Connect with us

Življenjski Stil

Test: Ste zanesljiva oseba?

Published

on

Se imate za zanesljivo osebo? Preverimo,  kaj o tem pravijo vaša dejanja …

Naredite, kar ste obljubili, se držite dogovorov ali sami sebi pogosto pogledate skozi prste? Čeprav bi se opisali kot odgovornega človeka, so dejanja tista, ki vam bodo najbolj jasno pokazala, kako vas vidijo ljudje okoli vas. Sprehodite se skozi spodaj podane situacije in iskreno odgovorite, kako se nanje odzivate.

  1. S partnerjem sta se dogovorila, da se bosta po službi lotila opravkov na banki. Obljubite, da boste pohiteli domov.

A)    Že med delom ste preverili, če se obetajo kakšne nenačrtovane zadolžitve. Tako bi lahko partnerju pravočasno sporočili, da boste zamudili. Iz službe se odpravite naravnost domov, kjer pripravite papirje in dokumente, ki jih boste potrebovali tekom opravkov.

B)    Dogovor vam je že med službo zdrsnil iz spomina. Ko greste po službi na kavo s sodelavci, vas na opravek opomni partnerjev klic. Vseeno še malo zamudite, saj ne gori voda. Časa imata še ves popoldan.

  1. V službi ste si jasno razdelili delovne naloge za tekoči dan. Kakšno je stanje ob koncu delavnika?

A)    Vestno opravite vse naloge, poskrbite tudi za tisto, kar ni bilo načrtovano, a se je pokazalo, da je nujno potrebno izvesti.

B)    Naredite nekaj nalog, kot običajno vam za celoto zmanjka časa. S tem se ne obremenjujete. Morda bo ta dela opravil nekdo drug, če pa ne, zagotovo ne bo konec sveta.

  1. Mama vas je prosila, če ji pridete sestaviti pohištvo, ki ga je naročila prek spletne trgovine. Obljubite ji, da pridete naslednji dan.

A)    K mami pridete, kot ste obljubili. S seboj prinesete tudi orodje, če bi se morda pripetilo, da boste potrebovali pripomoček, ki ga mama ima na voljo. Če vam sestavljanje pohištva ne gre od rok, mami priskrbite mojstra.

B)    Za sestavljanje pohištva bo bolj primeren kakšen drug dan. Mamo pozabite obvestiti, da nimate časa. Saj bo razumela. Konec koncev lahko pokliče koga drugega.

Ste zanesljivi ali ne? (foto: Shutterstock)

 Če ste zbrali več odgovorov A, lahko mirno ocenite, da sodite med zanesljive in odgovorne osebe. Ljudje vedo, da boste držali obljubo in izpolnili zadane cilje. Ali slednje tudi cenijo, je seveda drugo vprašanje.   

V kolikor so pretehtali odgovori B, je čas, da si prenehate zatiskati oči. Ljudje s katerimi ste v domačem ali poslovnem odnosu, vas najbrž ne jemljejo več resno, saj vedno znova poskrbite za razočaranje. Morda vas čaka neprijetna streznitev, saj vas bodo tudi sami pričeli puščati na cedilu.

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals