Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Kakšna vzmetnica je primerna za osebe z bolečinami v križu?

Objavljeno

V redu

V kolikor vas pestijo hude bolečine v križu, je sila pomembno, na kakšnem ležišču se predate nočnemu počitku. Vzmetnice lahko namreč vaše težave olajšajo ali povečajo, da do slednjega ne bi prihajalo, pa je dobro vedeti, kakšne kriterije mora izpolnjevati prava ortopedska vzmetnica.

Kakšna je prava: trda ali mehka?

Mnogi verjamejo, da je trda vzmetnica najboljša izbira za bolečo hrbtenico, a v resnici temu ni tako. Trda podlaga se namreč ne prilagaja krivulji hrbtenice, poleg tega izrazito ustvarja točke pritiska v predelu ramen in medenice, kar poveča bolečino in povzroča dodatne težave, kot je denimo otrplost . Prav tako pretrdo ležišče ne bo nudilo podpore naravni legi hrbtenice, zaradi česar se nepodprte mišice tekom noči ne bodo odpočile, zlasti tiste v ledenem predelu.

Pa mehka vzmetnica? Tudi mehko ležišče posameznikom z bolečo hrbtenico ne bo prineslo želenega olajšanja, saj ne bo zmoglo pravilno podpreti hrbtenice. Mehka, upogibajoča se vzmetnica namreč ustvarja okolje v katerem so mišice prisiljene v delovanje med spanjem, saj nimajo zadostne opore, da bi se lahko po napornem dnevu sprostile. Seveda tudi omenjeno povzroča dodatne neugodnosti in vam prinaša novo razočaranje – kljub počitku se namreč v jutro pogosto prebujate z bolečinami.  

Ste v opisu prepoznali vaše osebne težave? Kakšna je torej primerna vzmetnica? Glede na raziskave strokovnjakov je za osebe z bolečinami v križu najbolj primerno ležišče, ki ni preveč mehko ali preveč trdo, kar lahko dosežete s kombinirano izbiro vzmetnice, ki bo hrbtenico podprla v njenem naravnem položaju. Bolečine je namreč moč zmanjšati, če boste dosegli, da se bodo vaše mišice tekom noči popolnoma sprostile, če bo kri dobro krožila, vi pa se tekom noči ne boste zbujali zaradi neugodja. Naj vas pri iskanju primerne vzmetnice torej vodi misel, da je idealno ležišče tisto, ki vam bo nudilo ustrezno podporo in udobje.

Katere vrste vzmetnic lajšajo bolečine?

Na trgu je veliko vrst vzmetnic in v poplavi ponudbe se je navkljub priporočilom svetovalcev težko odločiti, kateri bomo zaupali svoje prihodnje noči. Nenazadnje je potrebno za kvalitetno ležišče globoko seči v žep in kaj je hujšega, če nam po nakupu vzmetnica ne odgovarja, bolečine pa postajajo še intenzivnejše?

Po pričevanju pacientov z bolečinami v križu in strokovnjakov za ortopedska ležišča, sodijo v ožji izbor najustreznejših ležišč modificirane vzmetnice iz poliuretanske pene, žepkaste vzmetnice ter ležišča iz lateksa.

Modificirane vzmetnice iz poliuretanske pene – gre za ležišče, ki ga lahko povsem prilagodite predelom lastnega telesa, kar je še kako pomembno za vse tiste, ki jih mučijo bolečine v križu.

Žepkasta vzmetnica – nudi točkovno prilagajanje ležišča telesu. Lažjim in težjim delom telesa nudi individualno prilagojeno podporo, kar omogoča popolno sprostitev mišic, hrbtenici pa omogoča lego v naravnem položaju.

Ležišče iz lateksa – tovrstne vzmetnice so narejene iz lateksa, ki je sestavni del soka gumijastega drevesa imenovanega kavčukovec. Elastično in zračno ležišče iz naravnega materiala naj bi po pričevanju nudilo odlično podporo in udobje, saj se enakomerno prilagodi obliki in teži telesa ter podpira naravni položaj hrbtenice. Težave s točkami pritiska med spanjem niso prisotne, kar pomeni, da ležišče dopušča normalno cirkulacijo krvi, brez neprijetnega mrtvičenja, ki se pogosto pojavlja pri trdih ležiščih.

Pri iskanju primernega ležišča bodite potrpežljivi. Vsako telo ima svoje individualne značilnosti, zato preizkusite različne ponudbe iščoč vzorec, ki bo zajel rešitev za vašo težavo.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Domač piling, ki vrača koži mladost in sijaj

Objavljeno

V redu

Avtor

Imate tudi vi radi naravne nasvete za nego kože? Potem si le pripravite ta odličen piling, s katerim bo vaša koža gladka, napeta, čista, sijoča kot še nikoli.

Piling je zelo pomemben, saj z njim odpravljamo nečistočo in odmrle celice, poleg tega pa skrbimo, da se koža hitreje obnavlja, je bolj elastična in sijoča.

Dermatologi svetujejo, da piling izvajamo enkrat tedensko. Seveda so najboljša izbira doma pripravljeni pilingi iz naravnih in zdravih sestavin.

Recept, ki smo ga našli za vas, vas bo zagotovo navdušil že po prvi uporabi.

Piling za nego obraza je pripravljen iz medu, zelenega čaja in sladkorja.

Skuhajte zeleni čaj in počakajte, da se ohladi. Nato žlico zelenega čaja pomešajte z žlico medu in sladkorja. Če se vam zdi, da je zmes preredka, dodajte še nekaj sladkorja.

Nato piling nanesite na čist obraz in masirajte nežno s krožnimi gibi vsaj nekaj minut.  Masko nato pustite na obrazu še deset minut, da sestavine dobro nahranijo kožo.

Sperite s toplo vodo in obrišite z mehko brisačko. Koža bo gladka, napeta in sijoča.

Naravne sestavine so najboljša izbira za nego kože. (foto: Shutterstock)

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Rumena torbica bo kraljica letošnjega poletja

Objavljeno

V redu

Avtor

Če želite tudi letos biti zelo modne, potem potrebujete rumeno torbico.

Letošnji modni hit bo rumena torbica, ta je lahko zelo majhna ali velika, pomembno je le, da je rumena.

Kako jo kombinirati?

Modni strokovnjaki svetujejo, da jo nosite poleg nevtralnih barv. Izberite črno ali belo barvo oblačil, tudi siva je primerna izbira. Pristajala pa bo tudi k modrim kavbojkam.

Seveda pa ne pozabite še na kak rumen dodatek. Omislite si lahko rumene uhane, uro, sandale.

Za tiste, ki si upajo več, pa modni strokovnjaki prikimavajo, da lahko svojo modno rumeno torbico nosite tudi v kombinaciji z rdečo, oranžno ali zeleno barvo oblačil.

Na rumeno torbico prisega tudi igralka Emma Watson.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

5 znakov, da se ljubezen med vami in partnerjem ohlaja

Objavljeno

V redu

Avtor

Se dogaja tudi vam? Ni več metuljčkov v trebuhu? Vam je odveč? Preberite, kateri znaki nakazujejo, da je morda čas za razhod s partnerjem …

Včasih je ljubezen na začetku burna in močna, nato pa se prav hitro ohladi. A čustva so pač čustva, preko srca ne moremo. Kdaj je čas, da se razideta? Preberite, kateri znaki nazorno kažejo, da se ljubezen ohlaja …

Pogosto kritiziranje

Zaljubljeni svojemu partnerju oprosti majhne in velike napake. Kadar pa ga pričnejo motiti tudi majcene, vsakodnevne napake, postane to lahko težava. Če vam gre na živce vse, kar partner naredi, se vaša ljubezen najverjetneje ohlaja.

Vse manj se pogovarjata

Eden najbolj pogostih znakov je pomanjkanje pogovora. Če ni več želje po pogovoru, če vas partnerjevo mnenje enostavno ne zanima, če se izogibate pogovoru z njim in vam gre na živce, je čas, da se sprijaznite, da nekaj ni v redu.

Želja po distanci

Če se po prepiru želite izolirati, se zaprete vase in vam sploh ni v interesu, da bi se pogovorili, pobotali, ampak si želite le čim dlje stran od partnerja, je to znak, da ga ne ljubite več.

Ni več skupnega smeha

Če vajini skupni trenutki niso več zabavni, če ne nasmejeta eden drugega in če se zelo redko smejite, kadar sta skupaj, nekaj ni v redu. Pokazatelj, da se vaš odnos ohlaja je tudi, da vam partnerjeve šale naenkrat niso več smešne, še več – ne prenesete jih.

Iskanje podpore pri drugih

Če ne iščete več podpore in utehe pri partnerju, če mu ne zaupate več svojih težav in strahov, če raje poiščete drugo osebo in ji zaupate, vaša zveza nima več prihodnosti. To je lahko znak, da partnerju ne zaupate več ali da enostavno ne želite več z njim deliti vsega.

Če ste prikimali pri branju, potem je morda čas, da se s partnerjem odkrito pogovorite, poveste, kaj mislite in čutite.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO