Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Naučite se osvojiti “ljubezenski jezik” vaše simpatije

Objavljeno

V redu

Dr. Gary Chapman, strokovnjak na področju medsebojnih odnosov, je napisal knjigo o petih ljubezenskih jezikih in kako izraziti partnerju predanost.

Te jezike je opisal kot: fizični dotik, besede potrditve, obdarovanje, kvalitetno preživljanje skupnega časa in dejanja.

Čeprav je bila Chapmanova knjiga 5 ljubezenskih jezikov prvotno napisana leta 1992, še vedno pomaga parom in je od prve izdaje prodana v več kot 12 milijonov izvodov. Preden je dr. Chapman knjigo napisal, je naredil kar nekaj raziskav na to temo. Odkril je, da se pari napačno razumejo in, da ne poznajo svojih potreb. Po pregledu svojih zapiskov je ugotovil, da obstaja pet “ljubezenskih jezikov”, na katere se lahko ljudje odzovejo. Ljubezenski jezik vašega partnerja verjetno ne bo enak vašemu ljubezenskemu jeziku. Če imajo pari različne primarne jezike, lahko nastanejo nesporazumi in lahko odnos zelo trpi.

Ko pa se vaš partner nauči govoriti vaš ljubezenski jezik, torej postane bolj ljubeč, se partnerja v odnosu pogosto počutita ljubljena in cenjena in sta posledično na koncu v odnosu srečnejša. Po besedah dr. Chapmana, obstaja pet osnovnih ljubezenskih jezikov, ki jih ljudje govorijo. Tu je pregled petih ljubezenskih jezikov:

Besede potrditve

Z enostavnimi besedami so to besede afirmacijskega ljubezenskega jezika, kar pomeni izražanje naklonjenosti z govorjenimi besedami, pohvalo ali hvaležnost. Če je to nekomu glavni ljubezenski jezik, taki ljudje uživajo v prijaznih besedah in spodbujanju. Uživajo tudi v citatih, ljubezenskih zapiskih in simpatičnih besedilnih sporočilih. Dan te osebe lahko oblikujete tako, da jim izrečete pohvalo ali pokažete, v čem so dobri.

Kvaliteten čas

Ta ljubezenski jezik izraža ljubezen in naklonjenost, ko nekdo drugemu posveča pozornost. To pomeni, da odložite telefon in izklopite tablični računalnik, navežete stik z očmi in aktivno poslušate. Ljudje s tem ljubezenskim jezikom iščejo kakovost. Prepričajte se, da imate stik z očmi, potrdite, kaj govori druga oseba, in ne dajajte nasvetov.

Fizični dotik

Oseba s tem ljubezenskim jezikom se počuti ljubljeno zaradi fizične naklonjenosti. Na primer, da se držita za roko, se dotikata, objemata,.. Želijo si biti le fizično blizu svojih partnerjev.

Dejanja

Naredite nekaj za kar bo vaša oseba vedela, da ste to naredili iz ljubezni. Ne glede na to, ali pomivate posodo ali dolivate bencin v avto, majhne stvari, ki jih naredite, so za takega človeka zelo pomembne. Radi imajo, ko drugi delajo majhne stvari zanje.

Darujte

Izrazite svojo naklonjenost z manjšim darilom / Foto: SHUTTERSTOCK

Za osebo, katere ljubezenski jezik prejemanje darila, je v njihovih mislih, dajanje simbol ljubezni in naklonjenosti. Cenijo ne samo darilo, ampak tudi čas in trud, ki ste ga vložili. Poleg tega ne pričakujejo nujno velikih ali dragih daril. Pomembna je gesta, ne drago darilo. Z drugimi besedami, če si vzamete čas, da izberete darilo posebej za njih, boste dali vedeti, da jih resnično poznate. 

Življenjski Stil

Ta 3 astro znamenja brez slabe vesti varajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Nekateri to naredijo težje, drugi pa lažje. Preberite, katera tri astro znamenja brez težav skočijo čez plot!

Astrologi svarijo ženske bred moškimi, ki so rojeni v teh treh nebesnih znakih. Ti naj bi varanje jemali kot nekaj vsakdanjega. Če torej iščete resno ljubezen, se jim raje ognite.

Kateri trije so?

Oven

Moški, rojeni v znamenju ovna, so po naravi lovci. Tudi kadar se zaljubijo, težko ostanejo zvesti, ves čas jih vleče k novi avanturi. Če jim pot prekriža ženska, ki je pripravljena na avanturo, se ne bodo branili.

Dvojčka

Dvojčki so znani po tem, da so dvolični. Ves čas potrebujejo tudi dokazovanje, da so veliki osvajalci in da se jim ženske ne morejo upreti. Tudi zato se pogosto zgodi, da flirtajo tudi, ko so v resni zvezi. Včasih le zato, da postane njihova partnerica ljubosumna.

Strelec

Moški, rojeni v znamenju strelca, so znani po tem, da ne ostanejo dolgo v zvezi. Ves čas potrebujejo flirtanje in osvajanje. Le redko se zgodi, da strelec ostane zvest eni in edini.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Slovenski vrtičkarji pridelke rešili s pomočjo sveč

Objavljeno

V redu

Avtor

To je uporaben trik, ki so se ga med aprilskim prihodom nizkih temperatur posluževali številni vrtičkarji.

Aprila nas je močno vznejevoljila vrnitev nizkih temperatur, ki so prizadele zlasti sadno drevje in vrtnine. Da bi preprečili pozebo, so se mnogi posluževali preventivnih ukrepov, vendar vsi žal niso obrodili sadov. Je pa vsekakor vredno omeniti trik za zaščito rastlin v rastlinjaku, saj so vrtičkarji z njim poželi daleč največji uspeh in odlično zaščitili vrtnine.

Ogrevanje rastlinjaka z nagrobnimi svečami

Ko se boste prihodnjič spraševali, kako vrtnine v rastlinjaku zaščititi pred nizkimi temperaturami, se spomnite na trik z nagrobnimi svečami, ki jih prižgete in čez noč namestite okoli rastlin. S tem boste dosegli, da se bo prostor segrel za kar nekaj stopinj nad ničlo, kar bo vrtnine obvarovalo pred pozebo. Da bo učinek še boljši, vrtnine prekrijte s kopreno.

Pozor! Ko nameščate sveče v rastlinjak, bodite pozorni na to, kam in kako jih boste postavili. Če bi se denimo sveča prevrnila na kopreno, lahko zlahka zanetite požar. Za varno namestitev tako poskrbite, da se bodo sveče nahajale na ravni podlagi, denimo na betonski ali kovinski plošči. Nekateri za varnost poskrbijo tudi tako, da sveče (eno ali več) postavijo v glineno ali odsluženo emajlirano posodo.

Foto: Pixabay

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Zakaj folk misli, da lahko sika na druge

Objavljeno

V redu

Avtor

Nikoli ne bom razumela zakaj nekateri, zadnje čase se mi zdi, da večina, misli, da lahko komentira, daje pripombe, sika na vsakega, ki pride mimo. Kako so si to zamislili, da si pač lahko, kar dovolijo.

Grem iz trgovine s polnim vozičkom, ker bi rada nakup odpeljala v avto in tam v miru zložila in tudi zaradi teže, pa saj to nima veze, ker tip, ki vstopa v trgovino z dvignjenim glasom reče proti meni; a boš zmogla? Halo, kdo pa si ti, da me tako ogovarjaš, da spuščaš pripombe, da me tikaš? Sem ravno hotela odgovoriti ne in mu v roke poriniti voziček pa ga že ni bilo več.  Takih je vse več, vsak dan se kakšen najde. A mislijo, da so smešni al kaj, vsemogočni? Pred pošto me je nazadnje en nahrulil, da sem bila nekam dolgo not? Ne razumem. Tega res ne razumem, s kakšno pravico se vsak, ki mu je malo dolgčas al pa bi rad dobil svojih par sekund pozornosti obregne ob prvega, ki pride mimo. Kje je olika, osnova obnašanja, spoštovanja? In ne niso vedno le moški, tudi kakšna ženska me je nahrulila, če grem v trgovino? Ja, če čakam pred trgovino zaradi omejitve  števila oseb, verjetno grem v trgovino, na uro nisem prišla gledat. No in to ni bilo takole; a čakate za v trgovino? To je bilo; a boš šla not, v trgovino al kaj čakaš?

Kljub maski se vidi, da sem gospa v zrelih letih in takšno obnašanje je zame nedopustno pa me že mika, da bi kaj rekla, ampak kaj, kaj naj pa rečem, saj ne bi razumeli oziroma z ljudmi, ki nimajo osnov obnašanja verjetno ne bi prišla daleč. Ignoriram in si mislim svoje, se mi pa zdi to skrajno neprimerno in žaljivo. Kaj menite?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Ja, žal je tovrstne komunikacije vse več. Vse več dvigovanja glasu in vse več tega, da si mnogi res dovolijo preveč, ko kar tako tikajo, po vaše sikajo, imajo pripombe, komentarje. Brez osnovnega  bontona, spoštljive komunikacije, brez dober dan in tako naprej.  Vse se da z dobro komunikacijo, vse se da, če se hoče, je pa res, da se zadnje čase prav ti, ki jih opisujete počutijo še pomembnejši, saj prav tako komunikacijo slišijo vsak dan s strani tistih, ki nas dnevno nagovarjajo, tudi v medijih, žal.   

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO