Domov Življenjski Stil Kakšna vzmetnica je primerna za osebe z bolečinami v križu?

Kakšna vzmetnica je primerna za osebe z bolečinami v križu?

V kolikor vas pestijo hude bolečine v križu, je sila pomembno, na kakšnem ležišču se predate nočnemu počitku. Vzmetnice lahko namreč vaše težave olajšajo ali povečajo, da do slednjega ne bi prihajalo, pa je dobro vedeti, kakšne kriterije mora izpolnjevati prava ortopedska vzmetnica.

Kakšna je prava: trda ali mehka?

Mnogi verjamejo, da je trda vzmetnica najboljša izbira za bolečo hrbtenico, a v resnici temu ni tako. Trda podlaga se namreč ne prilagaja krivulji hrbtenice, poleg tega izrazito ustvarja točke pritiska v predelu ramen in medenice, kar poveča bolečino in povzroča dodatne težave, kot je denimo otrplost . Prav tako pretrdo ležišče ne bo nudilo podpore naravni legi hrbtenice, zaradi česar se nepodprte mišice tekom noči ne bodo odpočile, zlasti tiste v ledenem predelu.

Pa mehka vzmetnica? Tudi mehko ležišče posameznikom z bolečo hrbtenico ne bo prineslo želenega olajšanja, saj ne bo zmoglo pravilno podpreti hrbtenice. Mehka, upogibajoča se vzmetnica namreč ustvarja okolje v katerem so mišice prisiljene v delovanje med spanjem, saj nimajo zadostne opore, da bi se lahko po napornem dnevu sprostile. Seveda tudi omenjeno povzroča dodatne neugodnosti in vam prinaša novo razočaranje – kljub počitku se namreč v jutro pogosto prebujate z bolečinami.  

Ste v opisu prepoznali vaše osebne težave? Kakšna je torej primerna vzmetnica? Glede na raziskave strokovnjakov je za osebe z bolečinami v križu najbolj primerno ležišče, ki ni preveč mehko ali preveč trdo, kar lahko dosežete s kombinirano izbiro vzmetnice, ki bo hrbtenico podprla v njenem naravnem položaju. Bolečine je namreč moč zmanjšati, če boste dosegli, da se bodo vaše mišice tekom noči popolnoma sprostile, če bo kri dobro krožila, vi pa se tekom noči ne boste zbujali zaradi neugodja. Naj vas pri iskanju primerne vzmetnice torej vodi misel, da je idealno ležišče tisto, ki vam bo nudilo ustrezno podporo in udobje.

Katere vrste vzmetnic lajšajo bolečine?

Na trgu je veliko vrst vzmetnic in v poplavi ponudbe se je navkljub priporočilom svetovalcev težko odločiti, kateri bomo zaupali svoje prihodnje noči. Nenazadnje je potrebno za kvalitetno ležišče globoko seči v žep in kaj je hujšega, če nam po nakupu vzmetnica ne odgovarja, bolečine pa postajajo še intenzivnejše?

Po pričevanju pacientov z bolečinami v križu in strokovnjakov za ortopedska ležišča, sodijo v ožji izbor najustreznejših ležišč modificirane vzmetnice iz poliuretanske pene, žepkaste vzmetnice ter ležišča iz lateksa.

Modificirane vzmetnice iz poliuretanske pene – gre za ležišče, ki ga lahko povsem prilagodite predelom lastnega telesa, kar je še kako pomembno za vse tiste, ki jih mučijo bolečine v križu.

Žepkasta vzmetnica – nudi točkovno prilagajanje ležišča telesu. Lažjim in težjim delom telesa nudi individualno prilagojeno podporo, kar omogoča popolno sprostitev mišic, hrbtenici pa omogoča lego v naravnem položaju.

Ležišče iz lateksa – tovrstne vzmetnice so narejene iz lateksa, ki je sestavni del soka gumijastega drevesa imenovanega kavčukovec. Elastično in zračno ležišče iz naravnega materiala naj bi po pričevanju nudilo odlično podporo in udobje, saj se enakomerno prilagodi obliki in teži telesa ter podpira naravni položaj hrbtenice. Težave s točkami pritiska med spanjem niso prisotne, kar pomeni, da ležišče dopušča normalno cirkulacijo krvi, brez neprijetnega mrtvičenja, ki se pogosto pojavlja pri trdih ležiščih.

Pri iskanju primernega ležišča bodite potrpežljivi. Vsako telo ima svoje individualne značilnosti, zato preizkusite različne ponudbe iščoč vzorec, ki bo zajel rešitev za vašo težavo.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock