Kontaktirajte nas

Kulinarika

Triki za popolna jajca na oko

Objavljeno

V redu

Imate radi pečena jajca na oko? Da vam bodo šla še posebej v slast, sledite trikom, s pomočjo katerih boste pripravili popolno jed.

Na oko pripravljena jajčka ne sme prekrivati tista nadležna sluz, rumenjak mora ostati ravno prav sočen in nežno tekoč, spodnja stran beljaka pa hrustljava in zlato zapečena.

Za popolna jajčka na oko se nam seveda ne sme pripetiti, da bi se jajce razlilo. Temu se izognete tako, da jajce nežno ubijete čim nižje, torej tik nad ponvijo ali skodelico. Pri večji razdalji je lahko sila padca dovolj velika, da poči ovoj ob rumenjaku.

Poskrbite, da bo ponev za peko jajc dovolj namaščena, sicer se vam bodo jajca prilepila na površino. Temu potem sledi bitka z lopatico in raztrgan beljak, ki je daleč od estetsko pripravljene jedi. Ne pozabite, da je potrebno maščobo v ponvi dovolj segreti!

Oh, ta sluz!

Tudi vam jajčno sluz pokvari pogled na pečena jajčka? Veste, pravzaprav je njena funkcija zelo pomembna. Tako imenovana halaza obdrži rumenjak na sredini jajca. Pri cvrtju jajc se lahko sluzi znebimo tako, da ponev prekrijemo s pokrovko, s čimer dosežemo, da jajca lepo zakrknejo. Pomagamo si lahko tudi tako, da zgornji del jajca večkrat pokapamo z vročo maščobo iz ponve.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kulinarika

Trik za paniranje popolnoma brez packarije

Objavljeno

V redu

Avtor

Verjamete, da lahko panirate z rokami, a si ob tem ne umažete prstov? Je to sploh mogoče? O, ja pa je. Berite dalje.

Pri paniranju mesa se kljub uporabi vilic dela lotevate tudi s prsti. Če želite, da se moka in drobtine dobro oprimejo površine, je namreč potrebno več kot zgolj obračanje s priborom. Ob vsem tem je seveda sila nadležno, ker se na pomokane prste prime razžvrkljano jajce, nato pa še drobtine in če nismo previdni, je vse skupaj videti, kot bi panirali lastne prste.

Vsemu temu se zlahka izognete z najbolj preprostim trikom na svetu. A čeprav je tako enostaven, zanj ve le malo gospodinj. Kar povprašajte svoje mame in babice! Rešitev se namreč skriva zgolj v tem, da se celotnega postopka NE lotevate z obema rokama hkrati.

V moki povaljate z levo roko kos mesa, nato ga denete na krožnik, v katerem je razžvrkljano jajce. Sedaj leve roke ne uporabljajte več! Z desno roko primite vilico, meso obrnite v razžvrkljanem jajcu, da se oprime površine, nato kos mesa z vilico ponesite v malce bolj globoko posodo, v katero ste natresli krušne drobtine. Z desno roko posodo stresite, da se oprime jajčnega sloja, nato pa drobtine potapkajte s prsti in dlanjo – seveda z desno roko. Kot boste videli, se sestavine ne bodo prijele na vaše prste. Paniranje bo potekalo veliko hitreje, časa ne boste izgubljali s čiščenjem prstov, pa še v posodi z drobtinami se ne bodo nabirali svaljki, ki so vam poprej nabirali na rokah.

Kako preprosta rešitev, kajne? No, mi odslej paniramo le še tako.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Poznate slavni trik za najboljši pečeni krompirček?

Objavljeno

V redu

Avtor

Ljubitelji pečenega krompirčka boste navdušeni.

Radi pripravljate krompir v pečici? Mi tudi! Da pa je krompirček še posebej slasten, je modro slediti preprostemu triku, s pomočjo katerega boste dosegli, da bo sredica mehka in maslena, skorjica pa hrustljava in zlato zapečena. Sliši se zelo mamljivo, zato le sledite našim napotkom.

Krompir olupite in narežite na krhlje, rezine ali manjše kocke. Slednje operite, zatem pa stresite v posodo. Vse skupaj posolite, prilijte vodo in pristavite na štedilnik. Krompir zavrite, nato pa na zmerni temperaturi kuhajte 5 do 10 minut. Pazite, da se ne razkuha!

Medtem ko se krompir kuha, segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Pekač obložite s peki papirjem, nanj nakapajte olje, da se razporedi po celotni površini. Za nekaj minut ga denite v vročo pečico.

Če ga boste prej pokuhali, bo še bolj hrustljav.

Krompir dobro odcedite in ga stresite v pekač. Zatem še malce posolite in premešajte, da se maščoba razporedi ko kosih krompirja. Krompirček, ki ste ga poprej malce pokuhali, se bo pekel krajši čas. V pečici ga pustite toliko časa, da vas bo razveselil pogled na zlato rumeno skorjico. Jed med peko vsaj enkrat premešajte.

Tako pripravljen krompirček vas zaradi predhodnega kuhanja razveselil z mehko sredico, peka v pečici pa bo poskrbela za hrustljavo skorjico.

Pa dober tek, dragi bralci!

Foto: Pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Kulinarika

Skrivnosti rahlih palačink, ki se topijo v ustih

Objavljeno

V redu

Avtor

Skrivnost tankih in rahlih palačink se skriva v postopku priprave mase in dodatku sestavin, ki jih morda doslej še niste uporabili.

Si tudi vi želite pripraviti popolne palačinke? Da bodo tanke in rahle, je potrebno poznati nekaj ključnih nasvetov kuharskih mojstrov. Triki se skrivajo tako v dodatnih sestavinah, kot v samem postopku priprave.

Sestavine za pripravo mase za palačinke

Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli. Da pa bodo palačinke še posebej rahle, kuharski mojstri priporočajo, da v maso vmešate ščepec sode  bikarbone, žlico stopljenega masla, malce mineralne vode, del mleka nadomestite z vodo

Priprava mase: Upoštevajte naslednje nasvete

–          moko presejte

–          uporabite pol mehke in pol ostre moke

–          uporabite jajca, ki ste jih poprej segreli na sobni temperaturi

–          mleko sestavinam počasi prilivamo med mešanjem

–          masa mora biti dovolj tekoča

–          pripravljena masa naj počiva 10 minut, nato jo tik pred peko znova premešajte

Klasična masa za palačinke se pripravlja iz jajc, mleka, moke in ščepca soli.

Peka palačink:

Če imate namensko ponev za peko palačink, ne bi smeli imeti večjih težav. Poskrbite le, da bo ponev dovolj vroča. Če boste uporabili olje, lahko odvečno maščobo popivnate s papirnato brisačo. Prepričajte se, da je masa dovolj tekoča. V kolikor bo pregosta, bodo palačinke debele in zbite. Če se slednje pripeti, masi le dodajte malce vode.

Tako, zdaj pa zavihajte rokave! Če boste svoj slasten izdelek delili z nami na Facebooku, bomo seveda zelo veseli.

Foto: pexels

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO