Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Povest: Goromudova bitka s človeško nejevero in neusmiljeno naravo

Objavljeno

V redu

Pred vami je povest o plemenu, ki je izgubilo življenje v naravni katastrofi. Smrti bi lahko ubežali, saj je nevarnost poprej že prežala na sosednji dve plemeni. Kljub temu so se upirali in posmehovali poglavarju, ki je skušal storiti vse, da bi jih rešil …

Pleme Manadinka je živelo na obrobju svetega gozda, tik ob reki, ki jim je prinašala vir hrane in omogočala pridelavo zelenjave. Živeli so složno, marljivo obdelovali zemljo, redili živali in skrbeli za otroke, ki so se jim med delom smukali med nogami. A njihovo mirno življenje je kot strela iz jasnega vznemirila vest iz sosednji dveh plemen.

Strah in trepet v sosednjih vaseh

Tumatum iz plemena Taniga je hitel pripovedovati o velikih razpokah, ki so se pričele pojavljati na travnikih in poljih. Bundah iz plemena Sadarin pa o gromozanskih luknjah, v katerih izginjajo njihove kolibe. Oba plemena sta že izgubila več deset življenj, bojijo se, da bodo tla požrla vse pred seboj. Da bodo zapustili naselje, saj se bodo le tako rešili, sta hitela pripovedovati vodji plemena Goromudu ter da nameravajo prečkati veliki naravni most in si ustvariti življenje na varnejših tleh.

Goromudu je prinašalcema novice zaželel srečo, sam pa sklenil nemudoma prečesati domačo vasico. Ni prav dolgo trajalo, ko je odkril številne razpoke in vdolbine, ki so kazale, da se tudi njihovemu plemenu bliža nevarnost. Brez odlašanja je zbral celotno pleme, trdno prepričan, da bodo pričevanja iz sosednjih plemen dovolj velik razlog, da skujejo hiter in učinkovit načrt za selitev. Moškim in ženskam je mirno pripovedoval o velikih razpokah, ki parajo polja ter o jamah, v katerih izginjajo življenja. Pojasnil je, da morajo tudi sami kreniti na pot in si ustvariti življenje v svetu onkraj velikega naravnega mostu.

Nejevera in posmeh

A Goromudi njegovi člani plemena niso verjeli. Smejali so se velikim strašnim jamam in se zabavali ob misli na grozljive razpoke. »To ne obstaja. Tega še nihče ni videl. Nikamor ne gremo, tu se imamo lepo!« so bili glasni moški in ženske, ne meneč se za usodo sosednjih dveh plemen. Goromudu je nemočno pripovedoval o nevarnosti na domačih tleh, prepričeval starešine in obupaval nad posmehom večine, ki je verjela, da se mu je zmešalo. Lahko bi zbral tiste, ki so mu zaupali in verjeli ter se skupaj z njimi odpravil na pot. Rešil bi nekaj življenj, a ne vseh. »Kaj mi je storiti? Kako naj rešim brate in sestre, če si tega ne želijo?« je zmajeval z glavo Goromudu, ki se je zavedal, da biti vodja in poglavar ne pomeni vladati zgolj takrat, ko je življenje lepo in mirno.

Slepo zaupanje v ljubezen matere zemlje

Po prebedeni noči je najglasnejših deset rojakov popeljal na travnike in polja. Pokazal jim je luknje in razpoke, katerih brazde so nevarno zijale izza šopov porumenele trave. »To ni nič. Zemlja se bo sama zravnala, samo zaupati ji moramo. Bog bo poskrbel za nas. Če bomo verjeli v to in z ljubeznijo obdelovali zemljo, nam bo povrnila naš trud. Nikamor ne pojdemo!« so bili odločni možje, ki so pleme najglasneje prepričevali o poglavarjevi norosti.

A Goromudova vest je glasno ječala, zaradi njihove nevednosti jih ni zmogel prepustiti gotovi smrti. Če ne odrinejo na pot, jih bo pogoltnila zemlja, to je vedel zagotovo. Naslednje dni je neutrudno prepričeval odrasle člane plemena in z grozo opazoval, kako v luknjah izginjajo vrtnine, drevesa in živali, ki so se pasle na travnikih. Ko so tla pogoltnila prvega otroka, so se ženske zatekle k molitvam. Pa ni bilo dovolj, da bi mu verjeli. Šele ko je izginilo šest članov plemena, so njegovi zvesti pripadniki pričeli moledovati, naj vendarle krenejo na pot. »Pojdite, mi bomo ostali. Tla se bodo umirila!« so bili glasni ostali.

Goromuduva odločitev

Zgodaj zjutraj je Goromudu sprejel najpomembnejšo odločitev v svojem življenju. S koruzno vrvjo je drug ob drugega povezal člane plemena, tako da so tvorili dolgo živo verigo. »Ali pojdemo vsi, ali pa nihče!« je bil odločen in kot prvi na čelu kolone pričel stopati proti naravnemu mostu. Prvi del verige mu je ubogljivo sledil, kmalu pa se je pričela kolona zaustavljati, se nevarno prerivati in suvati. »Boste dovolili, da zaradi vas umremo tudi vsi mi, ki si želimo živeti?!« Je zarohnel Goromudu in glasno zaukazal, naj mu drug za drugim sledijo.

»Nihče nam ne bo vzel svobode! Odrežite vrvi! Živeli bomo tam, kjer želimo, nihče nam ne bo ukazoval!« so kričali moški in ženske, otroci pa so glasno jokali. Med huronskim prerekanjem so pričeli padati prvi udarci in ko je zemljo stresel prvi sunek, pleme Manadinka niti ni opazilo, da je v zemljišče pred njimi zarezala široka razpoka. A tedaj je bilo že prepozno. Ob drugem in tretjem sunku so tla grozljivo zazijala in v črno žrelo pogoltnila celotno pleme Manadinka. Goromudu, ki je vse do zadnjega upal, da bo rešil svoje rojake, je v oko ujel še zadnji sončni žarek – prav tisti, ki je prižigal grenko vest, da navkljub nevednosti, posmehu, udarcem in žaljivkam, svojih ljudi preprosto ne zmore pustiti za seboj.

Foto: pexels.com

Življenjski Stil

TOP nasvet, s katerim boste pomladili obraz

Objavljeno

V redu

Avtor

Naravni nasvet, ki odpravi podočnjake, zgladi gubice in navlaži kožo!

Poskrbite za svoj obraz z naravno masko. Zelo enostavna je, z njo boste navlažili kožo, ji vrnili elastičnost, zgladili majhne gubice okrog oči in odpravili podočnjake!

Naravne maske so najcenejše in najhitrejše, kar lahko storite za svoj obraz. Za to pomladno poletno masko boste potrebovali pol sveže kumarice, nekaj listkov mete, eno žlico jogurta.

Vse sestavine z mešalnikom dobro zmešajte in nanesite na obraz. Pustite stati 15 minut, nato sperite z mlačno vodo. Že po prvi uporabi boste občutili razliko!

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Trik, s katerim bodo vaše brisače spet prijetno mehke

Objavljeno

V redu

Avtor

Že po nekaj pranjih lahko brisače postanejo vse bolj trde. Da se to ne bi zgodilo, da bi obdržale svojo mehkobo, upoštevajte te nasvete!

Glavni vzrok, da brisače izgubljajo po nekaj pranjih mehkobo, tiči v trdi vodi in pa v pralnih praških. Ampak, že z nekaj preprostimi nasveti lahko brisačam spet povrnete mehkobo kot so jih imele, ko so bile popolnoma nove.

Pomembno je, da brisače perete posebej, da pralnega stroja ne natrpate preveč in da jih ne mešate z drugimi vrstami tkanine.

Če ste do sedaj prisegali na mehčalec, ga pri pranju brisač kar opustite. Morda zveni čudno, ampak, če ga boste dodajali več, ne bo nič bolje, le kožo boste dražili. Mehčalec se dodaja ob koncu pranja perila, to pa pomeni, da ga voda z oblačil, z brisač ne spere dovolj in to lahko draži kožo. Mehčalci so v veliki meri narejeni iz kemikalij, ki so lahko tudi zdravju škodljive.

Poleg tega pa mehčalec na brisačah ustvarja poseben sloj, podoben vosku, saj vsebuje encime, ki delujejo tako. S tem se tekočina v brisačo ne vpija več.

Kaj torej storiti, da bodo brisače spet mehke?

Dodajte jih kis. Brisače torej perite posebej in ne z drugimi kosi perila ali drugimi tkaninami. Perite jih na najvišjem programu in že pred pranjem direktno v boben zlijte en deciliter kisa za vlaganje. Kis bo brisačam povrnil mehkobo, ne bodo pa imele vonja po njem. Poleg tega uporabite le eno žlico praška za perilo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: S Plestenjakom sva si usojena, tudi poroka bo!

Objavljeno

V redu

Avtor

To slutim že nekaj let, v času korone je pa to postalo povsem jasno. Jan Plestenjak mi je bil zapisan ob rojstvu, on sicer še ni v fazi dojemanja tega, je pa blizu in ni več daleč dan, ko se bova vzela.

Od takrat, ko sem ga videla s kremšnitami, vem, da bo moj.  Nekaj mlajši je od mene pa nič zato, to je zdaj trend, čakam ga že res dolgo, uspešno sem se izogibala snubitvam, vse le zanj in za zakon z njim.

Upam, da mi bo kmalu zapel »bodi gola« in me objemal v Sobi 102. Verjetno vem le jaz, da sem inspiracija za vse njegove ljubezenske pesmi. Vem od takrat, ko me je globoko pogledal v oči na koncertu v Besnici pri Kranju, potrdil s pogledom v Tržiču in do konca zacementiral tistega večera na plaži v Strunjanu.

Vedno sem z njim, na vseh koncertih, večkrat tudi v Strunjanu, Portorožu, Puštalu. Vedno me pomenljivo pogleda in se nasmehne. Tudi, ko piše na FB-ju točno vem katere besede so namenjene le meni, večkrat mu odpišem na zs in vem, da se razumeva na višjem nivoju, na nivoju, ki ni za navadne smrtnike, to je stvar, ki nama je bila namenjena, imava nekaj več in kmalu bova to tudi zaživela.

V času korone sem imela več časa za duhovno soočenje z njim in tudi z molitvami sem se mu bolj približala. Glede na njegove odzive na družbenih omrežjih, na globino besed in dojemanje vsega, kar se dogaja je jasno, da bova kmalu skupaj. Prijateljice mi ne verjamejo, se mi smejijo v obraz in se norčujejo iz mene ampak bodo že videle. Mislite, da je bolje, da od zdaj vse zadržim  zase?

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja za odnose z javnostmi, glasbena producentka, radijska in TV voditeljica ter izkušena ženska z zdravim smislom za humor

Močno upam, da me bosta povabila na poroko. Prijateljicam in znankam pa nič več ne razlagajte, ker so vam fouš. Jasno, da se vam smejijo v obraz in se norčujejo iz vas, ker bi ga one tudi imele, za moža ali pa ljubimca in verjetno marsikatera sanja in hrepeni po tem, da bi jo vodil »iz pekla do raja«. Svetujem vam le, da malce pohitite, saj čas res hitro teče, kaj vse se je že zgodilo od njegovih kremšnit do danes, tudi vsak dan mlajši niste, on tudi ne, tako, da morate hitro ugotovili ali bo kmalu dosežen ta višji nivo ali bo ostalo v stilu ene njegovih uspešnic z naslovom Pustil ti bom sanje.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO