljšujejo imunski sistem in vplivajo na nekatere bistvene življenjske procese v telesu. Marsikdo po njih poseže zlasti pozimi, ko si z zeliščnimi čaji pomagamo pri različnih prehladnih obolenjih, drugi pa so s čajem, v želji po bolj zdravem življenju, že nadomestili svoje vsakdanje skodelice kave. Kakor koli – mnogo čajev nam pomaga tudi pri izgubi kilogramov, pri čemer ni nujno, da so to prav tisti, na katerih je jasno označeno, da so čaji za hujšanje.

Zdravilna zelišča

Čaji so pravzaprav poparki različnih vrst čajevca in zelišč. Kako pomembna so zdravilna zelišča, nas učijo tako izročilo zeliščarstva in domače priprave rastlinskih izvlečkov za skoraj vsako težavo (ne pozabite, da »za vsako tegobo rož’ca raste«) kot tudi sodobna farmacija in kozmetična industrija – obe namreč za pripravo izdelkov uporabljata rastline. Rastline, ki zdravijo, sproščajo, pomlajujejo, polepšajo …

Kako pa lahko takšen ali drugačen čaj za hujšanje pomaga pri odpravi odvečnih kilogramov? V prvi vrsti je treba poudariti, da je čaj napitek, ki skoraj nima kalorij, z njim pa učinkovito napolnimo želodec ter tako preženemo občutek lakote. Z uživanjem čaja skrbimo za primerno hidracijo telesa, ki je zlasti pomembna v vročih poletnih mesecih – in zato velja čaj uživati vse leto, ne zgolj pozimi. Čaji ravno tako pospešujejo prebavo in imajo ugoden vpliv na naš metabolizem, pomagajo čistiti telo, odvajajo odvečno vodo iz telesa, nas oskrbujejo z antioksidanti … A pojdimo lepo po vrsti – poglejmo, kateri so posamezni čaji za hujšanje in kakšni so njihovi učinki ter sestava.

Hot green tea in glass teapot and cup on the table

Zeleni čaj

Čaj iz pravih listov čajevca Camellia sinensis imenujemo zeleni čaj. Prvotno izvira iz Kitajske, od črnega čaja pa se razlikuje v predelavi lističev. Črni čaj je fermentiran, zeleni pa nefermentiran ter izpostavljen zgolj minimalni oksidaciji.

Zeleni čaj velja za najboljši čaj za hujšanje, sicer pa je koristen za telo v celoti. Vsebuje ogromno količino antioksidantov in čisti telo, hkrati pa nas zaradi vsebnosti kofeina tudi poživi. Njegove sestavine pospešujejo razgradnjo telesnih maščob in povečujejo porabo energije, ki je potrebna za prebavo, metabolizem ter absorbcijo hranilnih snovi.

Najbolje je uporabljati kakovosten zelenih čaj iz celih čajnih lističev, ga preliti z vročo (ne vrelo) vodo in ga pustiti stati okoli 5 minut, preden lističe odstranimo. Učinkovitost čaja lahko še povečamo in mu damo bolj »začinjen« okus, če mu dodamo nekaj koščkov korenine ingverja.

hot tea on wood table

Beli čaj

Tudi beli čaj so lističi Camellia sinensis, ki pa so še bolj »nedolžni« – lističi so nefermentirani, med njimi pa so tudi mladi brsti in lističi čajevca, zaradi česar ima beli čaj še manj kofeina.

Beli čaj ima vse pozitivne lastnosti zelenega, saj ravno tako čisti, pospešuje metabolizem, vpliva na porabo energije, razgrajuje maščobe in vsebuje antioksidante. Njegova prednost je v tem, da ga lahko uživamo tudi zvečer, pred spanjem, saj nas ne bo držal pokonci.

Koprivin čaj

Rastlina, ki se je zaradi pikajočih dlačic bojimo, si ponovno utira pot v našo prehrano, saj vsebuje kar 7 % beljakovin, kar je za rastlino izjemno. Poleg tega ima 10-krat več železa kot špinača, 6-krat več vitamina C kot limona in 5-krat več kalcija kot kravje mleko. Vsebuje tudi kalij, magnezij, fosfor, vitamin K, silicij …

Čaj pripravimo tako, da dve čajni žlički kopriv prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 5 minut. Koprivin čaj nas poživi, napolni z vitamini, preprečuje krče (zaradi česar je koristen ob telesni vadbi), pomaga pri izgorevanju maščob, predvsem pa deluje kot diuretik – odvaja vodo iz telesa, s tem pa tudi čisti telo in izloča toksine.

Korpiva je naravni diuretik. (foto: pexels.com)

Metin čaj z limono

Meta v prvi vrsti pomirja, zato se priporoča vsem, ki imajo težave s stresom, še bolj pa vsakomur, ki ob stresu rad poseže po hrani oziroma nezdravih sladkih in slanih prigrizkih. Ker meta pomiri, tudi pomaga spati, kar je za hujšanje bistvenega pomena. Določeni hormoni se namreč izločajo le med spanjem, prav tako pa zgolj v spancu potekajo nekateri telesni procesi, ki so bistveni za hujšanje. Meta ravno tako pomaga zatirati apetit in je bogata z magnezijem, ki preprečuje krče.

Da bi bil metin čaj še boljši čaj za hujšanje, ga je najbolje kombinirati z limono, saj tako v telo vnesemo tudi vitamin C, ki ni bistven zgolj za imunski sistem, temveč tudi za izgorevanje maščob. Prav tako sok limone poskrbi za pospešitev presnove.

Foto: freepik.com

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals