Domov Potovanja Mojih 10 najboljših nasvetov za potovanje po 10 letih potovanja po svetu

Mojih 10 najboljših nasvetov za potovanje po 10 letih potovanja po svetu

“Potovanje vas pusti brez besed…Potem vas spremeni v pripovedovalca zgodb.” – Ibn Battuta

Sem Mark Bogdanović, glasbenik, ki zelo rad tudi potuje. imel sem to srečo, da sem do sedaj lahko prepotoval več kot 50 držav sveta. Za vas sem pripravil 10 najboljših nasvetov za potovanja, ki sem jih zbral v 10 letih potepanja po svetu.


Letos je minilo 10 let, odkar sem se odločil bolj podrobno raziskati svet onkraj naših meja. Ja, Slovenija je lepa, vendar pa me je vedno zanimalo tudi, kaj je tam zunaj. Je res tako, kot prikazujejo na televiziji ali bodo ti kraji, ljudje in kulture s TV zaslonov, v živo vendarle izgledali drugače? Odločil sem se, da bom prepotoval svet in danes vem, da je bila ta odločitev zame pravilna. Če ne greš, ne veš – lahko si misliš, da veš – ampak ne veš. To so misli, ki se mi vedno pletejo po glavi, ko sedim doma pred televizijo in gledam kako potovalno oddajo na televiziji ali pa, ko me znanci sprašujejo, kako je bilo. Takrat rečem samo, da je bilo dobro. V resnici z besedami ni možno opisati vsega tega, kar si doživel – najbolje je da gredo tja sami in vidijo na lastne oči, kajti predstave v mislih so ena stvar, realnost pa nekaj povsem drugega.

Tudi preko televizijskega zaslona je vse videti drugače, manj spektakularno ali pa v mnogih primerih preveč filmsko. Preko televizijskega zaslona (ali preko fotografij na Instagramu) ne dobimo občutkov, ni vetra, ki bi ti pihal v obraz, ni vonjav, ni stiskov rok, okusov, smeha, ni predvsem možnosti, da bi preko lastnih občutkov človek lahko razumel, zakaj nekateri ljudje živijo, kot živijo in zakaj počnejo stvari, ki jih počnejo. 

Dober primer tega, kar želim povedati so maske, ki si jih zdaj že avtomatsko nadenemo na obraz, preden vstopimo v trgovino zaradi krize s koronavirusom. Ko sem se denimo pred dvema mesecema in pol  vrnil z zadnjega potovanja s Tajvana, so me prijatelji seveda spraševali, kako se ljudje s koronavirusom spopadajo tam? In ko sem jim rekel, da je tam pravzaprav bolj varno kot tukaj in da imajo zadevo resnično pod kontrolo, so me zabodeno gledali. V njihovih glavah to ni bilo mogoče. Prvič niso razumeli, da je Tajvan država, ki je razvita na nivoju Nemčije in da je to napredno in razvito gospodarstvo, ki je bolj razvito od Slovenije. Drugič, niso razumeli dejstva, da je Tajvan prav zaradi svoje bližine Kitajske, od koder koronavirus izvira in je od Kitajske oddaljen 130 km in, ki ima s Kitajsko letno migracijo na ravni 2 milijonov ljudi – takoj prepoznal nevarnost, saj so se s podobno situacijo spopadali že pred leti, ko jih je ogrozil virus Sars.

Tretjič. Takrat, pred 3 meseci, ko sem pristal na Tajvanu sem takoj opazil, da je bilo razkuževanje pred vstopom v trgovino obvezno, prav tako pa so ljudje nosili maske. Enako je bilo za varnost poskrbljeno tudi na Tajskem. Takrat so me prijatelji, ko sem jim vse to skušal dopovedati, gledali kot vesoljca – danes, ko so sami šli preko krize, razumejo, kaj sem jim skušal povedati saj Slovenija šele sedaj vstopa v fazo, ko bo virus sicer med nami, ne bomo pa zapirali celotne države ampak bomo samo lokalne izbruhe in posamezne primere držali pod nadzorom. To je pravzaprav tajvanski sistem, ki ga sedaj povzemajo ostale države po svetu in sedaj tudi Slovenija. Tajvan je s svojimi 23 milijoni prebivalcev imel samo 500 aktivnih okužb ter le dve smrti od koronavirusa. Šele danes je verjetno vsem postalo jasno, zakaj sem se takrat s Tajske umaknil na Tajvan in ne v Evropo. Poanta vsega tega je le to, da je za razumevanje nečesa potrebna izkušnja.

Zgoraj navedi primer je dober primer tega, zakaj bi potovanja priporočil vsem. Človek si bo namreč tako pridobil širše obzorje in določena spoznanja, ki si jih drugače ne bi mogel nikoli. 

Nekateri od vas si boste verjetno rekli, ja tebi je lahko. Ti lahko potuješ. Vem, da si mnogi potovanj ne morejo privoščiti, še posebej ne sedaj, ko je kriza vse udarila po žepih. Ni moj namen moralizirati, ampak vas morda navdušiti, da ko se vam bo pojavila možnost, da se podate na neko večje potovanje. In ko boste nekega dne tudi odpotovali nekam daleč stran – takrat vas prosim, da potujete z odprtimi očmi – potovanja nas lahko naučijo res veliko novih stvari.

Za tiste, ki svoje naslednje potovanje že planirate pa sem pripravil mojih 10 nasvetov za potovanja, ki sem jih nabral v svojih 10 letih potovanj po svetu in mislim, da vam lahko pridejo prav. Pa poglejmo…


1. Naj bo vaše potovanje zabavno in enostavno

Na potovanju si vzemite čas in se zabavajte / Foto: Mark Bogdanović, osebni arhiv

Bodite potrpežljivi. Ne razburjajte se zaradi stvari, ki jih ne morete nadzirati saj je življenje prekratko, da bi se ves čas jezili. Ste zgrešili naslednji let? Ne se živcirati, še en let bo!

Vam bankomat noče izdati gotovine? Odlično, pravkar imate priložnost, da se najprej vsedete na ulici na robnik, spijete kavo (ali bubble tea, če ste nekje v Aziji) in poklepetate s kakim domačinom. Nato se lahko odpravite na nenačrtovan sprehod po mestu in ga raziskujete.

2. Prebudite se zgodaj, da se izognete gneči

Vstanite pred sončnim vzhodom, da boste imeli vse najboljše atrakcije samo zase, hkrati pa se boste tako izognili velikim turističnim množicam. Prav tako je jutro čaroben čas fotografiranja zaradi mehke razpršene svetlobe in običajno je zjutraj lažje komunicirati z domačini, ki se pripravljajo na svoj dan.

Želite tudi vi ustvariti tiste “Instagramske fotografije”, ki jih na svojih Instagram profilih objavljajo raznorazni svetovni popotniki? Če je odgovor da, potem morate na kraj, kjer se želite fotografirati, priti zgodaj zjutraj preden se tam pojavijo vsi drugi. Raziskovanje krajev v zgodnjih jutranjih urah je dobro tudi zaradi vaše varnosti. Zgodaj zjutraj namreč hodijo okrog bolj tisti pridni in delovni ljudje, prevaranti in malopridneži pa po nočnem pohajkovanju takrat spijo.

3. Opazujte vsakdanje življenje okrog sebe

Bangkok, tržnica na vodi (Amphawa, floating market)

Če si resnično želite občutiti utrip nekega kraja, priporočam, da nekaj ur sedite v parku ali na prometnem kotičku ulice in samo opazujete, kako se pred vami odvija vsakodnevno življenje.

Upočasnite svoje misli in bodite pozorni na podrobnosti okoli sebe. Vonjave, barve, človeške interakcije in zvoki. To je neke vrste meditacija – in videli boste stvari, ki jih še nikoli prej niste opazili.

4. Smejte se

Zagotovo se boste na svojih potovanjih znašli v situaciji, da boste izpadli smešni. Namesto, da bi se počutili osramočeno, se v sebi smejte. Ne bojte se zabavati in da bi izpadli “bedak” in ne jemljite življenja tako prokleto resno. Sprostite se! 

Enkrat se je cel avtobus, poln Tajcev, smejal od veselja, ko sem voznika avtobusa prisilil, da se je ustavil, saj me je že prokleto tiščalo na vodo. Vrnitev na avtobus in smeh z njimi sta mi dala nove prijatelje za preostanek poti!

5: Bodite “na IZI”

Prosim vas, ne poskušajte v 6 tednih potovanja obdelati 6 držav. Vse dobre stvari se zgodijo, ko si resnično vzamete čas za raziskovanje. Tako boste odkrili stvari, ki ji nikoli ne bi našli v svojem potovalnem priročniku in spoznali ljudi, ki vam bodo pomagali odkriti skrite kotičke, ki si jih sicer ne bi nikoli ogledali.

Prav tako lahko trdim, da se nobena izmed najboljših izkušenj ni zgodila v prvih dnevih mojega prihoda v neki kraj. Za maksimalno uživanje raje preživite več časa na manj krajih. Verjemite mi, imeli se boste veliko bolje.

6. Občasno pomagajte, kot prostovoljec

Naredite svoje potovanje bolj smiselno. Če ste na poti dlje časa, lahko delček svojega dragocenega časa namenite za to, da pomagate drugim. Življenje ni samo uživanje in tudi, če bi imeli uživanja preveč, bi se ga kmalu naveličali. Takšna je pač človekova narava. Če se na poti vključite v kak prostovoljni projekt ne samo, da bo to lepa izkušnja, ki si jo boste zapomnili za vse življenje, ampak boste pridobili tudi nova prijateljstva in izvedeli več o državi v kateri se nahajate.

7. Naredite veliko fotografij

Vzemite si čas za fotografiranje

Zagotovo ste kdaj že srečali skupino japonskih turistov, ki fotografirajo, kot da bi bili obsedeni, vsak kotiček kraja v katerem se nahajajo. Z naše perspektive to morda izgleda smešno, ampak ali ste vedeli, da ti ljudje preživijo le nekih 10 dni dopusta v letu? No, takrat si dajo duška in gredo na potovanje. In na potovanju veliko fotografirajo – zato ker, ko se bo potovanje enkrat končalo, jim bodo ostale le te fotografije. In tako bodo ostale tudi vam in ostajajo tudi meni – fotografije in spomini. Ko potujete si le vzemite čas, da naredite veliko fotografij. Čez čas boste marsikaj s potovanja pozabili in prav fotografija vas bo spomnila, kje vse ste bili, kje vse ste hodili, koga vse ste srečali. Fotografija bo v vas sprožila tok spominov in sami nad seboj boste presenečeni, da ste bili tudi vi tam, tam in tam in počeli to, to in ono. Fotografirajte!

8. Ne obupajte in ne poslušajte negativnih nasvetov

Na poti se vam lahko zgodi, da se vam načrt ne izide in ne morete priti na cilj, ki ste si ga zadali. Prevoz v neki določeni kraj, ki si ga tako zelo želite obiskati, je odpovedan, hoteli pa so zasedeni do zadnjega kotička. Ne obupujte. Vedno se najde rešitev. Raje, kot da takoj razmišljate, da vam nikoli ne bo uspelo, se bolje pozanimajte, vprašajte domačine ali druge popotnike, ki se nahajajo okrog vas. Kolikokrat v življenju ste slišali, da nečesa ni možno narediti, nekam ni možno potovati, ker so na televiziji slišali, da se je v neki državi zgodil bombni napad. Primer tega je moje potovanje na Filipine. Ko sem v Sloveniji prijateljem povedal, da grem morda tudi na FIlipine so bili mnogi zaprepadeni, češ da so tam pogosti teroristični napadi saj so to slišali na televiziji. Z njihove perspektive se je to morda zdelo kot norost, z moje perspektive pa je bilo zavedanje, da so Filipini ogromna država, ki je petnajstkrat večja od Slovenije in v kateri živi 106 milijonov prebivalcev. Del države v kateri se dogajajo teroristični napadi je velik kot Slovenija in tja mi pač ni treba iti. Še vedno mi ostane 280.000 kvadratnih kilometrov za raziskovanje. Veliko območje kaj ne?

9. Izstopite iz svoje cone udobja

Počnite stvari, ki bi vas sicer delale negotove in v vas prebujale občutke anksioznosti. Saj veste, večkrat, ko nekaj počnete, bolj se na to navadite in na koncu zadevo obvladate v tolikšni meri, da vam postane okej. Ne prenašate planinarjenja? Super, gremo malce v hribe! Imate strah pred navezovanjem stikov in se ne marate pogovarjati s tujci? Odlično, pogovarjajte se z vsemi okrog sebe. Vas je strah poskusiti novo hrano? Takoj si kupite nekaj na stojnici ulične hrane in uživajte v čudnih, neznanih okusih. Mmmm….pravzaprav  je kar dobro!?!

Potovanje je odlična priložnost za spopadanje s svojimi prepričanji in strahovi, saj je ponavadi na poti vse tako drugačno od tega, česar ste bili navajeni. Kakšno škodo vam sploh lahko naredi še ena dodatna malce neprijetnejša izkušnja? Nihče ne bo vedel, kdo ste pravzaprav vi tam zunaj in tam se lahko popolnoma na novo odkrijete in zgradite delčke svoje nove osebnosti, ki je doma v svoji ozki dolini ne bi mogli nikoli zgraditi.

10. Odprite se za nove stvari

Fez, Maroko – Spoštujte druge kulture

Ena izmed najbolj pomembnih stvari, ki se je morate naučiti ko se odpravite na potovanje je ta, da ne obsojate drugačnih navad in drugačnih ljudi okrog sebe. Premnogokrat sem v pogovoru z znanci ali pa na sami poti opazil, kako veliko ljudi obsoja druge kulture in drugačen način življenja. To počnejo preprosto samo zato, ker se niso zmožni postaviti v čevlje prebivalstva v kraju kamor so prišli, kot gost ali pa so nekaj drugačnega videli na televiziji. Ne vidijo stvari s perspektive lokalnega prebivalstva, temveč izključno s svoje perspektive – v našem primeru z zahodne perspektive.

Za vsako stvar, ki jo tamkajšnji ljudje počnejo, za način kako živijo in v kar verjamejo, vedno obstajajo tehtni razlogi. Bi bili mi, če bi se rodili tam drugačni? Da bi te razloge razumeli, je potrebno imeti neko mero čustvene inteligence in empatijo. Mene so domačini v tujih krajih vedno imeli radi in so bili do mene prijazni. Zakaj? Ne vem. Morda zato, ker sem bil do njih vedno prijazen, nikoli vzvišen in sem, ko so me časa novega naučili vedno izkazal hvaležnost in spoštovanje? Poskusite, izkušnja je lahko neverjetna in vam lahko spremeni življenje.

PREBERITE ŠE: Kam na krajše počitnice in izlete v Sloveniji?