Kontaktirajte nas

Kulinarika

Recept za okusne sočne breskvice

Objavljeno

V redu

SESTAVINE

količina: 50-60 kom

Piškoti: 

  • 3 jajca
  • 200 g sladkorja
  • 230 ml olja
  • 3 žlice mleka
  • 1 vanilijev sladkor (priporočam burbon)
  • pol pecilnega praška (2 žlički) 
  • 3 žlice moke 
  • približno 600 g moke

Nadev: 

  • piškotne drobtine od izdolbenih polovičk
  • 6 velikih žlic domače marmelade, po potrebi več 
  • 0,5 dl ruma
  • 1 žlica kakava v prahu 
  • 1 pest mletih lešnikov 

Za dekoracijo: 

  • rdeča in rumena barva za živila 
  • voda
  • kristalni sladkor
  • aroma hruške 

Dodatno: 

  • olje

POSTOPEK

  1. Jajca, olje, mleko, sladkor, 3 žlice moke in pecilni prašek z metlico dobro zmešamo in maso postavimo za par ur v hladilnik.
  2. Ohlajeni masi vmešamo moko in zgnetemo voljno testo, ki se ne lepi na površino. 
  3. Površino (pult, mizo) na tanko premažemo z oljem in na naoljeni površini testo narežemo in z naoljenimi rokami oblikujemo valje / kače, ki jih narežemo kot njoke, tudi velikost naj bo približno enaka kot za njoke. Vsak “njok” posebej oblikujemo v kroglico in jo položimo na peki papir. Razmak med kroglicami naj bo približno 1 cm, ker malo zrastejo. 
  4. Iz testa dobimo približno 2 večja pladnja piškotov.
  5. Pečemo v pečici, ogreti na le 150 stopinj celzija, brez ventilatorja cca. 20 minut.
  6. kroglice ne smejo dobiti barve, morajo pa biti trdne, ne mehke, ko se jih dotaknemo. Po potrebi podaljšamo čas pečenja, po 3 minute naenkrat. 
  7. Še tople piškote izdolbemo z ostro konico noža. Dolbemo nežno, da piškoti ne počijo! 
  8. Za nadev piškotne drobtinice zmešamo s kakavom in lešniki, večje kose zdrobimo s prsti. 
  9. Dodamo rum in dobro premešano marmelado. Zgnetemo v homogen nadev.
  10. Napolnimo polovičke do roba in združimo po dve, približno enako velike. 
  11. Za dekoracijo si pripravimo 1 skodelico s kristalnim sladkorjem in 2 globoka krožnika – v vsak krožnik nalijemo za približno 0,5 cm vode. V en krožnik damo rdeče, v drugega pa rumeno barvilo. Dodamo še sadno aromo. 
  12. Breskvice najprej povaljamo v rumen krožnik, nato pa po navdihu še v rdečega. Odložimo na papirnato brisačko, da se odteče in ponovimo še približno s 7 – 10 piškoti, nato vsak odcejen piškot povaljamo še v kristalnem sladkorju. 
  13. Odložimo na pladenj. 
  14. Ponavljamo postopek, dokler ne okrasimo vseh piškotov. 
  15. Breskvice pustimo na pladnju čez noč, da se posušijo.

Foto: Shutterstock

Kulinarika

Trik: Tako boste najhitreje odtajali meso

Objavljeno

V redu

Avtor

Se tudi vam kdaj zgodi, da pozabite iz zamrzovalnika vzeti meso? Kako ga pravilno in hitro odtajati, če pa vemo, da ni primerna uporaba mikrovalovne pečice ali vroče vode?

Najboljša rešitev, da hitro odtalite še zamrznjeno meso je, da ga potopite v mrzlo vodo.

Strokovnjaki odsvetujejo, da ga čez noč puščate na pultu, saj se na ta način lahko razvijejo škodljive bakterije. Prav tako ni priporočljivo, da ga odtalite v mikrovalovni pečici, saj se na tak način meso na nekaterih delih lahko skuha. Tudi vroča voda ni najboljša rešitev, saj boste tako uničili kvaliteto mesu.

Zato je najboljši način, da meso odtalite hitro, uporaba hladne vode. Nalijete jo v večjo posodo, potopite vanjo kos mesa in počakate, svetuje Jeff Porter, znani kuharski mojster.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Poznate kvinojo? Preberite, zakaj mora biti na vašem jedilniku!

Objavljeno

V redu

Avtor

Kvinoja spada med najbolj zdrava živila. Poznali so jo že pred našim štetjem, skoraj je utonila v pozabo, sedaj pa se zaradi svojega odličnega okusa in zdravilnih lastnosti spet vrača. Jejte jo!

Kvinoja  spada med najbolj zdrava živila vseh časov, a je kljub temu še vedno ne pozna in ne uporablja mnogo ljudi.  Inki so jo nekoč imenovali »mati vseh žit«. A četudi se pripravlja in servira podobno kot žitarice, to ni. Kvinoja je sorodnica špinače, blitve in rdeče pese. Užiten del kvinoje so njena semena, ki spominjajo na semena sezama ali prosa. Običajno so bledo rumene barve, pri nekaterih vrstah (poznamo jih okrog 1800) pa so semena bela, roza, oranžna, rdeča ali celo vijolična ali črna. So brez glutena in se jih kuha podobno kot riž. Zelo primerna so za prehrano vegetarijancev, saj so odličen vir beljakovin.

Ker je kvinoja zelo bogata s proteini, spada med ene najbolj zdravih živil na svetu. Vsebuje vse potrebne esencialne aminokisline in je zato popoln vir beljakovin. Poleg tega je bogata z vlakninami in železom. Spodbuja delovanje jeter in preprečuje osteoporozo.

Kvinoja je super živilo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Triki, brez katerih v kuhinji ne boste več mogli

Objavljeno

V redu

Avtor

Zbrali smo nekaj zares odličnih trikov, s katerimi si boste olajšali kuhanje. Preberite jih!

Kako preprečiti, da se testenine ne zlepijo?

Najbolj pomembno je, da je lonec, v katerem se kuhajo testenine, dovolj velik in da je v njem dovolj slane vode. Ta mora testenine prekriti. ko voda zavre in ko vanjo stresete testenine, dodajte še žličko olja in premešajte. Med kuhanjem jih še večkrat premešate. Kuhane odcedite, ne spirajte jih pod vodo.

Kako narezati čebulo, da vas ne bo spravila v jok?

Bolj ko je nož tanek in oster, manj boste jokali. Bolj, ko je nož top, več čebulnega soka se sprošča v ozračje, ta pa draži vaše oči. Ali, če razložimo nekoliko bolj strokovno:  čebulne celice se pri rezanju poškodujejo in encimi se pomešajo s sulfidi. Med njimi pride do kemijske reakcije, te se razkrajajo v hitro hlapljiv plin. Ta se širi skozi zrak in pride tudi do oči.

Kuharji svetujejo tudi, da čebulo, preden se je lotite rezati, za nekaj minut postavite v zamrzovalnik in ohladite. Pomagajo tudi sončna očala. Nekateri prisegajo, da se jim oči ne solzijo, če imajo med rezanjem v ustih grižljaj kruha.

Če pa vam vseeno ne uspe in se vam oči zasolzijo, jih sperite pod tekočo vodo.

Če boste čebulo za nekaj časa postavili v zamrzovalnik, jo boste narezali brez solz. (foto: pexels.com)

Kako ohraniti zelišča čim dlje časa sveža?

Popolnoma enostavno – negujte jih tako, kot rezano cvetje! Peteršilj, drobnjak, meto, baziliko, kar koli pač uporabljate pri kuhi, postavite v lonček z vodo. Čeznje poveznite plastično vrečko in njih postavite v hladilnik. Na tak način bodo zelišča dlje časa sveža.

Kako ugotoviti, če so jajca sveža?

Jajca v hladilniku zdržijo kar nekaj dni. Prav zato pa včasih lahko pozabimo, kdaj smo jih kupili ali dobili. Če na škatli ni datuma, ga lahko ob nakupu napišemo sami. Če pa pozabimo zapisati datum, lahko naredimo drugačen preizkus: V posodo natočimo vodo. Sveža jajca so težja, zato bodo potonila na dno posode, manj sveža bodo potonila, toda, postavila se bodo pokonci. Tista, ki pa niso več uporabna, bodo plavala na površju.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO