Connect with us

Življenjski Stil

Naučite se osvojiti “ljubezenski jezik” vaše simpatije

Objavljeno

on

<div id="midasWidget__r92"></div>

Dr. Gary Chapman, strokovnjak na področju medsebojnih odnosov, je napisal knjigo o petih ljubezenskih jezikih in kako izraziti partnerju predanost.

Te jezike je opisal kot: fizični dotik, besede potrditve, obdarovanje, kvalitetno preživljanje skupnega časa in dejanja.

Čeprav je bila Chapmanova knjiga 5 ljubezenskih jezikov prvotno napisana leta 1992, še vedno pomaga parom in je od prve izdaje prodana v več kot 12 milijonov izvodov. Preden je dr. Chapman knjigo napisal, je naredil kar nekaj raziskav na to temo. Odkril je, da se pari napačno razumejo in, da ne poznajo svojih potreb. Po pregledu svojih zapiskov je ugotovil, da obstaja pet “ljubezenskih jezikov”, na katere se lahko ljudje odzovejo. Ljubezenski jezik vašega partnerja verjetno ne bo enak vašemu ljubezenskemu jeziku. Če imajo pari različne primarne jezike, lahko nastanejo nesporazumi in lahko odnos zelo trpi.

Ko pa se vaš partner nauči govoriti vaš ljubezenski jezik, torej postane bolj ljubeč, se partnerja v odnosu pogosto počutita ljubljena in cenjena in sta posledično na koncu v odnosu srečnejša. Po besedah dr. Chapmana, obstaja pet osnovnih ljubezenskih jezikov, ki jih ljudje govorijo. Tu je pregled petih ljubezenskih jezikov:

Besede potrditve

Z enostavnimi besedami so to besede afirmacijskega ljubezenskega jezika, kar pomeni izražanje naklonjenosti z govorjenimi besedami, pohvalo ali hvaležnost. Če je to nekomu glavni ljubezenski jezik, taki ljudje uživajo v prijaznih besedah in spodbujanju. Uživajo tudi v citatih, ljubezenskih zapiskih in simpatičnih besedilnih sporočilih. Dan te osebe lahko oblikujete tako, da jim izrečete pohvalo ali pokažete, v čem so dobri.

Kvaliteten čas

Ta ljubezenski jezik izraža ljubezen in naklonjenost, ko nekdo drugemu posveča pozornost. To pomeni, da odložite telefon in izklopite tablični računalnik, navežete stik z očmi in aktivno poslušate. Ljudje s tem ljubezenskim jezikom iščejo kakovost. Prepričajte se, da imate stik z očmi, potrdite, kaj govori druga oseba, in ne dajajte nasvetov.

Fizični dotik

Oseba s tem ljubezenskim jezikom se počuti ljubljeno zaradi fizične naklonjenosti. Na primer, da se držita za roko, se dotikata, objemata,.. Želijo si biti le fizično blizu svojih partnerjev.

Dejanja

Naredite nekaj za kar bo vaša oseba vedela, da ste to naredili iz ljubezni. Ne glede na to, ali pomivate posodo ali dolivate bencin v avto, majhne stvari, ki jih naredite, so za takega človeka zelo pomembne. Radi imajo, ko drugi delajo majhne stvari zanje.

Darujte

Izrazite svojo naklonjenost z manjšim darilom / Foto: SHUTTERSTOCK

Za osebo, katere ljubezenski jezik prejemanje darila, je v njihovih mislih, dajanje simbol ljubezni in naklonjenosti. Cenijo ne samo darilo, ampak tudi čas in trud, ki ste ga vložili. Poleg tega ne pričakujejo nujno velikih ali dragih daril. Pomembna je gesta, ne drago darilo. Z drugimi besedami, če si vzamete čas, da izberete darilo posebej za njih, boste dali vedeti, da jih resnično poznate. 

<div id="midasWidget__r92"></div>

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Objavljeno

on

Avtor:

<div id="midasWidget__r92"></div>

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

<div id="midasWidget__r92"></div>

Continue Reading

 

 

POGLEJTE SI NOVO PESEM SLOVENSKEGA GLASBENIKA

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals