Kontaktirajte nas

Življenjski Stil

Kako prepoznati čustveno inteligenco?

Objavljeno

V redu

Čustvena inteligenca (EI – Emotional Intelligence ali EQ – Emotional Quotient) je sposobnost prepoznavanja in jasnega identificiranja občutkov in čustev – tako svojih kot tujih. Je sposobnost razumevanja in sposobnost nadzorovanja čustev ter koriščenja teh za izražanje misli in izvajanje dejanj. Ravnanje mora biti takšno, da podpira našo osebnostno rast in ne škoduje drugim ljudem.

Obstaja ogromno dokazov, da je v primerjavi z razumsko inteligenco čustvena bolj pomembna za uspeh v življenju. In to tako na zasebnem kot na poslovnem področju. Zato je prav, da v današnjem prispevku nekaj besed namenimo prav tej vrsti inteligence, ki jo številni ljudje žal še vedno zanemarjajo.

Dan Goleman je v svoji knjigi opredelil 5 glavnih komponent čustvene inteligence:

1. samozavedanje

Tu gre za prepoznavanje in razumevanje lastnih razpoloženj in motivacij ter njihovega učinka na druge. Za samozavedanje je torej potrebno, da znamo prepoznati svoja čustva. Čustvena zrelost se tako kaže v samozavesti, smislu za humor in zavedanju tega, kakšen vtis naredimo na druge.

2.  samoobvladovanje

Samoobvladovanje je sposobnost presojanja in sposobnost, da razmislimo, preden izberemo primerno vedenje. Po domače: gre za to, da znamo kontrolirati svoje impulze. Čustvena zrelost se kaže v tem, da se zavedamo posledic svojih dejanj (znamo prevzeti odgovornost zanje), smo prilagodljivi in pripravljeni na spremembe. Pa tudi takrat, ko se nekdo do nas obnaša na neprimeren način, ne reagiramo enako, saj se izogibamo temu, da bi situacijo še poslabšali.

3.  notranja motivacija

Ali ste dovolj motivirani? / Foto: SHUTTERSTOCK

Odraža se v interesu za učenje. Prav tako pomeni, da se človek raje odloči za delo na sebi, kot pa da išče bogastvo in status. Čustvena zrelost se kaže v zavzetosti za dokončanje nalog in vztrajanju tudi takrat, ko se človek znajde v težavnih situacijah.

4. empatija

Empatija je sposobnost vživljanja v čustva drugih. To je možno le v primeru, da se najprej zavedamo svojih čustev, saj ne moremo razumeti drugih, dokler najprej ne razumemo sebe. Čustvena zrelost se kaže v tem, da zaznamo emocije drugih in pokažemo interes za skrbi drugih. Poleg tega se izraža tudi v proaktivnosti, se pravi v tem, da znamo predvideti posameznikove potrebe in nanje ustrezno reagirati.

5. socialne veščine

Socialne spretnosti se nanašajo na posameznikovo sposobnost vplivanja na druge ljudi. Ljudje z dobrimi socialnimi spretnostmi imajo veliko znancev in smisel, da najdejo stične točke s širokim krogom ljudi.

Foto: SHUTTERSTOCK

NADALJUJTE Z BRANJEM
Kliknite za komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Življenjski Stil

En kozarec, pa bo napihnjenost izginila, trebuh pa bo raven

Objavljeno

V redu

Avtor

Vas mučijo vetrovi, slaba prebava, napihnjenost trebuha? S tem enostavnim receptom bo teh težav takoj konec.

Spadate med tiste, ki imajo leno in neredno prebavo? Potem veste, kako neugodno je, ker je tudi trebuh bolj napihnjen, pojavljajo se vetrovi in krči, prebava je neredna in pogosto se nabirajo tudi odvečni kilogrami.

A rešitev je zelo preprosta. Pomaga vam lahko napitek, ki mu dodate jabolčni kis.

Potrebujete dve žlički jabolčnega kisa in en kozarec mlačne vode. Kis zmešajte v vodo in popijte na tešče ali pa pol ure pred obrokom.

Jabolčni kis vsebuje pektin in koristne encime, ki pomagajo, da prebava deluje dobro. S tem napitkom boste pospešili metabolizem in delovanje črevesja. Napihnjenost in vetrov ne bo več.

Jabolčni kis ureja prebavo.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Ljudje, ki ne odzdravljajo

Objavljeno

V redu

Avtor

Kakšno sporočilo o sebi predajajo okolici ljudje, ki se na pozdrav odzovejo z molkom?

Pravzaprav ni nič nenavadnega, da je med mladimi vse manj tistih, ki vljudno pozdravijo. Čeprav je pozdrav osnova bontona, je namreč vse pogosteje moč zaslediti odrasle osebe, ki jim je za mimobežno vljudno komunikacijo prav malo mar.

Ste tudi vi na ulici pozdravili mimoidočega, pa vas je le nemo gledal? Vaša vljudna gesta ob tem grenko obvisi v zraku, dokler ga ne obteži skeleč občutek nespoštovanja. Odzdravljanje je človekova dolžnost in čeprav se oseba, ki je bila deležna ignorance počuti slabše od osebe, ki je molče odkorakala mimo, je kristalno jasno, komu bi moralo biti neprijetno.

Človek, ki ne odzdravi, vam o sebi in o svojem odnosu do vas pove veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Kaj natanko? To, da je oseba neolikana, da ni poučena o bontonu, da vas ne spoštuje in da ji ni mar, če ste ji namenili prijazno besedo.

Ko se vam takšen pripetljaj pripeti naslednjič, se nikar ne počutite slabo. Namesto tega se opomnite, da ste eden izmed redkih posameznikov, ki vztrajajo pri bontonu in lepemu vedenju.  Neprijetno bi se morali počutiti odrasle osebe, ki nespoštljivo vedenje predajajo mlajšim generacijam. Saj veste, tistim šolarjem, ki z visoko dvignjeno glavo stopajo po ulici, medtem ko jim med trdno stisnjenimi ustnicami počiva prezirljiv nasmeh.

Ne obupajte torej, naučite mladino lepega vedenja tako, da ste jim sami najboljši vzor.

Foto: pixabay.com

NADALJUJTE Z BRANJEM

Življenjski Stil

Hitra izguba kilogramov je lahko znak za preplah

Objavljeno

V redu

Avtor

Pogosto si želimo, da bi lahko hitro izgubili nekaj odvečnih kilogramov. A če do tega pride brez hujšanja ali diet, je to lahko znak za alarm.

Nenadna in hitra izguba kilogramov največkrat ne pomeni nič dobrega in je lahko eden od znakov, da se v našem telesu dogaja nekaj negativnega, da se razvija bolezen. Je pa res, da če je tako, se pojavijo tudi ostali znaki, kot so trajajoč glavobol, hitra menjava razpoloženja, kronična utrujenost in močna vrtoglavica, veliko pomanjkanje apetita.

Kaj lahko to pomeni?

Nepravilno delovanje ščitnice

Za hitro izgubo kilogramov je pogosto lahko vzrok nepravilno delovanje ščitnice. Če ščitnica deluje prehitro, potem pride do nenadnega hujšanja. Če pa deluje prepočasi, se pričnejo kilogrami zelo hitro kopičiti.

Stres

Če smo pod zelo hudim stresom, se zgodi, da ne moremo jesti. In posledično pride do hujšanja.

Depresija

Eden od znakov hude depresije je tudi izguba kilogramov.

Nenadna izguba telesne teže je lahko znak za preplah.

Sladkorna bolezen

Če se pojavi sladkorna bolezen, je den izmed prvih znakov lahko nenadno hujšanje.

Rak

Tudi rak spada med tiste bolezni, ki povzročijo izgubo telesne teže. Najpogosteje se to zgodi, če gre za raka na želodcu.

Teh znakov nikar ne ignorirajte, posvetujte se s svojim zdravnikom.

Foto: Shutterstock

NADALJUJTE Z BRANJEM

POPULARNO