Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Povest: Goromudova bitka s človeško nejevero in neusmiljeno naravo

Objavljeno

V redu

Pred vami je povest o plemenu, ki je izgubilo življenje v naravni katastrofi. Smrti bi lahko ubežali, saj je nevarnost poprej že prežala na sosednji dve plemeni. Kljub temu so se upirali in posmehovali poglavarju, ki je skušal storiti vse, da bi jih rešil …

Pleme Manadinka je živelo na obrobju svetega gozda, tik ob reki, ki jim je prinašala vir hrane in omogočala pridelavo zelenjave. Živeli so složno, marljivo obdelovali zemljo, redili živali in skrbeli za otroke, ki so se jim med delom smukali med nogami. A njihovo mirno življenje je kot strela iz jasnega vznemirila vest iz sosednji dveh plemen.

Strah in trepet v sosednjih vaseh

Tumatum iz plemena Taniga je hitel pripovedovati o velikih razpokah, ki so se pričele pojavljati na travnikih in poljih. Bundah iz plemena Sadarin pa o gromozanskih luknjah, v katerih izginjajo njihove kolibe. Oba plemena sta že izgubila več deset življenj, bojijo se, da bodo tla požrla vse pred seboj. Da bodo zapustili naselje, saj se bodo le tako rešili, sta hitela pripovedovati vodji plemena Goromudu ter da nameravajo prečkati veliki naravni most in si ustvariti življenje na varnejših tleh.

Goromudu je prinašalcema novice zaželel srečo, sam pa sklenil nemudoma prečesati domačo vasico. Ni prav dolgo trajalo, ko je odkril številne razpoke in vdolbine, ki so kazale, da se tudi njihovemu plemenu bliža nevarnost. Brez odlašanja je zbral celotno pleme, trdno prepričan, da bodo pričevanja iz sosednjih plemen dovolj velik razlog, da skujejo hiter in učinkovit načrt za selitev. Moškim in ženskam je mirno pripovedoval o velikih razpokah, ki parajo polja ter o jamah, v katerih izginjajo življenja. Pojasnil je, da morajo tudi sami kreniti na pot in si ustvariti življenje v svetu onkraj velikega naravnega mostu.

Nejevera in posmeh

A Goromudi njegovi člani plemena niso verjeli. Smejali so se velikim strašnim jamam in se zabavali ob misli na grozljive razpoke. »To ne obstaja. Tega še nihče ni videl. Nikamor ne gremo, tu se imamo lepo!« so bili glasni moški in ženske, ne meneč se za usodo sosednjih dveh plemen. Goromudu je nemočno pripovedoval o nevarnosti na domačih tleh, prepričeval starešine in obupaval nad posmehom večine, ki je verjela, da se mu je zmešalo. Lahko bi zbral tiste, ki so mu zaupali in verjeli ter se skupaj z njimi odpravil na pot. Rešil bi nekaj življenj, a ne vseh. »Kaj mi je storiti? Kako naj rešim brate in sestre, če si tega ne želijo?« je zmajeval z glavo Goromudu, ki se je zavedal, da biti vodja in poglavar ne pomeni vladati zgolj takrat, ko je življenje lepo in mirno.

Slepo zaupanje v ljubezen matere zemlje

Po prebedeni noči je najglasnejših deset rojakov popeljal na travnike in polja. Pokazal jim je luknje in razpoke, katerih brazde so nevarno zijale izza šopov porumenele trave. »To ni nič. Zemlja se bo sama zravnala, samo zaupati ji moramo. Bog bo poskrbel za nas. Če bomo verjeli v to in z ljubeznijo obdelovali zemljo, nam bo povrnila naš trud. Nikamor ne pojdemo!« so bili odločni možje, ki so pleme najglasneje prepričevali o poglavarjevi norosti.

A Goromudova vest je glasno ječala, zaradi njihove nevednosti jih ni zmogel prepustiti gotovi smrti. Če ne odrinejo na pot, jih bo pogoltnila zemlja, to je vedel zagotovo. Naslednje dni je neutrudno prepričeval odrasle člane plemena in z grozo opazoval, kako v luknjah izginjajo vrtnine, drevesa in živali, ki so se pasle na travnikih. Ko so tla pogoltnila prvega otroka, so se ženske zatekle k molitvam. Pa ni bilo dovolj, da bi mu verjeli. Šele ko je izginilo šest članov plemena, so njegovi zvesti pripadniki pričeli moledovati, naj vendarle krenejo na pot. »Pojdite, mi bomo ostali. Tla se bodo umirila!« so bili glasni ostali.

Goromuduva odločitev

Zgodaj zjutraj je Goromudu sprejel najpomembnejšo odločitev v svojem življenju. S koruzno vrvjo je drug ob drugega povezal člane plemena, tako da so tvorili dolgo živo verigo. »Ali pojdemo vsi, ali pa nihče!« je bil odločen in kot prvi na čelu kolone pričel stopati proti naravnemu mostu. Prvi del verige mu je ubogljivo sledil, kmalu pa se je pričela kolona zaustavljati, se nevarno prerivati in suvati. »Boste dovolili, da zaradi vas umremo tudi vsi mi, ki si želimo živeti?!« Je zarohnel Goromudu in glasno zaukazal, naj mu drug za drugim sledijo.

»Nihče nam ne bo vzel svobode! Odrežite vrvi! Živeli bomo tam, kjer želimo, nihče nam ne bo ukazoval!« so kričali moški in ženske, otroci pa so glasno jokali. Med huronskim prerekanjem so pričeli padati prvi udarci in ko je zemljo stresel prvi sunek, pleme Manadinka niti ni opazilo, da je v zemljišče pred njimi zarezala široka razpoka. A tedaj je bilo že prepozno. Ob drugem in tretjem sunku so tla grozljivo zazijala in v črno žrelo pogoltnila celotno pleme Manadinka. Goromudu, ki je vse do zadnjega upal, da bo rešil svoje rojake, je v oko ujel še zadnji sončni žarek – prav tisti, ki je prižigal grenko vest, da navkljub nevednosti, posmehu, udarcem in žaljivkam, svojih ljudi preprosto ne zmore pustiti za seboj.

Foto: pexels.com

Življenjski Stil

To je astro znak, ki v ljubezni preseneča

Objavljeno

V redu

Avtor

Na prvi pogled deluje hladno, a v resnici je zelo zvest in čustven. Kateri astro znak v ljubezni preseneča? Preberite.

Osebe, ki so rojene v nebesnem znamenju device, vas bodo v ljubezni pozitivno presenetile. Če je vaš partner ali partnerica rojena v tem astro znaku, potem najbrž že veste, da so zelo čustveni in zvesti, a na prvi pogled nikakor ne delujejo tako.

Ker so rojeni perfekcionisti, gredo marsikomu na živce. Vedeti pa morate tudi, da so zelo inteligentni.

Pogosto živijo v svojem svetu, a so kljub temu zelo zanimivi in pogovor z njim vas bo navdušil. Imajo svoj pogled na življenje in najbrž vam bodo pokazali svoj in drugačen pogled na mnoge stvari.

Če se boste v devico zaljubili, pa vedite, da je brezbrižnost, ki jo na prvi vtis oddaja, le dobra krinka. Znajo ljubiti in želijo biti ljubljeni!

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

KOLUMNA: Črn dim se vali, evo tradicionalno kurjenje, kaj folku ni jasno?

Objavljeno

V redu

Avtor

Živim v soseski hiš in očitno se vse prenaša iz roda v rod. Tako kot je večino hiš že zasedla mlajša generacija, sinovi ali hčere tistih, ki so jih gradili, tako tudi kurijo. Halo, na tistem metru trave, ki so jo pustili, ostalo so namreč prilagodili parkiranju velikih, ogromnih avtomobilov, nek se vidi raskoš.

Njihovi starši so sicer lahko zakurili malo večji ogenj, ker je bilo več prostora, ampak ta manjši je očitno bolj intenziven, ker se zdaj nabere več svinjarije. Kurijo vse, smeti, gume, cunje, vse, ker je verjetno predrag bencin, da bi odpeljali smeti na deponijo, smeti na smetišče, kaj tukaj ni jasno.

Ampak, dejmo zakurt, z masko jasno, letos jih imajo vsaj pri roki. Kako se ta smrdljivi, črn dim vali meni po sveže opranem perilu pa naprej v hišo, jih itak ne briga.

Tradicionalni črni dim na prvi dovolj topel, sončen dan, ko gre sveže perilo na štrik in so okna lahko končno na stežaj odprta. A luftat moramo, zaradi svežega lufta samega in še korone. Ha ha ha, nekdo je pa za hece. A naj pokličem okoljevarstvenike, policijo, koga? Ker to bo zdaj trajalo. Mogoče cigane, bodo prej odnesli torej zrihtali stvar, saj je sigurno kaj uporabnega. Uf.

Razočarana gospodinja

Ste se v izpovedi Razočarane gospodinje našle tudi ve, drage dame? Imate morda koristen nasvet? Spodbudno besedo? Karkoli, da se bo počutila bolje? Zapišite svoje razmišljanje v komentar na naši Facebook strani!

Odgovarja Urša Mravlje
Aromatica Slovenija

Diplomirana aromaterapevtka, strokovnjakinja holistične aromaterapije in izkušena ženska

Res je, vsako leto isto. Opažam tudi sama. Mi ni jasno kje imajo sploh skladiščeno vso to zalogo smeti in kako sploh lahko tako zelo onesnažujejo okolje.  Pri kurjenju česarkoli predstavlja glavni problem nevarnost požara. V zrak pa se sproščajo tudi toksični in karcinogeni dimi in saje.  V nekaterih občinah prepoved kurjenja določajo občinski predpisi, kot so npr. odloki o javnem redu in miru ali odloki o ravnanju z odpadki, ki konkretno za posamezna specifična področja določajo prepovedi in omejitve kurjenja v naravnem in bivalnem okolju. Pokličite na vašo občino in vprašajte za nasvet.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Botoks je učinkovita metoda pomlajevanja

Objavljeno

V redu

Avtor

Razmišljate o botoksu, pa bi radi vedeli več? Preberite nekaj dejstev.

Uporaba botoksa v namen pomlajevanja obraza je vse bolj razširjena tudi v Sloveniji. Vse več žensk, pa tudi moških, se odloča za to tehniko pomlajevanja obraza.

Kaj je botoks?

Botulin je eden najbolj smrtonosnih naravnih strupov ter najbolj toksična beljakovina sploh. V zelo majhnih odmerkih se uporablja kot mišični relaksant za blažitev bolečih mišičnih krčev ter v kozmetične namene (znan pod imenom botoks).

»Dobra stran botoksa je, da lahko z njegovo uporabo prekinemo kadarkoli. Res pa je, da se naša koža tudi med tretmaji z botoksom stara in če se bomo po desetih letih odločili, da botoksa ne želimo več, bo koža postarana,« je pojasnil lepotni strokovnjak dr. Andrej Testen.

Ko se boste odločili za pomlajevanje obraza z botoksom, morate vedeti, da je učinek viden šele sedem do 10 dni po posegu, terapijo pa je potrebno ponavljati na približno pol leta.

Ker je botoks v tekoči obliki, se ga v mišico vbrizga z iglo.

»Navadno se za to uporabi najtanjše možne iglice, tako da postopek ni pretirano boleč. Večinoma traja nekaj minut, tako da nekatere stranke na tretma, skočijo med malico,« je pojasnil dr.Testen.

Botoks – prej in potem (foto: Shutterstock)

Še več zanimivih informacij boste našli tukaj.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

HIT TEDNA PO IZBORU NAŠIH BRALCEV

HIT TEDNA po izboru naših bralcev je Stella s svojo skladbo Ta neki neki.

 

Zadnje novice

Kategorije

OGLASI

POPULARNO