Connect with us

Življenjski Stil

Kakšna vzmetnica je primerna za osebe z bolečinami v križu?

Published

on

V kolikor vas pestijo hude bolečine v križu, je sila pomembno, na kakšnem ležišču se predate nočnemu počitku. Vzmetnice lahko namreč vaše težave olajšajo ali povečajo, da do slednjega ne bi prihajalo, pa je dobro vedeti, kakšne kriterije mora izpolnjevati prava ortopedska vzmetnica.

Kakšna je prava: trda ali mehka?

Mnogi verjamejo, da je trda vzmetnica najboljša izbira za bolečo hrbtenico, a v resnici temu ni tako. Trda podlaga se namreč ne prilagaja krivulji hrbtenice, poleg tega izrazito ustvarja točke pritiska v predelu ramen in medenice, kar poveča bolečino in povzroča dodatne težave, kot je denimo otrplost . Prav tako pretrdo ležišče ne bo nudilo podpore naravni legi hrbtenice, zaradi česar se nepodprte mišice tekom noči ne bodo odpočile, zlasti tiste v ledenem predelu.

Pa mehka vzmetnica? Tudi mehko ležišče posameznikom z bolečo hrbtenico ne bo prineslo želenega olajšanja, saj ne bo zmoglo pravilno podpreti hrbtenice. Mehka, upogibajoča se vzmetnica namreč ustvarja okolje v katerem so mišice prisiljene v delovanje med spanjem, saj nimajo zadostne opore, da bi se lahko po napornem dnevu sprostile. Seveda tudi omenjeno povzroča dodatne neugodnosti in vam prinaša novo razočaranje – kljub počitku se namreč v jutro pogosto prebujate z bolečinami.  

Ste v opisu prepoznali vaše osebne težave? Kakšna je torej primerna vzmetnica? Glede na raziskave strokovnjakov je za osebe z bolečinami v križu najbolj primerno ležišče, ki ni preveč mehko ali preveč trdo, kar lahko dosežete s kombinirano izbiro vzmetnice, ki bo hrbtenico podprla v njenem naravnem položaju. Bolečine je namreč moč zmanjšati, če boste dosegli, da se bodo vaše mišice tekom noči popolnoma sprostile, če bo kri dobro krožila, vi pa se tekom noči ne boste zbujali zaradi neugodja. Naj vas pri iskanju primerne vzmetnice torej vodi misel, da je idealno ležišče tisto, ki vam bo nudilo ustrezno podporo in udobje.

Katere vrste vzmetnic lajšajo bolečine?

Na trgu je veliko vrst vzmetnic in v poplavi ponudbe se je navkljub priporočilom svetovalcev težko odločiti, kateri bomo zaupali svoje prihodnje noči. Nenazadnje je potrebno za kvalitetno ležišče globoko seči v žep in kaj je hujšega, če nam po nakupu vzmetnica ne odgovarja, bolečine pa postajajo še intenzivnejše?

Po pričevanju pacientov z bolečinami v križu in strokovnjakov za ortopedska ležišča, sodijo v ožji izbor najustreznejših ležišč modificirane vzmetnice iz poliuretanske pene, žepkaste vzmetnice ter ležišča iz lateksa.

Modificirane vzmetnice iz poliuretanske pene – gre za ležišče, ki ga lahko povsem prilagodite predelom lastnega telesa, kar je še kako pomembno za vse tiste, ki jih mučijo bolečine v križu.

Žepkasta vzmetnica – nudi točkovno prilagajanje ležišča telesu. Lažjim in težjim delom telesa nudi individualno prilagojeno podporo, kar omogoča popolno sprostitev mišic, hrbtenici pa omogoča lego v naravnem položaju.

Ležišče iz lateksa – tovrstne vzmetnice so narejene iz lateksa, ki je sestavni del soka gumijastega drevesa imenovanega kavčukovec. Elastično in zračno ležišče iz naravnega materiala naj bi po pričevanju nudilo odlično podporo in udobje, saj se enakomerno prilagodi obliki in teži telesa ter podpira naravni položaj hrbtenice. Težave s točkami pritiska med spanjem niso prisotne, kar pomeni, da ležišče dopušča normalno cirkulacijo krvi, brez neprijetnega mrtvičenja, ki se pogosto pojavlja pri trdih ležiščih.

Pri iskanju primernega ležišča bodite potrpežljivi. Vsako telo ima svoje individualne značilnosti, zato preizkusite različne ponudbe iščoč vzorec, ki bo zajel rešitev za vašo težavo.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals