Connect with us

Življenjski Stil

Povest: Goromudova bitka s človeško nejevero in neusmiljeno naravo

Published

on

Pred vami je povest o plemenu, ki je izgubilo življenje v naravni katastrofi. Smrti bi lahko ubežali, saj je nevarnost poprej že prežala na sosednji dve plemeni. Kljub temu so se upirali in posmehovali poglavarju, ki je skušal storiti vse, da bi jih rešil …

Pleme Manadinka je živelo na obrobju svetega gozda, tik ob reki, ki jim je prinašala vir hrane in omogočala pridelavo zelenjave. Živeli so složno, marljivo obdelovali zemljo, redili živali in skrbeli za otroke, ki so se jim med delom smukali med nogami. A njihovo mirno življenje je kot strela iz jasnega vznemirila vest iz sosednji dveh plemen.

Strah in trepet v sosednjih vaseh

Tumatum iz plemena Taniga je hitel pripovedovati o velikih razpokah, ki so se pričele pojavljati na travnikih in poljih. Bundah iz plemena Sadarin pa o gromozanskih luknjah, v katerih izginjajo njihove kolibe. Oba plemena sta že izgubila več deset življenj, bojijo se, da bodo tla požrla vse pred seboj. Da bodo zapustili naselje, saj se bodo le tako rešili, sta hitela pripovedovati vodji plemena Goromudu ter da nameravajo prečkati veliki naravni most in si ustvariti življenje na varnejših tleh.

Goromudu je prinašalcema novice zaželel srečo, sam pa sklenil nemudoma prečesati domačo vasico. Ni prav dolgo trajalo, ko je odkril številne razpoke in vdolbine, ki so kazale, da se tudi njihovemu plemenu bliža nevarnost. Brez odlašanja je zbral celotno pleme, trdno prepričan, da bodo pričevanja iz sosednjih plemen dovolj velik razlog, da skujejo hiter in učinkovit načrt za selitev. Moškim in ženskam je mirno pripovedoval o velikih razpokah, ki parajo polja ter o jamah, v katerih izginjajo življenja. Pojasnil je, da morajo tudi sami kreniti na pot in si ustvariti življenje v svetu onkraj velikega naravnega mostu.

Nejevera in posmeh

A Goromudi njegovi člani plemena niso verjeli. Smejali so se velikim strašnim jamam in se zabavali ob misli na grozljive razpoke. »To ne obstaja. Tega še nihče ni videl. Nikamor ne gremo, tu se imamo lepo!« so bili glasni moški in ženske, ne meneč se za usodo sosednjih dveh plemen. Goromudu je nemočno pripovedoval o nevarnosti na domačih tleh, prepričeval starešine in obupaval nad posmehom večine, ki je verjela, da se mu je zmešalo. Lahko bi zbral tiste, ki so mu zaupali in verjeli ter se skupaj z njimi odpravil na pot. Rešil bi nekaj življenj, a ne vseh. »Kaj mi je storiti? Kako naj rešim brate in sestre, če si tega ne želijo?« je zmajeval z glavo Goromudu, ki se je zavedal, da biti vodja in poglavar ne pomeni vladati zgolj takrat, ko je življenje lepo in mirno.

Slepo zaupanje v ljubezen matere zemlje

Po prebedeni noči je najglasnejših deset rojakov popeljal na travnike in polja. Pokazal jim je luknje in razpoke, katerih brazde so nevarno zijale izza šopov porumenele trave. »To ni nič. Zemlja se bo sama zravnala, samo zaupati ji moramo. Bog bo poskrbel za nas. Če bomo verjeli v to in z ljubeznijo obdelovali zemljo, nam bo povrnila naš trud. Nikamor ne pojdemo!« so bili odločni možje, ki so pleme najglasneje prepričevali o poglavarjevi norosti.

A Goromudova vest je glasno ječala, zaradi njihove nevednosti jih ni zmogel prepustiti gotovi smrti. Če ne odrinejo na pot, jih bo pogoltnila zemlja, to je vedel zagotovo. Naslednje dni je neutrudno prepričeval odrasle člane plemena in z grozo opazoval, kako v luknjah izginjajo vrtnine, drevesa in živali, ki so se pasle na travnikih. Ko so tla pogoltnila prvega otroka, so se ženske zatekle k molitvam. Pa ni bilo dovolj, da bi mu verjeli. Šele ko je izginilo šest članov plemena, so njegovi zvesti pripadniki pričeli moledovati, naj vendarle krenejo na pot. »Pojdite, mi bomo ostali. Tla se bodo umirila!« so bili glasni ostali.

Goromuduva odločitev

Zgodaj zjutraj je Goromudu sprejel najpomembnejšo odločitev v svojem življenju. S koruzno vrvjo je drug ob drugega povezal člane plemena, tako da so tvorili dolgo živo verigo. »Ali pojdemo vsi, ali pa nihče!« je bil odločen in kot prvi na čelu kolone pričel stopati proti naravnemu mostu. Prvi del verige mu je ubogljivo sledil, kmalu pa se je pričela kolona zaustavljati, se nevarno prerivati in suvati. »Boste dovolili, da zaradi vas umremo tudi vsi mi, ki si želimo živeti?!« Je zarohnel Goromudu in glasno zaukazal, naj mu drug za drugim sledijo.

»Nihče nam ne bo vzel svobode! Odrežite vrvi! Živeli bomo tam, kjer želimo, nihče nam ne bo ukazoval!« so kričali moški in ženske, otroci pa so glasno jokali. Med huronskim prerekanjem so pričeli padati prvi udarci in ko je zemljo stresel prvi sunek, pleme Manadinka niti ni opazilo, da je v zemljišče pred njimi zarezala široka razpoka. A tedaj je bilo že prepozno. Ob drugem in tretjem sunku so tla grozljivo zazijala in v črno žrelo pogoltnila celotno pleme Manadinka. Goromudu, ki je vse do zadnjega upal, da bo rešil svoje rojake, je v oko ujel še zadnji sončni žarek – prav tisti, ki je prižigal grenko vest, da navkljub nevednosti, posmehu, udarcem in žaljivkam, svojih ljudi preprosto ne zmore pustiti za seboj.

Foto: pexels.com

Življenjski Stil

Vesela novica: Na tisoče Slovencev bo prejelo 500 evrov!

Published

on

Preverite, najbrž ste med njimi tudi vi.

Če spadate med tiste srečneže, ki so ali pa še bodo med 1. januarjem 2020 in 15. 6. 2022, postali starši, se boste razveselili enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence v višini 500 evrov prejme starš oziroma posvojitelj za otroka, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji in je rojen od 1. januarja 2020 do 15. 6. 2022. Izplačila centri za socialno delo izvajajo po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu, kar pomeni, da posebne vloge ni potrebno vlagati.

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP7), ki je začel veljati 31. 12. 2020, prinaša nabor enkratnih solidarnostih dodatkov, ki sodijo v pristojnost ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Med njimi tudi enkratni solidarnostni dodatek za novorojence, obvešča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

To se nabira na naših brisačah, če jih ne menjamo redno

Published

on

Razumljivo je, da domnevate, da je vaša brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite in posušite. Saj ste jo uporabili sveže umiti. Toda dermatologi se s tem ne bi strinjali.

Brisače uporabljamo večkrat na dan in gotovo ste se spraševali, kako pogosto jih morate zamenjati, pa tudi, ali je higienično, če jih uporabljate iz dneva v dan. Razumljivo je domnevati, da je brisača čista, ker jo po tuširanju uporabite.

Toda naša koža nikoli ni popolnoma brez mikroorganizmov in tako lahko končajo na brisačah. Mikrobiologi in dermatologi so odkrili, kako pogosto moramo menjati brisače.

Vsakdo ima na površini kože bakterije, viruse in glive, kar se morda sliši nekoliko zaskrbljujoče, vendar je povsem normalno. Pravzaprav ti mikroorganizmi tvorijo mikrobiom vaše kože, ki vas ščiti pred patogeni, zato se morate dejansko počutiti varne, ker jih imate.

Vsakič, ko se posušite z brisačo, prenesete te mikrobe v material skupaj z vlago in odmrlimi kožnimi celicami. Vaše kožne celice in vlaga so v bistvu hrana za mikrobe in jim omogočajo razmnoževanje. Medtem, ko vaša koža proizvaja kisline, ki preprečujejo rast mikrobov več, kot jih potrebujete, vaše brisače nimajo te sreče. Torej, če vaše brisače ostanejo vlažne in vsebujejo kožne celice, se lahko ti mikrobi naselijo.

Redno menjajte brisače. (foto: Shutterstock)

Obsežnih raziskav, ki bi natančno odgovorile na vprašanje kako pogosto moramo menjati brisače ni, vendar strokovnjaki priporočajo menjavo brisač približno enkrat na teden, da bi se izognili kopičenju in razmnoževanju mikroorganizmov. Če uporabljate brisačo, ki začne smrditi, je vonj verjetno posledica razmnoževanja organizmov in jo takoj zamenjajte. Prav tako je pred ponovno uporabo najbolje, da se brisača popolnoma posuši, sicer bo vlaga omogočila rast mikroorganizmov. Skratka, verjetno ne boste čutili večjih škodljivih učinkov ponovne uporabe brisače po nekaj dneh, je pa pametno, da jo dovolj pogosto zamenjate.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

Življenjski Stil

KOLUMNA: Sem deklica za vse, na koncu tudi koš za smeti!

Published

on

Naveličana in razočarana sem. Vsi bi radi nekaj od mene, to tudi dobijo. Vsi se s težavami obračajo name, iščejo nasvet, pomoč, tudi, če gre zgolj za uslugo pri kakšni praktični stvari in vedno se odzovem. Včasih se počutim, da sem deklica za vse in na koncu tudi koš za smeti.
Poslušam, pomagam, naredim, kar le lahko. Vedno sem pri roki in se odzovem, skočim in pomagam, brišem solze, urejam papirje, predlagam diete, kupujem kozmetiko in vračam nasmeh. Vendar vse bolj ugotavljam, da ob vsem tem, mene ni.
Nihče od teh ljudi, ki jim stojim ob strani, nobena od teh prijateljic, znank, me nikoli ne vpraša kako sem? Ne pokliče razen kadar je drama ali panika. Ne pokliče, da bi vprašala kako si? Ne pokliče, da bi rekla, ej a kaj potrebuješ, greva na en čvek.
Izkoristi, odvrzi do naslednje panike, ko te bom spet potrebovala, samo to je. Vse bolj to premlevam zadnje čase, počutim se slabo, dobesedno zavrženo in sploh ne vem kaj naj storim? Vem pa, da bom verjetno spet skočila na prvi klic.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija


Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Glede na to, da ste to zapisali, vam dobro gre. Gre v pravo smer, saj ste spregledali. Ne dovolite več. V bistvu vas to, kljub temu, da iskreno radi pomagate, na koncu obremenjuje. Verjamem, da ne preračunavate v smislu, aha, 2 x sem ji pomagala, naj še ona 2 x meni, a vidite, da v resnici ne obstajate razen, ko vas potrebujejo in izkoristijo. To pa ni dobro, ker vas več kot očitno to boli. Ne dovolite si več. Vsakič se najprej vprašajte, moram ali želim? Odzovite se le na želim. Počasi bo šlo v pravo smer in počasi se bo tudi skristaliziralo s kom boste ostali v prijateljski navezi, kdo si bo pa našel drugo žrtev.

Foto: Shutterstock

Continue Reading

 

 

VESELE PRAZNIKE IN SREČNO V LETU 2023 VAM VOŠČIMO S PESMIJO ZVONČIĆI

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO

sidereals