Kontaktirajte nas

Kulinarika

Recept za okusne sočne breskvice

Objavljeno

V redu

SESTAVINE

količina: 50-60 kom

Piškoti: 

  • 3 jajca
  • 200 g sladkorja
  • 230 ml olja
  • 3 žlice mleka
  • 1 vanilijev sladkor (priporočam burbon)
  • pol pecilnega praška (2 žlički) 
  • 3 žlice moke 
  • približno 600 g moke

Nadev: 

  • piškotne drobtine od izdolbenih polovičk
  • 6 velikih žlic domače marmelade, po potrebi več 
  • 0,5 dl ruma
  • 1 žlica kakava v prahu 
  • 1 pest mletih lešnikov 

Za dekoracijo: 

  • rdeča in rumena barva za živila 
  • voda
  • kristalni sladkor
  • aroma hruške 

Dodatno: 

  • olje

POSTOPEK

  1. Jajca, olje, mleko, sladkor, 3 žlice moke in pecilni prašek z metlico dobro zmešamo in maso postavimo za par ur v hladilnik.
  2. Ohlajeni masi vmešamo moko in zgnetemo voljno testo, ki se ne lepi na površino. 
  3. Površino (pult, mizo) na tanko premažemo z oljem in na naoljeni površini testo narežemo in z naoljenimi rokami oblikujemo valje / kače, ki jih narežemo kot njoke, tudi velikost naj bo približno enaka kot za njoke. Vsak “njok” posebej oblikujemo v kroglico in jo položimo na peki papir. Razmak med kroglicami naj bo približno 1 cm, ker malo zrastejo. 
  4. Iz testa dobimo približno 2 večja pladnja piškotov.
  5. Pečemo v pečici, ogreti na le 150 stopinj celzija, brez ventilatorja cca. 20 minut.
  6. kroglice ne smejo dobiti barve, morajo pa biti trdne, ne mehke, ko se jih dotaknemo. Po potrebi podaljšamo čas pečenja, po 3 minute naenkrat. 
  7. Še tople piškote izdolbemo z ostro konico noža. Dolbemo nežno, da piškoti ne počijo! 
  8. Za nadev piškotne drobtinice zmešamo s kakavom in lešniki, večje kose zdrobimo s prsti. 
  9. Dodamo rum in dobro premešano marmelado. Zgnetemo v homogen nadev.
  10. Napolnimo polovičke do roba in združimo po dve, približno enako velike. 
  11. Za dekoracijo si pripravimo 1 skodelico s kristalnim sladkorjem in 2 globoka krožnika – v vsak krožnik nalijemo za približno 0,5 cm vode. V en krožnik damo rdeče, v drugega pa rumeno barvilo. Dodamo še sadno aromo. 
  12. Breskvice najprej povaljamo v rumen krožnik, nato pa po navdihu še v rdečega. Odložimo na papirnato brisačko, da se odteče in ponovimo še približno s 7 – 10 piškoti, nato vsak odcejen piškot povaljamo še v kristalnem sladkorju. 
  13. Odložimo na pladenj. 
  14. Ponavljamo postopek, dokler ne okrasimo vseh piškotov. 
  15. Breskvice pustimo na pladnju čez noč, da se posušijo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kulinarika

Skrivnosti rahlih palačink, ki se topijo v ustih

Objavljeno

V redu

Avtor

Skrivnost tankih in rahlih palačink se skriva v postopku priprave mase in dodatku sestavin, ki jih morda doslej še niste uporabili.

Si tudi vi želite pripraviti popolne palačinke? Da bodo tanke in rahle, je potrebno poznati nekaj ključnih nasvetov kuharskih mojstrov. Triki se skrivajo tako v dodatnih sestavinah, kot v samem postopku priprave.

Sestavine za pripravo mase za palačinke

Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli. Da pa bodo palačinke še posebej rahle, kuharski mojstri priporočajo, da v maso vmešate ščepec sode  bikarbone, žlico stopljenega masla, malce mineralne vode, del mleka nadomestite z vodo

Priprava mase: Upoštevajte naslednje nasvete

–          moko presejte

–          uporabite pol mehke in pol ostre moke

–          uporabite jajca, ki ste jih poprej segreli na sobni temperaturi

–          mleko sestavinam počasi prilivamo med mešanjem

–          masa mora biti dovolj tekoča

–          pripravljena masa naj počiva 10 minut, nato jo tik pred peko znova premešajte

Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli.

Peka palačink:

Če imate namensko ponev za peko palačink, ne bi smeli imeti večjih težav. Poskrbite le, da bo ponev dovolj vroča. Če boste uporabili olje, lahko odvečno maščobo popivnate s papirnato brisačo. Prepričajte se, da je masa dovolj tekoča. V kolikor bo pregosta, bodo palačinke debele in zbite. Če se slednje pripeti, masi le dodajte malce vode.

Tako, zdaj pa zavihajte rokave! Če boste svoj slasten izdelek delili z nami na Facebooku, bomo seveda zelo veseli.

Foto: pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik s katerim bodo piščančja bedra nebeško slastna

Objavljeno

V redu

Avtor

Imate radi piščančje peruti ali bedrca? Potem vam z največjim veseljem predajamo naslednji nasvet. Navdušeni boste!

Takole je, ne bomo se delali fine, velja? Če radi obirate piščančje peruti in bedrca, govorimo isti jezik. Če temu prištejemo še naklonjenost zlato zapečeni kožici, pa si lahko kar podamo roke. Da boste lahko uživali v krožniku sočnih, zlato zapečenih in nebeško slastnih kosov mesa, sledite izvedbi dveh preprostih trikov.

Mlečna marinada – skrivnost sočnega mesa

Da bodo bedrca in perutničke za več odtenkov bolj sočne in okusne, kose mesa eno uro pred peko premažite z mlečno marinado. Mešanica stopljenega masla, mleka in jogurta bo razvila naravnost neverjeten učinek. Mlečne kisline namreč vplivajo na mehčanje mesa in izboljšajo okus. Se vam zdi predlog nenavaden? Verjemite, da je vredno poizkusiti. Ne bo vam žal!

Kako do zlato rjave skorjice?

Ne boste verjeli, a spet smo pri mlečnih kislinah. Ker mlečni izdelki vsebujejo sladkorje, slednji med peko karamelizirajo. Preden se torej lotite pečenja, kožo na mesu premažite z maslom. Med peko se bo kožica slastno zapekla in vas mamila tako z izgledom, kot omamnim vonjem.

Naj se ples brbončic prične! Pa ne pozabite deliti nasveta s svojimi prijatelji.

Foto: pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Trik s kozarcem: Navdušite z rožicami iz salame

Objavljeno

V redu

Avtor

Popestrite narezek s slastnimi cvetlicami iz polsuhih mesnin.

Danes bomo z vami delili zanimivo idejo, ki vam bo služila za navdih pri pripravi narezkov. Če želite, da bo okusen  narezek tudi prava paša za oči, potem zagotovo ne boste zgrešili z mesnimi cvetlicami, katerih priprava je sila preprosta, končni izdelek pa dih jemajoč.

Mesne cvetlice boste najlažje izdelali iz okrogle polsuhe salame. Velikost je lahko poljubna. Da bo izpod vaših prstov nastala lična rozeta, vam bo odlično služil kozarec. Večji kot je premer kozarca, večja bo mesna rožica. Kot razkriva spodnja video vsebina, izdelava rožice poteka tako, da rezine salame polagate prek roba kozarca, eno poleg druge, ko zaključite, nadaljujete še z dvema plastema. Rezine ob prepogibu malce učvrstite s prsti. Ko bo polaganje rezin končano,  kozarec preprosto obrnite na glavo, tako da ga postavite na krožnik ali desko za narezek, zatem ga nežno odstranite iz objema cvetlice.

Da si boste ustvarili jasnejšo sliko, si celoten postopek oglejte v videu, mi bi vam toplo svetovali le to, da pri izdelavi uporabite gospodinjske rokavice. Najbrž se boste strinjali, da navkljub čistim rokam prijemanje in stiskanje salame s prsti ni ravno higienično.  

@mama_mila_

Create the perfect picnic with these simple hacks 🌻 @stanleyrogersau #charcuterieboard #kitchentips #kitchenhacks

♬ fools (can’t help falling in love) – Foster & Sody & Sarcastic Sounds
@janelleelise

This is pure magic. #cheese #charcuterie #cook #hack #food

♬ This Magic Moment – Drifters

Foto: pexels.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO